Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 08 июля 2024
19:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Кам’янські «Співаночки» відроджують козацькі пісні

Кам’янські «Співаночки» відроджують козацькі пісні

Відроджувати козацькі пісні Дніпропетровщини та прославляти цей вид народного мистецтва далеко за межами України — мета етно-гурту «Співаночки» Кам’янського музичного коледжу (керівник Анжела Галина).

Козацькі пісні Дніпропетровської області у 2016 році були включені до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Козацький спів – розлогий, протяжний, розкладений що найменше на 8 голосів, без музичного супроводу, його важко сплутати із жодним іншим. Манера виконання цих пісень зберіглася у містечках та селах Дніпропетровської області, які раніше були козацькими слободами. З часом носіїв козацької пісні стає все менше, на жаль, цей вид мистецтва може опинитися на межі вимирання. Тому колектив музичного коледжу Кам’янського підтримав ініціативу обласної ради у відродженні козацьких пісень.

«Офіційно на території Дніпропетровської області залишилось лише три колективи, які виконують козацькі пісні, при цьому середній вік виконавців сягає 80-90 років, – розповіла директор музичного коледжу Ірина Великодна. – Окрім того, козацький спів ніде не викладають, тому ми переймаємо цей вид мистецтва напряму від носіїв».
У 2015 році у музичному коледжі Кам’янського був сформований етно-гурт «Співаночки». Молоді артисти разом з керівником Анжелою Галиною регулярно відвідують фольклорно-етнографічний ансамбль «Криниця» з містечка Підгороднє, що неподалік Дніпра. На зустрічах молоді артисти переймають манеру співу традиційних козацьких пісень від носіїв, які з покоління в покоління передавали цей вид народного мистецтва. Тому навіть виконання козацьких пісень можливе лиш з їхнього дозволу. Особлива увага на цих зустрічах приділяється збереженню стилістики та особливостей народного співу.

Як розповіла керівник етно-гурту Анжела Галина, манера виконання козацьких пісень дуже складна:

«В нашому коледжі взагалі немає фольклорного факультету та народного співу. Тому нам прийшлось залучати учнів, які вже вміють співати, але окрім того їх штучно навчаємо народному співу. В основному, ансамбль формували з молоді, чиї батьки колись співали, адже далеко не кожна людина зможе так співати. Це залежить від фізіологічних особливостей». Окрім того, козацька пісня дуже протяжна і зазвичай налічує від 15 до 30 куплетів. «Ми спочатку взагалі думали, що не впораємося з цією задачею, — згадує Анжела Галина, — але, як виявилося, все вийшло, та ще й на «відмінно»! Діти з задоволенням переймають козацький спів. Мені здається, що козацька пісня в нашій крові, це голос предків».

Анжела Галина зауважила, що найголовніше у виконанні козацької пісні – це зберегти автентичність.

«Навіть в тексті цих пісень зберігаються слова, які не вживаються в сучасній українській мові, – розповіла керівник гурту «Співаночки». — Тому переймати ці пісні безпосередньо від носіїв дуже важливо, адже це відродження наших традицій, які знищувались протягом століть. В козацьких піснях відображена наша історія, доля нашого народу. «А вже років двісті, як козак в неволі» - ці пісні й досі актуальні».
За час існування колективу «Співаночки» стали переможцями обласного конкурсу «Петриківський дивоцвіт», міжнародного конкурсу Golden Lion у Львові та міжнародного фестивалю «Буковель-фест». Влітку 2017 року етно-гурт став учасником Міжнародного фольклорного фестивалю «Балтика»-2017 у Литві, де отримав міжнародний сертифікат.

Наразі етно-гурт «Співаночки» готується до участі у міжнародному фестивалі в Естонії, де буде представляти не лише наше місто, а й всю Україну.

«Маючи досвід участі у міжнародному фестивалі, ми вирішили додати у виступи інструментальне супроводження та елементи українського народного танцю, щоб комплексно презентувати українську культуру, – пояснила Анжела Галина. – Ми прагнемо прославляти козацьку пісню далеко за межами нашої країни. Мріємо поїхати до Канади, щоб зустрітися з українською діаспорою, адже саме туди емігрувала велика кількість талановитих українців. Дуже важливо продовжувати досліджувати та відроджувати український козацький спів, адже це наша історія і культура».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (27)

•  Невдалий маневр через знеструмлення мережі: у Дніпрі зіткнулися трамваї №12 та №16 (16)

•  У Міненерго сподіваються, що ситуація з відключеннями світла покращиться у найближчі тижні (12)

•  Чому зникає зв’язок під час відключень світла? У Дніпрі мобільні оператори дали пояснення (9)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (7)

•  На Дніпропетровщині до 15 років за ґратами засуджено правоохоронця, який «зливав» представнику фсб рф паролі для проходження блокпостів (6)

•  У Дніпрі на Яворницького зіштовхнулись Ford та BMW, машина пошкодила світлофор та ледь не збила перехожу (6)

•  В Україні значно подорожчали генератори: що на це вплинуло (6)

•  Історія Дніпра: Де було відкрито перший критий басейн нашого міста (6)

•  Інсульт «помолодшав» на 10-15 років: як мешканцям уникнути порушення мозкового кровообігу (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте