Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
22:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Пошукова експедиція “Живий щит”

З ініціативи народного депутата України Анатолія Клименка в АНД районі міста розпочато пошукову експедицію під назвою “Живий щит”. Разом із слідопитами шкільних пошукових загонів вирішено відкрити невідому сторінку історії визволення району від фашистських загарбників.

Сьогодні слідопити, керівники загонів та очевидці трагедії, що розвернулася восени 1943 року, зібралися в історико-краєзнавчому музеї АНД району. 62 роки тому німецькі війська, відступаючи під натиском Радянської армії за Дніпро, прикрилися “живим щитом” з мешканців Ломівки.

Олександр Пільонов, письменник: “Жорстоко входили німці до міста, і ще жорстокіше виходили, сьогодні ніхто не знає, скільки людей загинуло там, хтось каже – 500, хтось – 600.”

Майже всі мирні жителі, які опинилися в “живому щиті”, розстріляні і лежать у братській могилі. А.Клименко вважає, що імена загиблих необхідно встановити.

Ольга Губа, помічник - консультант народного депутата України А.Клименка: “Очень много людей, много имен, тяжелая работа легла на плечи школьников, и я думаю, что с их помощью мы сможем докопаться до истины.” Роботу вже розпочато. Встановлено перші імена загиблих. Знайшлися й очевидці страшної події, і ті, кому дивом вдалося вирватися з “живого щиту”. Тамарі Іванівні Чайкіній у 43-ому було 7 років, але і через шістдесят років вона пам’ятає кожну мить тих днів.

Тамара Чайкіна, очевидець: “Я була маленькою. Попала в число тих, кого виганяли...йшли по вул. Широкій, стемніло, зупинилися біля якогось будинку. У будинку людей продержали близько доби, це їх і врятувало: в район вступили радянські війська.”

Олександрі Іллівні Дишук вдалося сховатися разом із сусідами в очереті, живими діти залишилися завдяки корові.

Олександра Дишук, очевидець: “От йдуть німці, шукають тих, хто ховається, йдуть прямо на нас, залишається 10 метрів, а тут корова сусідська замукала, вони й завернули до корови...все горіло, навіть собаки не гавкали...це нелюди, вони палили людей живими...моє бажання, щоб ніхто більше такого не переживав.”

Для того, щоб встановити імена тих, хто загинув у лавах “живого щиту”, треба провести величезну роботу, по краплях збирати інформацію. Юні слідопити звернулися сьогодні до мешканців Дніпропетровської області з проханням допомогти.

Слідопит: “Просимо відгукнутися тих, кому відомі факти про трагічні події осені 1943 року...за даними, які потребують уточнення, в той час загинуло більше 800 мирних громадян.”

На вшанування пам’яті загиблих у сквері ім.Шевченка на вул.Передовій буде закладено меморіальну плиту з іменами загиблих земляків.

Олена Редька
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте