Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
07:04

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Старший за Стоунгендж. Вчені хочуть зберегти кромлех, знайдений на Дніпропетровщині, на тому ж місці

Старший за Стоунгендж. Вчені хочуть зберегти кромлех, знайдений на Дніпропетровщині, на тому ж місці

Вчена рада Інституту археології Академії наук України вирішила зберегти Новоолександрівський кромлех на місці де, його знайшли.

Про це Суспільному повідомила директорка Обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик.

У березні 2021 року під час розкопок кургану поблизу Новоолександрівки археологічна експедиція відшукала понад 60 кам’яних брил, викладених колом. Тепер, за словами Лідії Голубчик, кромлех мають включити до державного реєстру нерухомих пам’яток.

Що для цього треба

Однак для цього необхідно отримати науковий звіт археологів, робота над яким усе ще триває. Лідія Голубчик каже: Інститут археології вимагає здати звіт до березня 2022 року, каже фахівчиня.

«За усними розмовами й за листами, які управління культури облдержадміністрації направляло до організації дослідника, ми знаємо, що науковий звіт поки що готується. І що цей об’єкт буде передаватися на подальше зберігання до органу виконкому місцевого рівня, тобто виконкому Новоолександрівської селищної ради. Але поки що процедура передачі не відбулася. Тобто, зараз ані ОТГ, ані обласна адміністрація не можуть приймати ніяких рішень», – пояснила вона.

Коли будуть документи

Керівник археологічної експедиції Дмитро Тесленко каже: технічний звіт мають надати центру з охорони історико-культурних цінностей вже найближчим часом. Однак точні терміни не називає.

На підставі звіту, за словами Лідії Голубчик, можна буде створити облікову документацію.

«У результаті проведених робіт курган перетворився тепер на кромлех. І тому цей об’єкт, який знайшли й потребує облікування, під тим же обліковим номером, під яким був взятий курган, буде внесений в державний реєстр пам’яток України як кромлех», – додала вона.

Раніше повідомлялося, щона на Дніпропетровщині, у селі Новоолександрівка, навесні 2021 року тривали розкопки кургану, який створили в епоху ранньої бронзи. Археологи розчистили його центральну частину та дослідили поховання. Центральна частина кургану оточена кромлехом – колом з вертикально вкопаних кам’яних брил. Цьому об'єкту понад приблизно 4,5 тисячі років.

Кадр з відео дніпровського видання
Кадр з відео дніпровського видання "Інформатор" Кромлех, виявлений на Дніпропетровщині, навесні 2021 року
Gorod.dp.ua на Facebook.


Бугигага  (12.10.21 10:00): Пресловутому Стоунхенджа 50 лет в обед. Построен в 50 -е годы 20 века. Фотки строительства давно в инете гуляют. Відповісти | З цитатою
Точно  (12.10.21 09:09): Это же чудо света!!! Відповісти | З цитатою
Sergasius  (12.10.21 08:30): Бардак и безответственность Відповісти | З цитатою
И знаете что  (12.10.21 00:28): Те кто эти булыжники там воздвиг знали что земля круглая и вращается вокруг солнца, и что колеса в телегу лучше ставить круглые а не квадратные, и правильную форму головки сыра тоже они придумали. И все это раньше египтян. Очуметь! Відповісти | З цитатою
вангую  (11.10.21 22:29): и на их содержание ежегодно будет выделяться пару десятков миллимонов гривин:))) Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
это победа, граждане  (11.10.21 21:21): ''Ученый совет Института археологии Академии наук Украины решил сохранить Новоалександровский кромлех на месте, где его нашли.''

И как египтяне додумались оставить пирамиды там где их нашли без решения ученого совета?
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті