Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
08:13

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Підбито підсумки експедиції на пік Шевченка

|«« «« »» »»|

9 березня, у день 200-річчя Тараса Григоровича Шевченка, альпіністи з Дніпропетровщини здійснили сходження на пік Шевченка. Свою експедицію у Центральному Кавказі на висоту 4,2 тис метрів спортсмени присвятили Великому Кобзарю.

Підсумки сходження учасники альпініади підбили під час урочистої зустрічі з першим заступником голови облдержадміністрації Анатолієм Крупським. Він привітав альпіністів з новим спортивним досягненням та вручив їм обласні відзнаки.

«На честь Дніпропетровщини на Кавказі в Памірі названо більше 10 вершин. Це стало можливим завдяки таким людям, як ви – справжнім ентузіастам, які закохані в гори. Навіть взимку, за важких погодних умов, ви ще раз здолали всі перешкоди, вкотре присвятивши свої спортивні досягнення рідній країні та її видатному сину. Ваше сходження на пік Шевченка стало кульмінацією святкування 200-річчя Тараса Григоровича Шевченко не тільки на Дніпропетровщині, а й в усій Україні», - зазначив Анатолій Крупський.

Альпіністи розповіли, що цьогорічне сходження ознаменувалося не лише тим, що було здійснено в ювілей Великого Кобзаря. Рівно 75 років тому саме дніпропетровські альпіністи на правах першопрохідців назвали безіменну вершину піком Шевченко. А рівно 50 років тому вони встановили тут бюст видатного поета, 25 років тому – сюди була здійснена перша зимова експедиція.

«Сходження було непростим. Зима, все в снігу, ожеледиця, погода майже весь час була поганою. Були й небезпеки. Але якийсь загальний стан душі, що ми все одно переможемо. І коли саме 9 березня розпогодилося, звичайно, ми одразу пішли на пік. Дуже раді, що саме в той день, коли народився Кобзар, нам вдалося підкорити вершину, - розповів керівник альпініади, заслужен ий тренер і майстр спорту України з альпінізму Олександр Зайдлер. - Ми впевнені, що все ще попереду. І далі разом з нашою країною, разом з нашою областю альпіністи будуть підкорювати нові вершини».

Нагадаємо, що експедиція на пік Шевченка розпочалася 22 лютого з виїзду учасників із Дніпропетровська. Вже 24 лютого альпіністи дісталися підніжжя гори Ельбрус – Азау, що знаходиться на висоті 2,3 тис метрів, 25 лютого розташувалися в високогірному притулку «Бочки», що знаходиться на схилі Ельбрусу. Кілька днів альпіністи здійснювали підйоми та спуски на скелю Пастухова на висоті 4,1 тис метрів, до підніжжя гори Ельбрус – Азау, притулок Музафара. Здійснили кілька виїздів в міста Кашхатау та Хазни. 5 березня альпіністи провели розвідку, заброску та обробку маршруту. І вже 8 березня розпочали сходження, щоб 9-го, у день 200-річчя Т. Г. Шевченка, підкорити висоту у 4,2 тис метрів.

Відразу після сходження – об 11.35 – за допомогою спеціального супутника та техніки спортсмени зателефонували жителям регіону. Старший тренер експедиції, багаторазовий чемпіон СРСР та України з альпінізму, кавалер ордена «За особисту мужність» Володимир Хитриков розповів, що молоді альпіністи під керівництвом досвідчених спортсменів успішно дісталися вершини.

Довідка:

У 1939 році група альпіністів під керівництвом заслуженого майстра спорту, дніпропетровця Олександра Зюзіна здійснила сходження на Центральному Кавказі. Одну з вершин на висоті 4200 метрів вони назвали пік Шевченка.

У 1964 році група українських альпіністів ініціювала сходження на цей пік. На ЮМЗ був відлитий алюмінієвий пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку, який альпіністи встановили на вершині гори.

Gorod.dp.ua на Facebook.


ЛастівкаЯ  (21.03.14 11:23): Дядьку, не соромтесь, для початку по гузні оте *** людорубом, а як не захоче з влади йти - то доведеться по іншому місцю. Якщо для вас, звичайно, сам Шевченко Т.Г. щось духовно більше ніж просто засіб прославитись. Відповісти | З цитатою
ЛастівкаЯ  (20.03.14 22:29): Доки при владі буде Крупський - хрящик невмирущий, при усіх президентах з крісла не видереш! Це ж він приймав звернення 26.01.14р. під ОДА, а потім натравив гопників на протестантів. ЛЮСТРАЦІЮ! Разом з Ур(д)одом!!! Відповісти | З цитатою
Семейный срач  (20.03.14 10:21): К венерологу за итогами.. Відповісти | З цитатою
ЗА...УПА  (19.03.14 19:11): По итогам - то они ещё с пика не слезли.. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті