Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
16:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре хотят создать Музей истории города: подробности

В Днепре хотят создать Музей истории города: подробности

Организаторы планируют разместить новый музей в Доме губернатора на ул. Воскресенской, 14 и призывают горожан активно участвовать в формировании его будущей экспозиции.

Городской сайт уже рассказывал о планах по созданию Музея истории Днепра.

Напомним, что еще два года назад эту идею стали активно развивать в КП «Агентство развития Днепра».

Директор этого КП Владимир Панченко так определял концепцию будущего музея:

«Новое здание строить дорого – такой музей можно разместить на одном этаже какого-либо существующего здания в центральной части города. Это не должен быть огромный музей со множеством статичных экспонатов! Главная концепция этого музея – компактный, интерактивный, легкий для восприятия всей истории города от доисторического периода и «каменных баб» - до нынешних времен. Вот эта комната «Агентства развития Днепра» (на ее стенах – наглядная информация о разных эпохах развития нашего города – примечание автора) – своеобразный прообраз данного музея. Конечно, в музее будут и артефакты. Но его главная «фишка» - интерактивность, возможность потрогать, включить, увидеть большинство экспонатов, как это существует в современных музеях за рубежом. Для детей и подростков это будет обучающий и развивающий музей. Для взрослых – катализатор осознания того, как в нашем городе из многих национальностей рождалась и развивалась единая сущность украинской нации».
И вот эта идея начинает обретать конкретные черты. В горсовете уже определили, что этот музей может разместиться в Доме губернатора.

А в Фейсбуке появилась новая страница «Музей истории Днепра», на которой подробно рассказано о сути этого учреждения культуры:

«Добрий день, друзі! Давайте знайомитись, ми – новий музей нашого надзвичайного міста! А найбільше нас хвилює місто Дніпро та його історія.

До речі, музеї історії міста має Київ, Коломия, Івано-Франківськ, нещодавно яскраво про себе заявив МіМу – Музей міста у Львові.

Але ж у нас вже є музей Яворницького – скажете ви! Згодні, але у ньому розкривається історія всього нашого краю. А історії міста Дніпра та його мешканцям відведено так мало місця. Після відвідання екскурсії хочеться знати більше. Чи було життя у місті до Катеринослава? Хто творив міську історію? Чому ми так багато чули про губернаторів, і так мало – про мерів? А також про людей і пам’ятники, про назви вулиць і старовинні будиночки, які ми бачимо кожен день, про головпоштамт, центральний проспект, книжкові крамниці та клуби. Про те, хто ми, звідки і чому саме такі.

Коли ж відкриється музей? Безумовно, не сьогодні і не завтра. Адже процес його створення доволі кропіткий. Ми вже розробили унікальну концепцію, за якою Музей історії міста Дніпра буде сучасним, інтерактивним та інклюзивним. Зізнаємось, що робота над створенням музею вже давно «кипить»! 

Підписуйтесь на нашу сторінку і слідкуйте за народженням Музею історії міста Дніпра! Саме тут буде розміщена найбільш актуальна інформація, новини, фотографії. І, звісно, інсайдерська інформація.

Добре, з місцем і метою розібралися. А де ж ми візьмемо експонати?

Насправді, розкриємо таємницю: вже декілька відомих міських колекціонерів згодилися передати нам свої колекції у користування. Також, подарувати майбутні експонати музею пообіцяли міські заводи, підприємства та організації. Окрім того, значна частина нової експозиції буде мультимедійною.

Та все ж найбільше ми потребуємо «людської» складової, адже саме люди творять історію, роблять її живою. Люди люблять та ненавидять, створюють і руйнують, дають нове життя і нищать інше. Історія однієї сім`ї іноді може більше розповісти про історію міста, ніж всі архіви світу. Тому просимо ВАС допомогти оживити музей історії НАШОГО з вами спільного міста.

Свого часу Дмитро Яворницький зібрав величезну колекцію старожитностей і подарував її історичному музею. Зрештою, багато з цих предметів пережили буремні роки і допомогли українцям не забути про своє походження. Давайте і ми долучимось до збереження історичної пам’яті нашого міста!

Чим ви можете допомогти? Музею потрібні ( на тимчасове або постійне зберігання, на Ваш вибір):

  • Світлини (родинні, особисті, пов’язані з історією міста або з біографією Вашої сім`ї; ті, на яких зображені будь-які міські краєвиди, пам`ятники, інтер’єри тощо).
  • Меблі, посуд, одяг, аксесуари, музична апаратура, фотоапарати, які були у вжитку у Вас та Вашої родини;
  • Карти та плани, старі шкільні зошити, щоденники, аксесуари;
  • Книжки;
  • Ікони, релігійні книги та предмети;
  • Випадкові археологічні знахідки;
  • Усна історія різних періодів;
  • Та все, що може розкрити історію міста і розповісти про життя його мешканців».

Все желающие задать музейщикам вопросы или передать будущему музею свои экспонаты, могут написать на указанной странице в ФБ.



Gorod.dp.ua на Facebook.


Горожанка  (03.12.19 11:30): Музей поддерживаю, стоящая идея. Только вот от старых зданий остаются лишь фото и воспоминания - всё активно идёт под снос... Ответить | С цитатой
Стоик  (02.12.19 19:51): Кому как, а мне идея с новым музеем нравится. Хорошо-бы ещё организовать георадарные исследование Соборного холма и Моностырского острова! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
И  (02.12.19 17:00): кому он нужен? Под кого этот проект и для кого? Чую распил будет. Один музей разделят на два? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте