Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
17:39

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

История Днепра: Как Василий Биднов защищал Никиту Коржа

История Днепра: Как Василий Биднов защищал Никиту Коржа

14 января исполнилось 150 лет со дня рождения одного из основателей «Сичеславской Просвиты», историка, ученого, преподавателя, общественного и политического деятеля Василия Алексеевича Биднова.

Городской сайт уже рассказывал о подготовке общественности Днепра к этому юбилею. В прошлом году была издана книга воспоминаний о нем, а также изготовлен бюст просветителя.

Интересными фактами из биографии Василия Биднова поделился музей «Литературное Приднепровье»:

«У науковій бібліотеці ДНІМ ім.Д.Яворницького зберігається книга «К характеристике местных литературных нравов» (1913), авторства Василя Біднова (2 (14).01.1874 – 1.04.1935) – історика, просвітянина, викладача, громадського та політичного діяча. Видання цінне для музею особистим підписом автора, та разом з тим зміст цієї роботи яскраво характеризує Василя Біднова як науковця, котрий завжди був «…незвичайно правдолюбний, що ніколи не ховався зі своїми думками, та як було треба вмів говорити неприємну та гірку правду в очі» (з некрологу «Проф. Василь Біднов» у газеті «ДІЛО» від 3.04.1935).

У 1912 році у восьмому випуску «Летописи Екатеринославской учёной архивной комиссии» вийшла стаття з назвою «К характеристике местных литературных нравов» («С.А. Никитин и его «Екатеринославская старина»), яка роком пізніше була видана окремим виданням, про яке згадано вище.

Повний текст статті:

Беднов Василь. К характеристике местных литературных нравов (С.А. Никитин и его «Екатеринославская старина»). Летопись Екатеринославской Ученой Архивной Комиссии, выпуск 8. Екатеринослав, 1912. с 265 – 288. https://www.libr.dp.ua/fullkr/index.php?pbp=193

У цій праці Василь Біднов звертається до історії виникнення тексту оповіді колишнього запорізького козака Микити Коржа , виступаючи справедливим критиком та опонентом «С. Никитину» – автору статей з циклу «Екатеринославская старина» у катеринославській газеті «Русская Правда», який у своїх текстах стверджує, ніби має рукопис самого Микити Коржа. На думку автора статей, Корж – є не оповідачем про запорізький край, а справжнім історіографом.

Позиція Василя Біднова щодо цих статей чітка та аргументована, яка доводить, що цей рукопис – копія записів архієпископа Гавриїла Розанова, який занотував історії колишнього січовика Микити Коржа. Текст Гавриїла Розанова було видано окремою книгою ще в 1842 р. в Одесі.

Повний текст книги:

Корж Никита. Устное повествование, бывшего запорожца, жителя Екатеринославской губернии и уезда, селения Михайловки Никиты Леонтьевича Коржа. Одесса: в городской тип., 1842. 94 с. http://rarebook.onu.edu.ua:8081/handle/store/2159

Вірогідніше за все, ця дискусія на сторінках друкованих видань та наявні матеріали дослідження спонукали Василя Біднова пізніше видати окрему працю на цю тему. Так, у 1925 році, вже у Празі вийшла книга Василя Біднова «“Устное повєствованіе запорожца Н.Л. Коржа” та його походження і значіння».

Повний текст книги:

Біднов В.О. Устное повєствованіе запорожца Н. Л. Коржа” та його походження і значіння. Прага: Видання українського історично-філологичного товариства в Празі, 1925. 28 с. https://diasporiana.org.ua/.../uploads/books/12257/file.pdf

У цьому дослідженні усної історії Микити Коржа Василь Біднов з властивим йому науковим підходом намагається верифікувати інформацію, а саме провести порівняльний аналіз різних джерел.

Історик відзначає як популяризаторів текстів українських дослідників: Пантелеймона Куліша, Олексу Стороженка, Дмитра Яворницького.

Однак Василь Біднов наводить і конструктивну критику тексту та його цитування, вказує на неточності; справедливо зауважує, що історики не мають покладатися виключно на записі спогадів. Він намагається простежити увесь шлях тексту та окреслити коло його редакторів і видавців. Зауваження Василя Біднова сповнені наукового такту, але дослідник аж ніяк не зменшує важливість цих записів: «неважних хиб можна б іще продовжити, але ж всі вони дрібниці в порівнянні з тими коштовними відомостями, що містять в собі оповідання Микити Коржа: для дослідувача минувшини Степової України вони виявляють надзвичайну вартість. Оповідач являється видатною людиною серед колишньої народньої маси, цікавився всім і до всього ставився уважно, а тому й оповідання його мають такі подробиці й риси, яких не знайдемо ні в яких архивних матеріалах й які надзвичайно яскраво оживляють перед нами минуле».

Сьогодні дослідження Василя Біднова щодо оповідок Микити Коржа може бути корисним як науковцям/науковицям, так і усім, хто цікавиться історією Придніпров'я. А історії Микити Коржа є важливим джерелом інформації для істориків, етнографів, фольклористів.

Книги за темою, про які згадує Василь Біднов у своїх працях:

Кулиш П. А. Михайло Чарнышенко или Малороссия восемьдесят лет назад : сочинение П. Кулиша. [В 3 ч.]. Ч. 1. Киев : Университетская тип., 1843. 206 с. https://odnb.odessa.ua/rarities/item/109?lang=uk#view

Стороженко Олекса. Споминки про Микиту Леонтійовича Коржа. https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=3708

Эварницкий Д. И. Запорожье в остатках старины и преданиях народа: [в 2 ч.] / Д. И. Эварницкий. Санкт-Петербург: Изд. Л. Ф. Пантелеева, 1888. Ч. 1 . 1888. 294 с. https://bitly.ws/38XDv

Текст та зображення підготувала Анастасія Шапошнікова, наук. співр. музею «Літературне Придніпров'я».




Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте