Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
10:03

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

В Україні стартувала кампанія проти ламп, що містять ртуть

В Україні стартувала кампанія проти ламп, що містять ртуть
Проект програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення», та благодійний фонд MAXUS, заявили про початок кампанії щодо привернення уваги населення та української влади до проблеми правильного збору й утилізації відпрацьованих ламп, що містять ртуть.

В рамках акції, організатори планують розповсюдити інформацію про шкідливий вплив на екологію та здоров’я людини ртуті, що міститься в люмінесцентних лампах, та важливість правильного збору й утилізації таких ламп. Також, з 27 по 29 травня, в 23 українських містах, включаючи Дніпропетровськ, будуть організовані тимчасові пункти збору й подальшої утилізації люмінесцентних джерел світла в торговельних центрах однієї з мереж гіпермаркетів.

Всесвітня організація охорони здоров’я відносить ртуть до токсинів, що найбільш загрозливі для оточуючого середовища та здоров’я людини.

Отруєння ртуттю може відбутися не лише під час прямого контакту з її парами в разі розбиття люмінесцентної лампи, але й за умови використання в їжу молока та м’яса корів, випас яких проходив поблизу полігонів та звалищ, куди хаотично звалюються лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад, через ґрунт, воду і т.і.

Всього 1 (один) грам ртуті, що потрапив в оточуюче середовище, забруднює 200 тисяч кубічних метрів води та 3 мільйони кубічних метрів повітря. До того ж, ртуть накопичується в корінні рослин й дерев, грибах, водоростях та рибі.

Тому відпрацьовані лампи, що містять ртуть, підлягають спеціальній утилізації – їх неможна викидати в звичайні контейнери для сміття.
Однак, навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, українці нерідко стикаються з проблемами, оскільки на сьогоднішній день в державі фактично відсутня система пунктів збору таких ламп від населення.

В якості альтернативи лампам розжарювання, які сприяють глобальному потеплінню, та люмінесцентним лампам, що містять ртуть, екологи й спеціалісти в галузі світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та  світильники, що мають високу енергоефективність та є екологічно чистими джерелами світла.

Задля підвищення рівня знання про LED лампи, Фонд MAXUS, ПРООН та ГЕФ пропонують всім бажаючим не лише здати на утилізацію люмінесцентні лампи, а й отримати консультацію з вибору світлодіодних ламп з урахуванням індивідуальних потреб для того чи іншого виду приміщення.

У Дніпропетровську здати відпрацьовані лампи, що містять ртуть, можна буде з 27 по 29 травня в в торгових центрах «Епіцентр», розташованих за адресами:

  • вул. Бабенко, 25
  • вул. Запорізьке шосе, 62 К

Детальна інформація про адреси тимчасових пунктів збору люмінесцентних ламп доступна на інтернет-сторінках Програми UNDP http://lampochki.org.ua
та Фонду MAXUS maxus.com.ua/fund

Інформація про організаторів:
Проект Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду розпочав свою діяльність у 2011 році. Основною метою діяльності Проекту Програми розвитку ООН «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» є зниження рівня викидів парникових газів в атмосферу шляхом сприяння більш глибокому проникненню на український ринок сучасних технологій енергоефективного освітлення.
Фонд MAXUS був створений в 2015 році для фінансування та реалізації в Україні благодійних проектів в сфері охорони дитячого здоров’я та екології. Окрім фінансування проекту зі збору та утилізації ламп, що містять ртуть, Фонд надає підтримку дитячим медичним закладам, а також адресну допомогу дітям, що потребують лікування та медичної реабілітації.

Контакти та додаткова інформація:
Проект ПРООН та ГЕФ: Олена Бриндіна, + 38 050 381 54 69,
БФ MAXUS: Олександр Аліскеров, + 38 099 768 71 50.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:

   


Саша  (12.05.16 19:11): Просто пиар ход. Два дня они будут собирать эти лампы и попутно рассказывать почему нужно купить LED, которая в два раза дороже. А продают они лампы каждый день.
А слабо в точках продажи и своих магазинах принимать отработанные ртутные лампы на постоянной основе?? Раз производите извольте и утилизировать
Відповісти | З цитатою
piligrim  (12.05.16 18:00): их нельзя выбрасывать в контейнеры для мусора.__________ назовите хоть один адрес куда можно сдать и сколько "это" стоит? Відповісти | З цитатою
Митяй  (12.05.16 17:34): Помню в детстве утилизировали: найдешь пачку ламп и айда с крыши какого нибудь дома утилизировать. Звук классный, доступ на крыши тогда был свободный (жизнь была счастливая, поэтому самоубийц не было). Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Black  (12.05.16 15:38): Очередное очковтирательство от "благотворительных проектов", в Законодательстве Украины уже давно установлено что сбором опасных отходов (ламп, батареек и много чего другого) от населения обязаны заниматься местные советы они организуют пункты сбора. А этот сбор ламп не законный т.к. список компаний и организаций которые могут его осуществлять и где они это могут делать тоже, есть на сайте Минекологии. Всем остальным это запрещено. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Силиконовая Долина  (12.05.16 14:42): Приходите,- будут разыгрываться призы, изготовленные из вторсырья.. Відповісти | З цитатою
Синяя птица  (12.05.16 14:41): Однако,- ноги заплетаются, а крылья не машут в сторону мимолётного видения.. Відповісти | З цитатою
Грей  (12.05.16 14:14): Вы предлагаете мне потратить десятку и мин полтора часа времени чтобы выбросить лампочку. Шутники однако. Таких контейнеров, при желании, можно наставить возле каждого АТБ, их по городу куча и народ с радостью будет их туда сносить. А заодно для батареек. И не говорите что не выгодно, сбор вторсырья уже довольно выгодное дело... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
zzz  (12.05.16 13:36): Эти пункты приёмки должны быть постоянными. Что за дегенератизм устраивать это лишь на 3 дня, и то лишь в "эпицентре"? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
111  (12.05.16 13:31): "экологи и специалисты в секторе светотехники предлагают переходить на светодиодные (LED) лампы и светильники" - а по цене они сопоставимы? А то с денежками у многих нынче не айс, каждая копейка на счету. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті