Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
03:34

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Художественном музее Днепра открыли очень яркую выставку

|«« «« »» »»|

Каждая работа персональной выставки народной мастерицы петриковской росписи Виктории Тимошенко «Мереживо барв» излучает радость, сияние красок и надежду на лучшее.

Виктория Тимошенко является одной из признанных современных мастериц петриковской росписи. В этом году она отпраздновала 40-летний юбилей, и в честь него порадовала всех ценителей петриковской росписи персональной выставкой, на которой представлены и совсем новые, не экспонировавшиеся нигде работы.

Отметим, что работы Виктории Тимошенко много раз были представлены на областных и всеукраинских выставках, экспозициях в Германии, Франции и других странах. Вместе со своей мамой Виктория в 2015 году установила Рекорд Украины по созданию самого длинного рушныка с петриковской росписью (длиной более 200 метров!).

А в 2013 году сразу 10 ее работ стали украшением экспозиции Петриковской росписи в зале ЮНЕСКО, что способствовало признанию нашей росписи Культурным наследием человечества!

Вот что об этой выставке и Виктории Тимошенко рассказывает много лет знающая эту мастерицу арт-директор Днепровского Дома искусств Валентина Слобода:

«У дружньому колі об’єднання майстрів народного мистецтва Будинку мистецтв є талановита майстриня петриківського розпису ВІКТОРІЯ ТИМОШЕНКО.

Цього року вона відзначила свій ювілей і вчора відкрила свою чергову персональну виставку в художньому музеї. Виставка називається «Мереживо барв» і роботи, представлені майстринею, яскраво відображають цю назву. Очі розбігаються від різновидів робіт, від дивного петриківського мазка, від казкових (так улюблених Вікторією!) пташок, від сучасних зразків народної картинки. В експозиції багато робіт, які експонувались в нашому Будинку мистецтв, але є і чимало зовсім нових.

Мені здається, що головною темою виставки стала сама Україна, бо тут можна побачити відображення і козаків з дівчатами, і традиційних народних свят українців (Різдво, Великдень, Івана Купала), і гоголівського Вакулу з Оксаною, і мальовані рушники з деревом життя, і, безумовно, яскраві панно з дивовижними петриківськими квітами, листям, галузками. Щиро вітаємо Вікторію Миколаївну з відкриттям виставки!

Народилась майстриня 21 січня 1981 році у селі Хутірське Петриківського району Дніпропетровської області. З дитинства Вікторія цікавилась і вчилась петриківському розпису, розповідає, що любов до петриківського розпису взяла з материнським молоком. Прабабуся Марфа малювала квіти і листя, кожної весни підмальовувала хату та комин, бабуся не малювала петриківку, але дуже гарно вишивала петриківські квіти на рушниках, а мама працювала на фабриці «Дружба» майстром з петриківського розпису.

З 1993 по 1997 рік навчалась у Петриківській дитячий художній школі ім. Тетяни Пати. Після закінчення середньої школи вступила до Криворізького педагогічного ліцею. Продовжила навчання у Криворізькому державному педагогічному університеті, де у 2003 році отримала диплом по спеціальності «Вчитель образотворчого мистецтва, етики, естетики, художньої праці». Після закінчення університету працювала у середній школі вчителем образотворчого мистецтва, керівником гуртка петриківського розпису у дитячому садочку.

Зараз Вікторія Тимошенко мешкає в Дніпрі. З 2012 року є активним членом об’єднання майстрів народного мистецтва Дніпровського Будинку мистецтв, бере постійну участь у проведенні всіх заходів Будинку мистецтв: Всеукраїнських та регіональних виставках («Різдвяна казка», «Мистецькі атрибути Великодніх свят», «Народне мистецтво козацького краю»), арт-фестивалі «Мистецький квартал», в семінарах, майстер-класах, ділиться своїм досвідом із колегами.

Вікторія – відома майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України бере участь у багатьох виставках в різних містах, зокрема персональних і родинних удвох з матір'ю, і тематичних мистецьких фестивалях: у Всеукраїнських конкурсах Національної спілки майстрів народного мистецтва України «Кращий твір року» (Київ, 2012-2019). Учасниця Всеукраїнської виставки «Різдво» (Київ, 2010), фестивалю «Мамай-фест» (Кам’янське, 2016-2019), в Музеї гетьманства (м. Київ). виставок-ярмарок «Петриківський дивоцвіт» та «Чисті джерела».

У 2013 році 10 робіт художниці брали участь у виставці у виставковому залі ЮНЕСКО в Баку, що сприяло визнанню петриківського розпису як нематеріальної культурної спадщини людства.

Разом з мамою Валентиною Хоменко організувала виставку «Бережи, Боже, Україну!» в столиці Німеччини – Берліні. В 2015 році петриківські розписи майстрині з'явилися в ресторані на узбережжі Ніцци (Франція). 31 травня 2015 року разом з матір'ю встановила Рекорд України «Найдовша паперова стрічка з петриківським розписом» (200 метрів 15 см).

У 2017 році Вікторія Тимошенко була запрошена Міністерством закордонних справ України до Китаю з метою розпису Українського центру ділового та культурного співробітництва у місті Нінбо. Велике панно, розписане майстринею, стало прикрасою центру та сприяло популяризації мистецтва петриківського розпису як культурного надбання людства, занесеного до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Великий глядацький успіх мала виставка «У сяйві петриківських барв», що експонувалась в Будинку мистецтв з травня по вересень 2018 року, і на базі якої відбулась зустріч з делегацією мистецьких кіл Китаю, зокрема з нашого міста-побратиму Сіань.

Роботи Вікторії Тимошенко прикрашають і радують мешканців нашого рідного міста у різних громадських спорудах міста Дніпра: два дитячих садочки, корпус медичного училища, приміщення Лівобережної податкової інспекції та центральної міської бібліотеки, житлових будинків на вул. Калиновій та ж/м Західний. Вікторія Миколаївна навчає та заохочує до опанування петриківського розпису і свою доньку Анну, яка вже була відзначена найвищим балом за свої твори на міському відкритому творчому конкурсі «Наші зірочки». Тож маємо надію, що родинна традиція петриківських майстрів буде мати продовження.

Зичимо усій творчій родині натхнення, добра та щирої подяки від людей!».

Напомним, что неделю назад в салоне Днепропетровской областной организации НСХУ на Набережной Сичеславской, 11 открылась еще одна выставка подобной тематики – персональная экспозиция мастера петриковской росписи Марии Яненко, о чем уже рассказывал Городской сайт.

Фото – со страниц Днепропетровского художественного музея, Виктории Тимошенко и Валентины Слободы.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Горожанка  (19.04.21 14:41): Очень красиво. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте