Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
14:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровском Доме искусств открыли духовные корни

В Днепровском Доме искусств открыли духовные корни

«Мои духовные корни» - так называется новая персональная выставка Екатерины Мусиенко, открытая накануне Всемирного дня мастеров кукол.

Екатерина Мусиенко – одна из известнейших мастериц этого направления народного творчества, член Национального союза мастеров народного искусства Украины. О ней Городской сайт рассказывал неоднократно. Ее персональные выставки и экспозиции в рамках общих проектов в Доме искусств проходили уже не раз.

На новой выставке Екатерина представила десятки новых кукол, изготовленных по древним народным традициям.

Вот что о мастерице и ее новой выставке рассказывает арт-директор Дома искусств Валентина Слобода:

«У розвитку мислячої людини часто постає питання пошуку свого духовного коріння, успадкування духовних надбань свого народу, осмислення історії та культури. Персональна виставка члена Національної спілки майстрів народного мистецтв України, мешканки Мистецького кварталу Дніпра, члена об’єднання майстрів народного мистецтва Будинку мистецтв Катерини Мусієнко – цьому підтвердження.

До Всесвітнього дня лялькарів майстриня дарує відвідувачам зустріч з народною іграшкою. У експозиції відвідувачі зможуть побачити зразки традиційної ляльки, фігур тварин і птахів, що виступають як феномен народної культури, завдяки якій відбувається виховання та розвиток дитини в українській родині. Майстриня виготовляє не колекційні ляльки (каркасні чи в народному одязі), а представляє саме такі народні іграшки, що пов’язані з природною потребою дитини пізнавати світ, творчо і самостійно його осмислювати, наслідувати дорослих в їх звичаєво-обрядових дійствах. Більшість представлених експонатів - це мотана або вузлова лялька, виготовлена з м’якого матеріалу (тканини та ниток), що спонукає відвідувача зупинитися виключно на іграшковій суті ляльки-мотанки.

Мусієнко Катерина Миколаївна народилась у місті Марганець Дніпропетровської області. Після закінчення середньої школи брала участь в археологічних експедиціях Дніпропетровського історичного музею ім. Д.Яворницького. Закінчивши у 1998 році історичний факультет Дніпропетровського державного університету, працювала керівником гуртка дизайну в дитячому позашкільному закладі, де звернулась до традицій народного мистецтва. З 2004 по 2013 рік - постійний учасник літніх експедицій Кримського філіалу інституту археології НАН України.

З 2012 року майстриня представляє свої творчі роботи на регіональних та Всеукраїнських виставках народного та декоративно-вжиткового мистецтва у Дніпрі та області: «Різдвяна казка», «Мистецькі атрибути Великодніх свят», «Народне мистецтво козацького краю». У 2015 році, працюючи методистом Будинку мистецтв, була ініціатором проведення Всеукраїнської виставки «Магія творення ляльки». Подає на виставки як окремі ляльки, здійснені у різних техніках, так і тематичні лялькові композиції.

Володіючи багатим досвідом участі в археологічних розкопках, сформувала та провела у Будинку мистецтв до Дня архітектора України виставку «В пошуках сивої минувшини», де були представлені предмети з археологічних розкопок нашого краю. Бажання пізнати своє духовне коріння спонукає Катерину Мусієнко і зараз брати участь у археологічних розкопках як на території нашої області (експедиція «Катеринослав-Кільченський» та на території Севастопольського парку), так і у розкопках старовинної фортеці – Державного історико-культурного заповідника «Межибіж». На запрошення громади селища Дніпровське Катерина Миколаївна організувала там свою персональну виставку ляльок.

Проводить майстер-класи з народного мистецтва на базі виставок у Будинку мистецтв та засіданнях членів об’єднання майстрів народного мистецтва, веде гуртки декоративно-ужиткового мистецтва та археології у міській станції юних техніків. У 2016 році отримала звання майстра Національної спілки майстрів народного мистецтва України, а у 2019 році прийнята до лав Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Постійно працює над підвищенням своєї майстерності.

У 2017-2019 роках ляльки Катерини Мусієнко були відібрані для експонування на Всеукраїнській виставці «Кращий твір року», у 2020 році - для експонування на Всеукраїнській виставці українських народних іграшок. Виставка ляльок Катерини Мусієнко демонструє любов автора до історії свого народу, велике бажання берегти традиції, звичаї, народну культуру наших предків, що помножені на наполегливу працелюбність і стають сенсом життя». Посмотреть видео с открытия выставки можно по следующей ссылке.

Фото и видео – Днепровский Дом искусств.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (11)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (6)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте