Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 09 мая 2024
20:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

200 пацієнтів щомісяця, комп'ютери з нейрочатом та допомога переселенцям. Як 3 роки розвивається Іоаннів Центр у Підгородному

200 пацієнтів щомісяця, комп'ютери з нейрочатом та допомога переселенцям. Як 3 роки розвивається Іоаннів Центр у Підгородному

Не бачила, не переверталась, не сиділа й не стояла самостійно – стан Ніколь був вкрай важким. Діагноз – вроджений порок розвитку головного мозку. Лікарі вважали її випадок безнадійним. Але такі випадки – щоденна праця реабілітологів Іоаннового Центру.

Кропіткий труд спеціалістів і Ніколь спочатку навчилася тримати голову, перевертатися й сидіти, потім пішла з ходунцями та почала бачити.

Це диво, яке створюють реабілітологи Іоаннового Центру!

З усієї України сюди приїжджають на реабілітацію діти та дорослі з порушеннями роботи центральної нервової системи та іншими патологіями. Іоанновову Центру лише 3 роки. Але за цей час він встиг стати одним із найсучасніших реабілітаційних центрів України. А після початку повномасштабної війни Благодійна установа стала ще й притулком для людей з окупованих територій.

Про розвиток, успіхи в роботі та плани на майбутнє розповідає Ольга Зєлєніна, медична директорка Іоаннового Центру.

Добра справа на користь дітям

Ще у 2011 році у Павла та Дмитра Овчиннікових, засновників групи компаній KIDDISVIT, виникла ідея зробити щось по-справжньому важливе для однієї з найуразливіших категорій: тяжкохворих дітей. Моніторинг спеціалізованих установ, закладів охорони здоров’я, які здійснюють реабілітаційні заходи для дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу, показав – всі профільні заклади сконцентровані у центральних та західних областях країни (Київська, Львівська, Тернопільська, Сумська, Черкаська, Хмельницька області). А у Дніпропетровській області реабілітаційного центру подібного профілю не існує. Так в планах з'явився Іоаннів Центр, який би охоплював послуги фізичної реабілітації, профорієнтації, інклюзивні студії для дітей з інвалідністю та здорових дітей з місцевої громади, налагоджену роботу з батьками та для охочих – духовну підтримку.

8 років пройшло від задуму до реалізації Центру у Підгородному. У 2017 році було знайдено будову лише з голими стінами та дахом, навіть без вікон. На реконструкцію та викуп будівлі була витрачена значна сума. У грудні 2019 року Іоаннів Центр відкрився та почав приймати пацієнтів на реабілітацію.

Нейрочат, що управляється очима та команда професіоналів

Даня – наш пацієнт, який не розмовляє, не сидить, не стоїть й зовсім не може управляти своїм тілом. Ніхто й подумати не міг, що з діагнозом ДЦП він буде вести соцмережі та легко спілкуватися з друзями. Це стало можливим завдяки унікальному комп'ютеру з нейрочатом, який управляється очима. Таке обладнання ми отримали в цьому році, завдяки підтримці братів Овчиннікових та БФ «Помагаєм». Комп'ютер дозволяє оцінити інтелект важкохворих пацієнтів, спілкуватися та розвивати їх. Батьки Дані купили такий пристрій й до домашнього комп'ютера, тож хлопець тепер має цікаве особисте життя.

Ще на старті роботи Центру велику увагу було приділено закупівлі найсучаснішого реабілітаційного обладнання. Щоб діти повертались з Центру додому із новими навичками та новою свободою руху. Зараз чекаємо на нове унікальне європейське обладнання з категорії робототехніки – аналогів в Україні немає. Завдяки цьому обладнанню ми зможемо надавати послуги з реабілітації найважчим пацієнтам, навіть тим, хто зовсім не може рухатися.

Звісно, сучасне обладнання дуже важливе, але для ефективної допомоги цього замало. Знайти та залучити серйозних фахівців-реабілітологів дуже нелегко. На стадії відкриття до нас приєдналися спеціалісти Центра фізичної терапії «Innovo». Вони стали тьюторами та допомогли виростити кваліфікованих реабілітологів для Іоаннового Центру. Вже створену команду професіоналів ми намагаємося постійно розширювати. Звісно, відбираємо психологів та фізичних терапевтів з відповідною освітою. Але найголовніше і для нас, і для пацієнтів – це має бути хороша людина, а необхідним навичкам є де навчитися.

Допомога пацієнтам не тільки з ДЦП

До нас на реабілітацію потрапила Світланка після ДТП. Вона перенесла важку черепно-мозкову травму, кому, протягом 4 місяців лікувалась в нейрохірургічному відділенні й після потрапила до нас. В Центрі вона пройшла два курси реабілітації й почала ходити – спочатку на ходунцях, потім з паличкою, а від нас вже пішла самостійно. Але й це ще не все! Дівчинка нормалізувала не тільки фізичний стан, повністю відновилась її мозкова функція та пам'ять. Наші психологи адаптували її до соціального життя і вона знов пішла до школи у свій клас.

Більшість пацієнтів Центру – діти з інвалідністю. Але наші спеціалісти працюють не тільки з генетичними патологіями, затримками розвитку, захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату, а й з наслідками травм та операцій.

Протягом 3-х років Іоаннів Центр активно розвивається та розширюється. На початку реабілітацію в Центрі проходило 60 людей на місяць, зараз – 200.

Повномасштабна війна: відкриття шелтеру для переселенців та відновлення роботи

Після 24 лютого Центр тимчасово зупинив надання реабілітаційних послуг. Ми приймали людей з гарячих точок – навесні відкрили шелтер для переселенців. Умови Центру дозволяли приймати людей з інвалідністю, вагітних жінок, сім'ї з маленькими дітьми. Андрій Пінчук займався вивозом людей з окупованих територій та розселяв їх у Центрі або в шелтерах Дніпра.

Всі сили персоналу були кинуті на допомогу переселенцям, але вкрай важливо було відновити й основну діяльність Центру. Річ у тому, що, наприклад, при діагнозі ДЦП довга перерва в заняттях може погіршити стан пацієнта – розвиваються контрактури та інші ускладнення. Тож з 1 квітня ми знову почали надавати послуги з реабілітації. І тепер батьки чи опікуни дітей, які проходять реабілітацію, можуть перебувати разом із ними. Для цього облаштували комфортний хостел спільними зусиллями Підгородненської міської ради, адміністрації БУ «Іоаннів центр» та Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Підгороднє.

Зараз в Іоанновому Центрі успішно відновлюються й воїни після поранень та проходять реабілітацію пацієнти з тимчасово окупованих територій.

Брак кадрів та інші складнощі

Сама сфера реабілітації в Україні ще на стадії розвитку. Найголовніша проблема – брак кваліфікованих кадрів взагалі й особливо у теперішній час. Зараз двоє працівників Центру на фронті – виконують обов'язки медиків, дві співробітниці нині за кордоном. До нашої команди приєднався терапевт з Краматорська, але коли кадри непостійні, то дуже важко – і ми спрацьовуємось, і пацієнти звикають. Також є проблеми з українськими протоколами лікування – їх дуже мало для ефективної реабілітації. Тому ми працюємо за європейськими нормативними документами – перекладаємо, адаптовуємо та застосовуємо. Щоб мати доступ до міжнародних протоколів, наш колектив вивчає англійську мову. Тож розвиваємося всебічно.

Навчання закордоном та мобільна паліативна допомога важкохворим

У 2022 році Центр вийшов на абсолютно новий рівень і тепер надає послуги пацієнтам безплатно, не залучаючи кошти засновників або благодійних фондів. Іоаннів Центр підписав договір з Національною службою здоров'я України й тепер отримує фінансування. Ми продовжуємо активно розвиватися і плани на майбутнє в нас амбітні. Підготували все для договору з НСЗУ на нову послугу – мобільна паліативна допомога. Це буде допомога важкохворим пацієнтам, які перебувають дома. Ми вже придбали автомобіль, збираємо команду спеціалістів, уклали договір з аптечною мережею на отримання ефективних знеболювальних засобів для таких пацієнтів.

Ще одна наша ціль – відправляти спеціалістів Центру за кордон вивчати новітні методики фізіотерапії, реабілітації, брати участь у міжнародних конференціях. Це дозволить працювати з ще складнішими випадками та допомагати важкохворим пацієнтам.

На кожному курсі реабілітації людина отримує свою особисту перемогу. А це велика перемога й для нас! Тож ми не зупиняємось, розвиваємось, щоб допомагати й дітям, й дорослим жити повноцінним життям.

Іоаннів Центр
Іоаннів Центр
Команда Іоаннового Центру
Команда Іоаннового Центру
Реабілітаційні процедури
Реабілітаційні процедури
Реабілітаційні процедури
Реабілітаційні процедури
Зєлєніна Ольга Олегівна
Зєлєніна Ольга Олегівна
Засновники
Засновники
Храм
Храм
Шелтер
Шелтер
Шелтер
Шелтер
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте