Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
08:05

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как в Днепре Программа медицинских гарантий помогает беременным

Как в Днепре Программа медицинских гарантий помогает беременным

В этом году в данной программе появился новый пакет услуг – «Ведение беременности в амбулаторных условиях».

В чем заключается его новшество и чем он поможет будущим мамам, нам помогали разобраться специалисты.

Раньше беременным приходилось оплачивать дополнительные услуги и обследования. Вот что, например, рассказывает жительница Днепра Александра С.:

«Когда я была беременна первым ребенком, я наблюдалась в женской консультации по месту жительства. Не могу сказать, что были проблемы или недоразумения, но когда разболелся желчный пузырь, отдельно пришлось оплачивать за УЗИ внутренних органов. В этом году узнала про Программу медицинских гарантий, почитала на сайте НСЗУ условия пакета «Беременность в амбулаторных условиях» и активно отстаиваю свои права. Не заплатила ни одной гривны за анализы, обследования или в благотворительный фонд при больнице. Если у меня есть сомнения «платить или не платить», я звоню на горячую линию НСЗУ 16-77, там меня уже хорошо знают».
В чем новшество пакета «Ведение беременности в амбулаторных условиях», нам рассказала Наталия БУДЯК – директор Восточного межрегионального департамента Национальной Службы здоровья Украины.

- В цьому році в Програмі медичних гарантій з’явився пакет «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Що саме входить до цього пакету послуг?

- Все, що потрібно для того, аби спостерігати вагітність. Від взяття під нагляд, розробки індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику та його виконання. Тобто проходження необхідних лабораторних досліджень, інструментальних обстежень та інше в повному обсязі є безоплатним для жінки. Наприклад:

- загально-клінічні, біохімічні та імунохімічні аналізи, на інфекції та віруси, мікроскопічні та цитологічні дослідження, УЗД з використанням доплерографії, кольпоскопія, кардіотокографія, електрокардіографія та інше;

- профілактика ускладнень вагітності, післяпологового періоду;

- направлення вагітної до перинатального консиліуму за участю лікаря-генетика, профільних дитячих спеціалістів при виявленні у плода ознак вродженої, спадкової патології.

- своєчасне направлення вагітних у стаціонар при необхідності;

- заняття у «Школі відповідального батьківства» із залученням членів сім’ї до навчання.

- Чи може жінка обирати, де та у кого спостерігати вагітність?

- Так. Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. До гінеколога жінка може звернутися без направлення. Вона має право обрати заклад, де спостерігати вагітність. Незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Більш того, жінка може у будь-який час змінити лікаря. Достатньо звернутися у заклад, який уклав з НСЗУ договір на ведення вагітності в амбулаторних умовах. У Дніпропетровській області їх 36, один з них – приватний.

- Яку суму отримують лікарні, які надають такі послуги?

- Тариф на медичні послуги із ведення вагітності в амбулаторних умовах, передбачені специфікаціями, визначається як капітаційна ставка на місяць (тобто за одну вагітну), яка становить 720 гривень.Щоб його отримати договір з Нацслужбою здоров’я за цим напрямком, лікарня повинна відповідати вимогам і надати повний спектр послуг при нормальній та ускладненій вагітності.

За цим пакетом послугмедзаклади почали надавати послуги з 01 квітня 2021 року. За квітень-травень поточного року лікарні нашої області, які мають такий договір, вже отримали 4,7 млн.грн.

- А що відбувається, якщо вагітна потребує невідкладної допомоги?

- Якщо жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно — у межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну. Невідкладна медична допомога надається без направлення.

Національна служба здоров’я України дбає про комплексну допомогу матері і дитині. Якщо у закладі Вам безпідставно відмовили в наданні послуг, передбачених Програмою медичних гарантій, або вимагали гроші, це є порушенням прав пацієнта та умов договору між лікарнею та НСЗУ. Залишайте скаргу на сайті http://nszu.gov.ua та звертайтеся до контакт-центру за коротким номером 16-77.

Наталия Будяк.
Наталия Будяк.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте