Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
09:14

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее Днепра открыли новую выставку

В историческом музее Днепра открыли новую выставку

Новая экспозиция посвящена 175-летию музея и памяти подвижницы музейного дела Горпины Ватченко.

Напомним, что нынешний год проходит под знаком 175-летия основания Днепропетровского национального исторического музея имени Яворницкого.

А 6 июля исполнился 101 год со дня рождения Горпины Федосиевны Ватченко (1923-2004), которая 20 лет возглавляла этот музей.

О ней и новой выставке в историческом музее рассказали:

«Книжкова виставка до дня народження та 175-річного ювілею ДНІМ «Горпина Ватченко. Подвижниця музейної справи Придніпров'я».

Нова книжкова виставка відкрита у Науковій бібліотеці ДНІМ імені Д.І. Яворницького. У цей ювілейний для нашого музея рік ми не тільки згадуємо основні віхи його заснування та становлення, але й вшановуємо видатних подвижників музейної справи, які внесли персональний вклад у створення скарбниці культурних надбань Придніпров'я.

6 липня виповнюється 101 рік із дня народження Горпини Федосіївни Ватченко (1923-2004) – директора Дніпропетровського історичного музею імені Д.І. Яворницького (1963-1983), заслуженого працівника культури України, лауреата Державної премії України імені Т.Г. Шевченка.

Книжкова виставка присвячена постаті Горпини Федосіївни, репрезентує розмаїття книжкової продукції нашого музею 1960-1980-х років. Співавтором та редактором більшості представлених видань була сама Горпина Федосіївна.

Г.Ф. Ватченко народилась 6 липня 1923 року. Походить вона з багатодітної селянської родини села Єлизавето-Кам'янка (нині в складі Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпро). У 1948 році закінчила історико-філологічний факультет Дніпропетровського державного університету (нині ДНУ імені Олеся Гончара). Одразу після випуску вона поєднала свою долю з історичним музеєм імені Д.І. Яворницького. Розпочавши трудовий шлях науковим працвником, вона в середині 1950-х рр. стає заступником директора з наукової роботи. А з 1963 року Горпина Федосіївна очолила історичний музей. На посаді директора вона працювала 20 років – до 1983 р. Для тих часів це був своєрідний рекорд.

Період директорства Г.Ф. Ватченко – важлива епоха історії музею другої половини ХХ століття. Це період динамічного розвитку музею в багатьох аспектах: збільшення колекцій, будівництво нового комплексу музею з повністю новою експозицією та діорамою, приріст наукової та науково-методичної продукції.

Якраз у 1960-і роки назріло питання створення нового музейного комплексу Дніпропетровського історичного музею імені Д.І. Яворницького. Так званий «старий» корпус 1905 року побудови вже не задовольняв вимоги – тут експонувалося лише близько 3 тисяч пам'яток. Тому в 1968 році розпочалося будівництво величезного нового комплексу, яке завершилося 1977 року. У 1975 році була відкрита Діорама «Битва за Дніпро у районі сіл Військове та Вовніги». 7 травня 1977 р. була урочисто відкрита нова експозиція ДІМ з 9-ти залів, у 5 разів більша за попередню. У 1979 р. Горпина Федосіївна в складі колективу музейників, архітекторів та художників була удостоєна Шевченківської премії за новий комплекс Дніпропетровського історичного музею ім. Д. I. Яворницького. У 1980 р. Г.Ф. Ватченко отримала звання заслуженого працівника культури України.

За часів Г.П. Ватченко Дніпропетровський історичний музей почав «обростати» низкою філій. Передусім, це відкрита 18 липня 1964 року – рівно 60 років тому – Меморіальна кімната-музей Д.І. Яворницького. Це була перша спроба музеєфікації садиби Д.І. Яворницького, тільки у 1988 р. було відкрито Меморіальний будинок-музей вченого. У 1977 р. у капітально відреставрованій чернігівськими майстрами будівлі Спасо-Преображенського кафедрального собору було відкрито «Музей історії релігії та атеїзму». Також у 1970-х роках Г.П. Ватченко підтримала ідею створення музею «Літературне Придніпров'я», яку первісно висловила літературна інтелігенція та вчительство міста. У 1982 р. міськвиконком ухвалив рішення про створення музею у Будівлі канцелярії іноземних поселенців – пам'ятці архітектури та історії початку ХІХ ст. Врешті-решт музей було відкрито там у 1998 р.

Спеціальний аспект діяльності Г.Ф. Ватченко – видання музеєзнавчої та краєзнавчої літератури. Саме за її директорства було видано чотири каталоги музейних колекцій – кераміки, нумізматики, зброї, кам‘яних скульптур. Також було опрацьовано та видано декілька путівників по експозиції ДІМ імені Д.І. Яворницького. У 1971 р. була здійснена спроба видання збірника наукових праць на базі ДІМ. Він отримав назву «Наш край: Збірник праць з археології, історії та музеєзнавства. Випуск 1», та вмістив низку статей з питань історії колекцій музею, історичної біографістики, історії міста й краю. На жаль, ця традиція не була продовжена у вигляді музейного спеціалізованого видання.

Г.Ф. Ватченко та Г.І. Шевченко (заступник директора музею з наукової роботи) виступили співавторами відомих путівників по Дніпропетровську. Це видання «путівників-довідників» 1966, 1970, 1974, 1976 та 1979 років. Свого часу це був яскравий етап розвитку краєзнавчої науково-популяної літератури з історії міста. Також Г.П. Ватченко брала участь у редагуванні видань з історії краю, зокрема, тому «Дніпропетровська область» із відомої серії «Історія міст і сіл Української РСР» (1969, 1977 рр.), збірників матеріалів до 200-річчя Дніпропетровська (1976 р.) тощо.

Горпина Федосіївна прожила довге життя та пішла у вічність 9 листопада 2004 року. Похована на кладовищі селища Шевченка в м. Дніпро.

На виставці представлені більшість видань – путівників, каталогів, збірників документів, співавтором та редактором яким виступила Г.П. Ватченко. Також необхідно виділити збірник мемуарів колег-музейників про цю непересічну людину.

Книжкова виставка працює до вересня 2024 р. у приміщенні Наукової бібліотеки ДНІМ ім. Д.І. Яворницького, за адресою: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 18, 1 поверх».

Фото – Днепропетровский исторический музей.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Антоніна  (09.07.24 00:17): А я не так давно книги яворницького на Віоліті.ком продавала, і навіть не здогадувалася, що музеєві його імені стільки років. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте