Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 26 апреля 2024
04:35

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тайны Днепра: загадки старой карты города

Тайны Днепра: загадки старой карты города

К исследователю истории нашего города Артему Костюку попала старая карта Днепропетровска, которая скрывала в себе целый ряд загадок и противоречий.

Городской сайт неоднократно рассказывал о находках и исследованиях Артема Костюка.

Среди прочего, он помог установить точное место захоронения Александра Поля. А недавно дал толчок раскопкам возле 9-й горбольницы, где во время оккупации нашего города хоронили военных Вермахта.

Сейчас в распоряжение Артема попала старая карта нашего города. В ней оказалось немало интересного, а также загадок и неясностей.

Об исследовании этой карты Артем Костюк рассказал на сайте oldmaps.dp.ua:

«У основній локації проекту - новий цікавий історичний шар.

Це схема міста, намальована вручну не дуже зрозуміло для яких цілей – у документі навіть немає штампу з інформацією.

Цей документ довгі роки лежав серед інших нажитих речей у гаражі. На щастя про нього згадали, передали нам і тепер він несе величезну користь історикам, краєзнавцям і всім, хто цікавиться нашим містом.

Сканування у високій роздільній здатності зробив Олександр Волок. Дуже дякую всім за допомогу у розвитку проекту.

Зробимо огляд схеми і водночас спробуємо встановити більш-менш точний рік її створення. Для цього давайте подивимось на деталі, які можуть вказувати на певні часові рамки.

Дуже добре, що на схемі позначені трамвайні лінії, хоча далеко не всі. Але все одно саме трамвайні лінії дуже допомогли зорієнтуватись по датуванню. Наприклад подивіться – трамвайне кільце на Гагаріна і лінія, яка проходить саме по проспекту.

Цей відрізок зник з цієї ділянки проспекту у 1960 році – він був перенесений на паралельну вулицю Севастопольську. Тобто схема не пізніше 1960 року.

Також ми бачимо трамвайне кільце в районі вул. Боброва. Воно зникло звідти на початку 60-х перед будівництвом нового автовокзалу.

Цей факт також підтверджує, що документ не пізніше початку 60-х.

Спробуємо визначити нижню часову рамку. Пішохідний міст на Острів вже позначений, це означає, що нижня рамка не раніше 1955 року, коли приблизно цей міст був побудований.

Вже є центральна площа, трамвай перенесено за ЦУМ. Це сталося у 1957 році. Рамки між 1957 та 1960 роками.

Тому було вирішено взяти середній показник з цих часових рамок – 1958 рік.

Однак водночас ця схема доволі дивна.

Наприклад проспект Гагаріна тут позначений і як Гагаріна і як вул. Лагерна. Ви самі розумієте, що у 1958 році пр. Гагаріна ще не міг так називатися (тоді він називався саме вул. Лагерна). Можливо схему створювали впродовж кількох років. Більше того, частина проспекту Гагаріна зображена паралельно вулиці Лагерна, що неможливо.

..А поруч і зовсім проходить вул. “ЛЕНИНА ПОПЕЛЯ”.

Насправді тут багато подібних неточностей, також є неточності по лініям вулиць або залізниці. Тому можуть траплятися неспівпадіння ліній, або невеликі викривлення карти. Це як раз через те, що точки прив’язки були встановлені на перехрестях вулиць, які не співпадають через неточності складення карти.

Тому було вирішено зробити ще статичний перегляд цього файлу на окремій сторінці без прив’язки».

Иллюстрации с сайта oldmaps.dp.ua







Gorod.dp.ua на Facebook.


Галина  (31.05.23 08:49): Что за улица Ленина Попеля. Може все-таки Ляшко-Попеля? Ответить | С цитатой
Житель  (24.05.23 16:06): И данному неграмотному Историку не вдомек, что в начале 60-х годов прошлого века когда как он утверждает Трамвайное кольцо исчезло - на месте его расположения (месте где позже появиться Старый автовокзал) - было озеро в котором дети летом купались... Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте