Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
15:45

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как в Днепре помогают людям, страдающим психическими заболеваниями?

Как в Днепре помогают людям, страдающим психическими заболеваниями?

9 октября – Всемирный день психического здоровья.

… Татьяна С. - активная молодая женщина. Ей приходилось работать на двух работах, чтобы иметь возможность снимать квартиру в Днепре и помогать родителям, которые живут в сельской местности. Такая нагрузка привела к тому, что Татьяна совсем перестала спать. Мир утратил краски, появилась тревожность, иногда казалось, что в квартире слышны чьи-то голоса.

В состоянии полного нервного истощения девушка обратилась в одну из днепровских больниц. Проведя две недели в стационаре, Татьяна поняла, что была в критическом состоянии. Преодолев стигму, она сделала первый шаг на пути к выздоровлению.

Что изменилось для страдающих психическими заболеваниями за последние годы?

Об этом Городскому сайту рассказала начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента НСЗУ Наталия Шулика.


- 9 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. Сучасне життя сприяє стресам: зміни в житті політичному, економічному, війна на Сході України, захворювання на COVID-19. Чи гарантує держава безоплатні послуги з охорони психічного здоров’я?

- Одна з важливих цілей трансформації системи охорони здоров’я України - зміни у наданні психіатричної допомоги, поліпшення якості та доступності медичних послуг. У 2021 році Національна служба здоров’я України уклала 9 договорів з закладами Дніпропетровської області за пакетом «Стаціонарна психіатрична допомога» на суму більше 190 млн гривень. Тож усі пацієнти нашої області, які потребують психіатричної допомоги, можуть її отримати.

З 1 липня 2021 року почав діяти новий пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Ця послуга наближає психіатричну допомогу до пацієнта. Тепер він може отримати її вдома після завершення гострого перебігу хвороби. Мобільна мультидисциплінарна команда виїжджає до пацієнта і надає йому допомогу за місцем перебування відповідно до індивідуального плану лікування, складеного у співпраці з пацієнтом. Щоб отримати послуги за цим пакетом необхідно мати направлення сімейного лікаря/педіатра, з якими підписано декларацію або ж направлення лікаря-психіатра чи лікаря-психіатра дитячого.

В нашій області на пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» законтрактувалися 4 медзаклади з міст Павлоград, Нікополь, Кривий Ріг та Кам’янське на загальну суму 1 млн 213 тис гривень.

- Багато ветеранів, які повертаються з зони проведення бойових дій, після контузії мають ознаки посттравматичного стресового розладу. Чи забезпечує держава ліками таких пацієнтів?

- З 1 жовтня 2021 пацієнти із розладами психіки та поведінки, а також пацієнти з епілепсією можуть отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за відповідним договором з Національною службою здоров'я. Це стосується лікування таких захворювань як ПТСР, шизофренія, афективні розлади, депресія, невротичні розлади та епілепсія.Вартість таких препаратів аптеці відшкодує НСЗУ.

- Як отримати такі препарати?

- Для отримання препаратів за програмою «Доступні ліки» необхідний електронний рецепт. Пацієнтам з епілепсією, невротичними розладами його може виписати невролог або психіатр - в тому числі і дитячі лікарі за цими спеціальностями. Водночас електронний рецепт для пацієнтів із психічними розладами виписуватиме виключно психіатр, у тому числі дитячий. Сімейні лікарі електронні рецепти за напрямами «Розлади психіки та поведінки» та «Хвороби нервової системи» не виписують.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Психушки закрыли,  (08.10.21 09:57): а теперь фигней занимаетесь. Ответить | С цитатой
ww  (07.10.21 23:50): А таки много неадекватных бродит по улицам. При социализме такого не было Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
345345  (07.10.21 16:29): тарифы повышают?? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте