Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
09:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі відкрили секрети банків та грошей Катеринослава

|«« «« »» »»|

14 березня у нашому місті провели безкоштовну пішохідну екскурсію, на якій розказали про традиції та секрети банківської справи нашого міста з давніх часів.

У наш час навить діти не уявляють життя без грошей та банків.

Перший банк у Катеринославі з'явився 160 років тому, 1863 року. «Катеринославські губернські відомості» сповістили мешканців міста про початок роботи установи. Розташувався банк у будинку на центральному проспекті і мав основний капітал 50 тис. руб.

З тих пір банківська справа в нашому місті розвивалася стрімко, але не дуже надавала цей розвиток розголосу. Адже гроші, як відомо, люблять тишу.

І ось багато секретів цієї сфери мешканцям та гостям Дніпра відкрили на новій безкоштовній екскурсії, яку провела відома сертифікована гід Дніпра Марина Рябова.

Живі свідки минулих часів

Про банківську справу Катеринослава у наш час нагадують кулька будівель та установ.

Так, до наших часів з кінця 19-го сторіччя зберіглося приміщення колишнього Міського Банку (пр.Д.Яворницького,47) і Держбанку по вул. Казанській (Михайла Грушевського), де зберігаються цікаві експонати, що розповідають про становлення фінансової системи нашого краю, Будинки Губернатора і Шишмана.

Відділення Нацбанку у Дніпропетровській області на розі пр. Яворницького і вул. Воскресенської, «Банк під імперською короною» з 1912 року (він же у минулому офіс Санкт-Петербурзького міжнародного комерційного банку) також має багаторічну історію. Банки у нашому місті були розташовані у найкрасивіших будинках і визнані пам'ятками історії і архітектури.

Родзинка екскурсії - відвідування експозицій «Валюти світу», « Монети світу» і виставки «Україна. Валюта» Університету митної справи і фінансів, де представлені монети 5 континентів світу, 193 країн, які входять до ООН, а також досліджена історія становлення української валюти зі стародавніх часів до сучасності . Тут дбайливо зберігаються колекційні монети, випущені Нацбанком України за 5 років до 2023 року включно.

З цієї родзинку екскурсія і почалась.

На одному поверсі – вся історія грошей України!

Вражаючу екскурсію виставковими та музейними залами Університету митної справи та фінансів провели декан фінансового факультету Наталія Архієрейська та викладач університету, сертифікований гід Костянтин Горб. І подивитися тут справді було на що!

Стіни прольотів сходів, що ведуть з першого на третій поверх, віддано під дві експозиції, на яких представлені банкноти та монети 190 країн світу, включаючи найекзотичніші. Здається, справжні нумізмати можуть розглядати ці збори годинами!

Але найголовніша гордість університету – виставка «Україна. Валюта». На десятках експозиційних вітрин під куленепробивним склом представлена справді безцінна колекція, в якій відображено всю історію грошового обігу на території сучасної України, починаючи з найдавніших часів. Поруч із кожною такою вітриною – пояснювальний стенд, на якому докладно та цікаво описано історію грошових одиниць конкретної епохи.

Наталія Архієрейська з особливим натхненням провела екскурс виставкою, розпочавши з найдавніших монет, знайдених на території північного Причорномор'я, сучасного півострова Крим та найдавнішого поселення Ольвія. Розповіла про стародавні монети часів Київської Русі. Про монети та банкноти, що ходили на території сучасної України в середніх віках, про гроші російської імперії.

Особливий інтерес викликають рідкісні банкноти часів Громадянської війни після Жовтневого перевороту – гроші Центральної Ради, батька Махна та інших не дуже довготривалих правителів того часу. Давно стали колекційними рідкостями і купюри часів окупації України за часів Другої світової війни.

Повністю на цій виставці представлено й історію грошей та платіжних коштів часів незалежної України, починаючи з 1992 року. Починаючи з пам'ятних купоно-карбованців, завдяки яким кожен українець міг себе відчути мільйонером. І до найсучасніших купюр та монет, включаючи найрідкісніші та пам'ятніші. Як, наприклад, ювілейна монета «30 років незалежності України», яка у 2022 році була визнана найхудожнішою монетою світу.

Митниця дає «добро»!

Але лише «грошовими» виставками експозиційна справа в Університеті митної справи та фінансів не обмежується. Є тут ще два цікавих музейні центри.

Перший – це Музей історії торгівлі та митної справи на території сучасної України. Музей – невеликий, але дуже інформативний. У ньому представлені експонати, пов'язані з митною справою, починаючи з найдавніших часів. Це старовинні ваги та стародавні рахункові пристрої. Різні види товарів, які провозилися через митницю та обкладалися відповідними митами. Інтерес для фахівців становлять старовинні документи. А загальну картину наочно доповнюють манекени в одязі митників різних часів.

Поруч із цим музеєм – ще більш видовищна експозиція контрабанди. На ній показано багате розмаїття товарів та предметів, які вилучалися українськими митниками. Не всі з них потрапляють до категорії заборонених до перевезення (наприклад, одяг, сигарети, медикаменти), але їх намагалися провезти таємно або ж у величезних незадекларованих партіях.

Особливий інтерес на цій експозиції становлять багатий вибір холодної зброї (у тому числі старовинної), стародавніх книг та ікон, які свого часу намагалися незаконно вивезти з України.

Катеринослав був містом банків та фінансів

Наступним пунктом екскурсійної програми стала чудова будівля на пр. Яворницького, 47, збудована за проектом архітектора Дмитра Скоробогатова. Тут до 1917 року розташовувалась Міська Дума, а один поверх – займав Міський Банк.

Нагадаємо, що нещодавно журналіст Міського сайту побував у колишній будівлі Катеринославської Міської Думи по пр. Яворницького, 47, де до 1917 року розташовувався і Міський банк, про що ми вже публікували детальну розповідь. Нагадуванням про ті часи є старовинний сейф, який досі зберігся.

Після цього всі учасники екскурсії пройшлися старими вулицями нашого міста, дивуючись тому, скільки на них 110 років тому було фінансових та банківських установ. Про них повно та цікаво розповіла Марина Рябова – помітно, що для гіда це одна з улюблених тем.

А тим часом робимо зупинку на вулиці Грушевського, 3. Тут розташовується фінансова установа із більш ніж 100-річною історією.

– Зараз тут працює Департамент фінансів Дніпропетровської обласної адміністрації, а 120 років тому, у 1903 році, було відкрито Катеринославське відділення Державного банку, – розповіла одна із найдосвідченіших співробітників департаменту Олена Куян. – Будівлю було спеціально збудовано для цієї установи, під неї довго шукали гарне місце, зупинившись на цьому. Це відділення працювало до 1917 року, але після цього будівля не змінювала профілю роботи. У ньому розташовувалися різні фінансові установи.

Є у цій будівлі і Музей історії фінансів нашого краю – філія Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького. На жаль, під час Великої війни усі експонати музею архівовані, музей відкриється після нашої Перемоги.

В силу специфіки роботи установи, здійснити повноцінну екскурсію по будівлі поки що теж не можна. Гостям надали можливість помилуватися чудовим вестибюлем із вражаючою статуєю Фортуни.

- Ця богиня символізує успіх у житті та фінансах, - пояснила Олена Куян. – А виготовив її спеціально для нашої установи дніпровський скульптор Петро Куценко, який є автором відомої композиції «Юність Дніпра» на Набережній Січеславській.

Фінал зіпсували рашисти

Яскравим продовженням екскурсії мав стати візит до Дніпропетровського відділення Національного банку України. Це помпезний будинок на перехресті пр. Яворницького та вул. Воскресенській було збудовано у 1912 році спеціально для Банку Російської імперії. У ньому досі збереглися багаті реставровані елементи внутрішнього декору, ліпнина, розпису.

Але на жаль…

Щойно учасники екскурсії підійшли до цієї будівлі, пролунала повітряна тривога, під час якої банківські установи закриваються для будь-яких відвідувачів.

Довелося задовольнятися розповіддю гіда про історію та красу цієї будівлі, мріючи побувати в ньому наступного разу.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте