Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Чт, 28 березня 2024
16:30

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Влад Фрейзер


4 липня 2019, 20:33

Олександр Слобожан: Наша мета - формування спроможного місцевого самоврядування

Про це виконавчий директор Асоціації міст України сказав, виступаючи на Ukraine Reform Conference у Торонто (Канада). 3 липня українські самоврядці продовжили свою роботу на Конференції з питань реформ в Україні в Українському Домі Торонто. Учасники працювали на десяти тематичних панелях.
Представники українських громад взяли участь у кількох панелях, зокрема у панелі «Децентралізація в дії». В її ході відбулося обговорення найважливішої після здобуття незалежності Україною у 1991 році структурної реформи – передачі повноважень та ресурсів від центральної влади на рівень місцевого самоврядування. На цій сесії представники українських муніципалітетів та новостворених об'єднаних територіальних громад дискутували, як відбуваються глибокі трансформації, що стимулюють розвиток та інвестиції в регіони України, а також впливають на країну в цілому.
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан у своєму виступі на цій панелі, презентував досягнення децентралізації, роль Асоціації міст України у процесах реформування та допомогу АМУ громадам-членам у перехідний період:
«Асоціація міст України, яка вже майже тридцять років представляє та захищає інтереси місцевого самоврядування, традиційно не чекаючи рішень центральної влади, готує пропозиції щодо необхідних змін і фактично самостійно формує порядок денний. Так, відповідна Концепція реформи місцевого самоврядування була схвалена Правлінням Асоціації міст України ще у 2011 році. Після того, як відкрилося «вікно можливості», завдяки революції Гідності у 2014 році, віце-президент Асоціації Володимир Гройсман прийшов в Уряд з однією метою – провести децентралізацію. Ми тоді запропонували ряд законодавчих кроків для її впровадження. Перш за все, ми переконували владу, що потрібно розпочати із змін до Бюджетного та Податкового кодексів. Саме для того, щоб громади отримали ресурс, яким могли б розпоряджатися і повірити в реформи після років зневіри. Тобто перший етап реформи – це бюджетна децентралізація. Її засади також були напрацьовані в АМУ».
Брок Карлтон, виконавчий директор Федерації Канадських муніципалітетів, який виступив модератором панельної дискусії, зауважив, що у розробці цієї реформи Асоціація міст України використала канадський досвід, зокрема, у частині запровадження місцевих акцизів, саме після візитів делегації АМУ до Канади на загальні збори ФКМ.
Як співавтор змін до бюджетного та податкового кодексів в частині бюджетної децентралізації Олександр Слобожан подякував Федерації Канадських муніципалітетів за співпрацю.
Також він розповів, що АМУ працює з громадами через 24 регіональні офіси у всіх областях України. Окрема увага приділяється новоствореним об’єднаним громадам, які потребують допомоги та підтримки. Серед пріоритетних напрямів – навчання та підвищення кваліфікації місцевих посадовців, надання юридичного супроводу та правових консультацій, збирання та поширення кращих практик
АМУ лобіює інтереси місцевого самоврядування на центральному рівні влади, виступає єдиним голосом громад у діалозі з Урядом та Парламентом, долучається до законотворчої роботи. Так, за 27 років Асоціація виступила автором або співавтором 244 законопроектів, що стосуються діяльності органів місцевого самоврядування.
Серед головних завдань на даному етапі – розбудова спроможного місцевого самоврядування, яке здатне надавати жителям послуги високої якості. У цьому контексті АМУ співпрацює з проектом ПРОМІС над створенням низки стратегій: місцевого економічного розвитку та брендингу і маркетингу українських громад, професійного розвитку місцевих службовців, екологічної оцінки розвитку міст.
Ще одним важливим напрямом співпраці АМУ та ПРОМІС є реалізація грантової програми для місцевих ГО - конкурс короткострокових ініціатив, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку. Завдяки цій програмі громадські організації навчаються писати проекти та долучаються до розвитку своїх громад.
В Україні зараз така ситуація, як після землетрусу – новий президент, скоро буде новий парламент і не відомо, який буде Уряд. Такий стан формує нові виклики для реформи з децентралізації.
Оскільки стейхолдерами децентралізаційної реформи та її безпосередніми учасниками є як безпосередньо громади, так і політикум, АМУ спрямовує свою діяльність на обидві цільові аудиторії. Так, реалізуючи проект USAID ПУЛЬС, Асоціація ефективно співпрацює з урядовцями та парламентарями, лобіює розробку та впровадження реформ. Інші проекти АМУ спрямовані на підтримку громад та посилення їх спроможності.
«Хочу звернути увагу, що об’єднання громад – це не ціль реформи, а лише інструмент. ОТГ – це тимчасові структури, на кшталт будівельних лісів, за допомогою яких розбудовується спроможне місцеве самоврядування. Ці громади по факту стають містами, отримують такі ж повноваження, доходи та видатки. До АМУ зараз входять близько 800 членів, з яких приблизно половина – об’єднані громади, які потребують особливого підходу. Тому ми інтегрували роботу з ОТГ і для ОТГ у нашу діяльність і позитивно сприймаємо утворення регіональних асоціацій, які так само, як провінційні асоціації муніципалітетів в Канаді, доповнять та підсилять єдиний голос місцевого самоврядування у діалозі з Урядом», - сказав виконавчий директор АМУ.





Останній раз редагувалося: 04.07.2019 20:34
Переглядів: 280
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті