Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
14:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Слово про бібліотеки

|«« «« »» »»|

Наприкінці липня наше місто відвідав американський фотограф, викладач Стенфордського Університету Роберт Доусен. Метою його візиту було знайомство з публічними бібліотеками Дніпра.

Впродовж 18 років американець займається фотографуванням бібліотек. Результатом цієї роботи став проект «The Public Library: An American Commons» - збірка фоторобіт про публічні бібліотеки США.

Зараз фотограф працює над проектом «Lens of Literacy: The Global Library Project», мета якого полягає в обґрунтуванні у вигляді фотографій та відеороликів важливої ролі публічних бібліотек у всьому світі, оскільки вони сприяють підвищенню рівня освіченості населення й підтримують його шляхом надання безкоштовного доступу до інформації, забезпечують боротьбу з неписьменністю та освітню підтримку, а також виступають за свободу слова і відсутність цензури.

За словами Роберта Доусона, бібліотека – це цілісна система, яка складає необхідну частину здорового суспільства, адже від неї багато в чому залежить освіченість суспільства.

Сьогодні публічні бібліотеки є одним із небагатьох вільних громадських ресурсів. Кожен громадянин може прийти до бібліотеки та безкоштовно взяти необхідну книгу. Бібліотеки - справжні сучасні культурно-освітні центри. Зараз у багатьох Палацах книги є вільний доступ до мережі Інтернет, також тут проводиться величезна кількість освітніх курсів, проектів, програм та заходів різного спрямування, але єдиної цілі – покращити суспільство та привити любов та цікавість до книги.

Не використовувати цей ресурс сьогодні є справжнім марнотратством, адже саме за допомогою освіченості ми можемо поліпшувати наше життя з різних сторін. Можна, наприклад, отримати додаткові навички та знання, що стануть в нагоді у роботі, або ж збагатити свій внутрішній світ, за допомогою яскравих зразків художньої літератури. Доречним також в цьому контексті є вираз «неосвіченими людьми легше керувати». Освіченість допомагає нам аналізувати, черпати приклади з історії, порівнювати ситуації.

У Дніпрі американський фотограф провів два дні. Першого – він презентував свій проект про американські бібліотеки, а другого - ознайомився з бібліотеками нашого міста.

Особливо гостя зацікавила робота з внутрішньо переміщеними особами та колишніми бійцями АТО в Центральній міській бібліотеці. Так, Роберт Доусен з великим інтересом дізнавався про реалізацію проекту «Save the Children», роботу бібліотекарів з сім’ями переселенців. Також його увагу привернула робота відкритого клубу для родин військових «Сімейний ресурс», що діє у Центральній міській бібліотеці з 2014 року та культурно-освітні проекти для тимчасово переміщенних осіб, яких доля закинула до нашого міста.

У Центральній бібліотеці Роберту Доусону знадобилося більше трьох годин, щоб познайомитися з усіма відділами, ресурсами та послугами – величезне різноманіття освітніх матеріалів, курсів, програм та заходів неабияк вразило американця, який детально розпитував про всі можливості, що надає Палац книги. «Дякуємо Вам за те, що поділилися з нами Вашою прекрасною бібліотекою. Ми дуже вражені Вашою важливою й творчою роботою, особливо тією, що стосується воїнів АТО та внутрішньо переміщених осіб» - написав у відгуку Роберт Доусен.

У «Новій Бібліотеці» його вразила різноманітна робота з дітьми, курси іноземних мов та комп’ютерної грамотності, а також робота з переселенцями.

Зазначимо, що результатом проекту «Lens of Literacy: The Global Library Project» стане цілий ряд пересувних виставок, відеороликів, громадських програм та публікацій присвячений соціальним, культурним, історичним та політичним питанням, що визначають роль бібліотек в суспільстві.

На завершення свого візиту Роберт Доусен подякував усьому колективу Централізованої бібліотечної системи, з яким йому довелося спілкуватися, та пообіцяв повернутися до Дніпра в найближчому майбутньому.

Сподіваємося, що в наступний свій приїзд він буде презентувати нову книгу із світлинами та есе про бібліотеки Дніпра.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте