Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
19:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре рассказали о матерях наших известных земляков

В Днепре рассказали о матерях наших известных земляков

Вчера в Украине и Днепре отмечали Международный день матери. Этой дате посвятил необычную лекцию известный днепровский писатель, краевед, журналист Николай Чабан.

Этой встречей с интересующимися историей жителями Днепра Николай Чабан продолжил цикл лекций «Сичеслав в сердце», которые проходят в Библиотеке украинской диаспоры имени Джона Маккейна. Очередной увлекательный рассказ был посвящен редким фактам из истории нашего города, наших земляков и их матерей.

Вот что об этом рассказала известная исследовательница культурной сферы города Ирина Семенчук, получившая огромное удовольствие от этого мероприятия:

«Микола Чабан прочитав нам лекцію про матерів відомих людей так чи інакше пов'язаних з нашим краєм. Це безліч імен про які можна слухати годинами затамувавши подих, це і вірші та пісні присвячені матерям...

Так вже склалося, що після приходу до влади більшовиків більшість представників інтелігенції виїхало за кордон. Це спочатку був Львів, перед війною Прага, а потім Мюнхен, Канада або США. Практично всі відомі українські імена це - діаспора.

Вчора, вже наприкінці лекції Микола Петрович розповів про матір Юрія та Михайла Русових.

Що ми знаємо про цю родину? Майже нічого! А між іншим, Юрій Русов, молодший син Софії Русової - з 1920-х років лектор, згодом доцент, зав. кафедрою пластичної анатомії (1925) Української Студії Пластичного Мистецтва у Чехо-Словаччині. Доцент Українського вільного університету, професор Української господарської академії в Подєбрадах, Українського педагогічного інституту ім. М. Драгоманова в Празі. А з 1947 року науковий співробітник університету в Монреалі і співробітник його дослідної станції у Національному парку Мон-Трамблан.

Його старший брат Михайло у 5-річному віці був свідком арешту матусі за політичні погляди і теж вибрав шлях політичного діяча.

Їх матір - Софі́я Фе́дорівна Ру́сова, уроджена Ліндфорс - українська педагогиня, прозова письменниця, літературознавиця та громадська діячка, одна з піонерок українського фемінізму. Від 1922 року на еміграції, з 1923 року у Празі, професорка педагогіки Українського Педагогічного Інституту імені Михайла Драгоманова. Софія Федорівна дуже цікава непересічна особистість.

Про неї багато можно прочитати в інтернеті. Але так цікаво розповідати може тільки пан Микола! Велика подяка йому!».

Фото Ирины Семенчук.






Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте