Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
02:10

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщину прибули мощі Святого великомученика Георгія Побідоносця

На Дніпропетровщину прибули мощі Святого великомученика Георгія Побідоносця
У Дніпропетровськ прибула одна з найбільших святинь православного світу – чесна десниця Святого великомученика Георгія Побідоносця. До України з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон її привезла грецька делегація.

В урочистій церемонії зустрічі мощей, що відбулася в Свято-Троїцькому кафедральному соборі, за дорученням губернатора Дмитра Колєснікова взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Крупський.

«Перебування у Дніпропетровську мощей Святого великомученика Георгія Побідоносця – це велика подія для всієї області. Я впевнений, що не одна тисяча мешканців регіону захоче прийти і вклонитися їм. Ця святиня допоможе повернути надію тим, хто її втратив, та вселить душевний спокій тим, хто щиро вірить, - зазначив Анатолій Крупський. – Губернатор Дмитро Колєсніков приділяє особливу увагу підтримці та розвитку духовності на Дніпропетровщині. Заради збереження та примноження духовних цінностей об’єднуються влада, церква та суспільство. І те, що сьогодні область спільними зусиллями на високому рівні зустріла одну з найбільших святинь православного світу – черговий доказ цього».

В Україну святиня прибула з благословення Святішого Патріарха Константинополя і Нового Риму Варфоломія I та Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за ініціативою Президента України Віктора Януковича.

У Дніпропетровську до святині віряни зможуть прикластися в двох храмах: Свято-Троїцькому кафедральному соборі та Свято-Успенському соборі. 24 листопада після Божественної Літургії зі Свято-Троїцького кафедрального собору до Свято-Успенського собору центральними вулицями Дніпропетровська пройде хресний хід із чесною десницею великомученика Георгія Побідоносця. Загалом у Дніпропетровську мощі перебуватимуть до 26 листопада.

Після перебування на Дніпропетровщині мощі будуть направлені до Білої Церкви (26-28.11), Житомирської області (Бердичів 28-29.11, Житомир 29.11 – 1.12), Львівської області (1-3.12) та до Київського Свято-Преображенського собору (3-5.12).

Довідка:

Святий великомученик Георгій Побідоносець - найбільш шанований святий цього імені. За легендою він постраждав під час правління імператора Діоклетіана, після восьмиденних тяжких мук в 303 (304) році був обезголовлений. Святий Георгій похований в місті Лод (у минулому Лідда) в Ізраїлі. Над його гробницею побудований храм – Єрусалимська Православна Церква. Глава святого зберігається в римській базиліці Сан-Джорджіо-ін-Велабро.

На слов’янських землях народ почитав Георгія як покровителя воїнів, землеробів і скотарів. 23 квітня і 26 листопада (6 травня і 9 грудня - за новим стилем) відомі під ім'ям весняного і осіннього Юр'єва дня. У весняний Юріїв день селяни вперше після зими виганяли худобу на поля. Також в Юріїв день, до часів царювання Бориса Годунова, селяни могли переходити до іншого поміщика. Зображення святого Георгія зустрічаються спрадавна на великокнязівських монетах і печатках.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:

   

1  

Валяю дурака  (22.11.13 11:22): Интересно, прихожан больше у этих старых костей будет или у барда, тоже цепляющего своими струнами не очерствевшие ещё души и так же не берущего мзду за свои благодеяния?
1

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті