Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
02:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

История Днепропетровщины: Магдалиновке – 245 лет

История Днепропетровщины: Магдалиновке – 245 лет

Свое 245-летие отметил один из красивейших районных центров нашей области.

К сожалению, из-за Большой войны и регулярных вражеских обстрелов в Магдалиновке не проводили массовых празднований этой даты.

Но об основании этого поселка городского типа и самых интересных фактах истории в группе МАГДАЛИНІВСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА рассказали:

«Магдалинівці - 245 років.

Отже, історія селища Магдалинівки бере свій початок від 5 червня 1778 року, і тільки перші поселення на цій території були восени того ж року. Неподалік від Магдалинівки було засноване село Анастасіївка, яке знаходиться поблизу нинішнього села Мусієнкове, назване на честь сестри А. Магденка - Анастасії. Старожили стверджували, що це село називали Мала Магдалинівка.

Поблизу Магдалинівки не проходили ні торгівельні, ні поштові шляхи сполучення, вона була глухим, необжитим закутком. У 1779 році була страшна засуха, не випало ані краплі дощу. Це додало певних труднощів переселенцям у господарстві.

Селяни обробляли землю, пасли отари товець, споруджували панський маєток, який перетворювався у чарівний куточок. Водойма, яку зараз знають як Орчик, колись була панським ставком, розчищеним на місці болота. У 1821 році, було збудовано першу церкву. Про поховання А.В. Магденка коло цієї церкви свідчила вигравірувана написна дошка, яка висіла у склепі. Тут покоїлися Андрій Васильович та його дружина.

Завдяки багаторічній праці літописця Д.Т. Кулакова, збереглися документальні свідчення старожилів... Поступово магдалинівці обзаводилися господарством, худобою, знаряддям праці. Селяни сплачували податки за рахунок продажу сільськогосподарської продукції , бідніші працювали у наймах, ходили на заробітки. Село швидко розбудовується. Переселенці, які переїжджали сюди в основному з північних губерній, зводили будівлі з цегли, хмизу, глини. Вони займалися тваринництвом. Пан Магденко виділяв із своїх володінь вигін для худоби за плату. Розводили здебільшого овець, хоча спочатку для них не вистачало будівель - кошар. З них селяни мали м"ясо, шкіру, з яких виготовляли одяг.

Недостатнє оброблення землі не забезпечувало високої врожайності зернових культур, і це мало несприятливий вплив на розвиток тваринництва. А от овочівництво було розвинено слабо. Через нестачу овочів люди часто хворіли на цингу.

За даними 1859 р.в "Списках населених міст Російської імперії " читаємо:

"Магдалиновка (Магдовка), село при речке Чаплинке, от уездного города 45 верст, всего дворов - 85, жителей - мужчин - 329, женщин - 328, церковь православная, ярмарок - 2, заводов - 3."
Найраніше був споруджений цегельний завод, на якому при виробництві використовувалася якісна глина, поряд було збудовано гуральню, а пізніше - кінний завод. І лише згодом виник винокурний завод. До речі, ставок дістав свою назву саме завдяки винокурному заводу».

Фото – группа МАГДАЛИНІВСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте