Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
18:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепровский Музей спротиву Голодомору получил в дар уникальный раритет и устроит Огород на подоконнике

Днепровский Музей спротиву Голодомору получил в дар уникальный раритет и устроит Огород на подоконнике

В ближайшую пятницу, 24 марта в этом музее (ул. Староказацкая, 40-б) пройдет необычный, но очень полезный мастер-класс.

После долгой зимы наши организмы испытывают авитаминоз и нуждаются в свежих фруктах, овощах и зелени.

Выращивать доступные и съедобные культуры даже в самых скромных условиях, в квартире на подоконнике, всех желающих научат на мастер-классе в Музее спротиву Голодомору.

Вот что об этом рассказали в этом музее:  

«Цінувати та поважати їжу - це одне з головних завдань, якому повинні зараз навчати батьки своїх дітей.

Ми знаємо, що за часи Голодомору українці на собі відчули увесь жах тих страшних нелюдських умов.

Овочі не раз рятували людські життя.

Аби виявити прояв поваги та розширити пізнання про те що ми їмо - запрошуємо наших маленьких активних відвідувачів дізнатися звідки беруться овочі на тарілці, коли настає їх сезон і на власні очі побачити, скільки часу і турботи потрібно, аби перетворити маленьке насіння на стиглі і смачні плоди, а також навчитися самотужки вирощувати корисні та екологічні продукти, завдяки яким ми отримуємо енергію і підтримку для здоров'я .

Для запису просимо звертатися до Туристичний Інформаційний Центр м. Дніпро».

А еще коллекция музея пополнилась удивительным и крайне редким артефактом. Это – наградной знак «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси». Им советская власть поощряла яростных поборников коллективизации, которые в этом процессе не чурались никаких, даже самых жестоких методов.

Подробней об этом рассказал «Днепр вечерний»:

«Ось що розповів начальник експозиційно-виставкового та видавничого відділу музею Валентин Рибалка:

- Знак виготовлявся із кольорового металу, швидше за все латуні. Він має елепсовидну форму, розміром 3,5х4 см, вагу близько 7 грамів. В центрі знака зображено тракториста, що веде на тракторі оранку землі. На задньому фоні, в променях сонця, що сходить, видно обриси якоїсь будівлі і, швидше за все, заводські труби. Ця композиція згори й праворуч має обрамлення у вигляді прапора, покритого червоною емаллю, а ліворуч – хлібного колоса. Кріпився знак за допомогою напаяного штифта і гайки-закрутки. На жаль, у знака, що зберігається в музеї емаль і штифт не збереглися. Нагороджували ним учасників колективізації. Скоріше за все, рядових активістів. Час виготовлення цієї нагороди достеменно не встановлено. На деяких інформаційних ресурсах цей знак датують 1931 р. оскільки вважають, що трактор зображений на знакові – це перший трактор Харківського тракторного заводу, який зійшов з конвеєра 1 жовтня 1931 р. У такому разі, додаючи час на прийняття рішення про створення подібного знаку, опрацювання та затвердження ескізів тощо – це кінець 1931 – початок 1932 років, - зазначив Валентин Рибалка.

Співробітник музею зазначив також, що сама назва знаку - «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси» - відсилає нас до постанови Центрального виконавчого комітету і Ради народних комісарів СРСР від 1 лютого 1930 р., де говориться про «суцільну колективізацію і ліквідацію куркуля як класу». Отже знак створювався не раніше зими 1930 р.

Але в будь-якому випадку, раніше, чи пізніше 1931 р. заохочували сільських активістів цим знаком, – це свічення злочинів кремлівського режиму. А за кожним таким нагородженням – людські страждання, сльози, кров».

Фото – Музей спротиву Голодомору и Днепр вечерний.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте