Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
06:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Талантливый художник из Днепра навсегда остался 20-летним

|«« «« »» »»|

Издан альбом работ талантливого художника-баталиста Стасия Гречаного, которому всегда будет 20 лет.

В 1990-х годах современники изумлялись талантом художника-подростка, которому на роду было написано стать творческим человеком. Его отец Валерий Гречаный был одним из основателей известнейшей Огринской школы живописи. Мама Наталья Старюк – известная журналист, искусствовед, писатель.

Уже в детстве Стасий Гречаный поражал зрелостью своего художественного стиля. А к 20 годах создал более 300 картин, рисунков, графических работ.

К несчастью, в 1997 году, когда Стасию едва исполнилось 20 лет, его жизнь трагически оборвалась…

Сейчас издан альбом его работ. Об этом подробно рассказала днепровская журналист Валентина Орлова:

«Двадцять років долі талановитого художника Стасія Гречаного, родом з Дніпра…

Він трагічно загинув у 1997-му, а й через 25 років потому його спадщина (майже 300 картин живопису, графіки, малюнків) бентежить, захоплює самобутністю обдарування та глибиною творення українського світу.

Історична картина - його жанр, свідомо обраний та образний! І це у 17-20 років в ті вже далекі 90-ті роки! Дипломна робота по завершенні Дніпропетровського художнього училища - "Страта Кочубея та Іскри" (1996 р.) - сильне й масштабне осмислення молодим художником "життє-смертного вибору". Стасій також закінчив перший курс Київської академії образотворчого мистецтва та архітектури і був там найкращим студентом! Остання картина - застереження "А правда наша п'яна спить".

Мама Стасія - Наталія Старюк, талановита теле й радіожурналістка, письменниця, мистецтвознавиця, заслужена журналістка України, моя мудра й смілива колежанка. Її не стало трохи більше, як три місяці тому (8 грудня 2022р.). І не гоїться душевний біль після її відходу. Ближчим став тепер її шлях до сина...  

Батько Стасія- Валерій Гречаний, один із засновників Огріньської школи живопису, художник, як говорять, від Бога. Троє митців України, які жили нею і чиї власні долі склалися трагічно. Але кожний залишив свою унікальну творчу спадщину про Україну і для України.

І ось новина. Щойно вийшов каталог у вигляді міні-альбому робіт у кольорі Стасія Гречаного.

Вступна стаття "Картина у спадок" Наталі Старюк (2017), ніхто краще за неї не написав би про Стасія-художника і Стасія-сина. І не лишень тому, що вона його мама. І саме тому також. Упорядкування , світлини Владислава Климовича (2023). На останній сторінці вірш Наталі Старюк.

Зовсім скромне видання, як на мене, здійснене власним коштом. Можливо, прийде той добрий час, коли повна персональна виставка Стасія Гречаного відбудеться у його рідному місті... Про це думала та мріяла Наталя. А ми, хто знав і її, і Стасія, мріємо про книгу Наталії Старюк, яка готується до друку. На жаль, посмертну збірку віршів та оповідань.

Роздивіться, будь ласка, подані тут деякі світлини з нового каталогу робіт назавжди двадцятилітнього художника Стасія Гречаного...».

Репродукции со страницы Валентины Орловой.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте