Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
07:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Послуги з ментального здоров’я в амбулаторіях сімейної медицини: де отримати у Дніпрі

|«« «« »» »»|

Ментальне здоров'я — важлива складова благополуччя людини. В умовах війни це стає особливо актуальним.

25-річна Валерія рік тому помітила, що стала гірше засинати. З’явилось і відчуття тривожності, погіршення загального настрою та концентрації уваги. Вона не стала зволікати та звернулася до сімейного лікаря.

«Сімейний лікар мені підказав багато методів релаксації, техніки самопізнання та турботи про інших. І результати чудові. У мене покращилися самопочуття, концентрація уваги, стосунки з рідними. І, звісно, я налагодила режим сну. Дуже вдячна сімейній лікарці за те, що вивела мене з того стану», — поділилась дніпрянка Валерія.

За чотири прийоми у сімейного лікаря дівчині змогли допомогти відновитись.

«Ми надавали першу психологічну допомогу, проводили психоосвіту. Також запропонували їй відволіктись та знайти заняття до душі. Вона почала займатись волонтерством: допомагала плести сітки, робити окопні свічки. І їй це дійсно допомогло – вона відволікалась від стресу, спілкувалась з людьми та робила корисну справу. Крім цього, надали їй купу різних технік. За цей рік вона сумлінно виконувала всі рекомендації і покращила свій психоемоційний стан», — розповіла сімейна лікарка одного із центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпра Ніна.

На фоні повномасштабного вторгнення погіршився психоемоційний стан і у Наталі Середи. Жінка пів року тому помітила аналогічні симптоми, як і у Валерії. Але до сімейного лікаря наважилась звернутись тиждень тому.

«Мені дали різноманітні поради, показали вправи, розказали, як правильно засинати. І я вже відчуваю себе краще», — поділилась пані Наталя.

Нині Дніпро є лідером у наданні психологічної допомоги на первинній ланці. У 2023 році всі сімейні лікарі та медичні сестри пройшли курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги». Частина медиків пройшла офлайн-навчання, частина — онлайн, на платформі Академії НСЗУ. Цей курс є частиною Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти Як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

«Аби надавати якісну психологічну допомогу, ми пройшли спеціальні курси, тож до нас не треба боятись звернутись. Адже якщо вчасно не прийти по допомогу, то психоемоційні проблеми можуть призвести до низки важких захворювань: від постійної підвищеної тривожності до гіпертонії. Бо, дійсно, з великою війною побільшало тих, хто звертається з проблемами ментального здоров’я.

Якщо на початку повномасштабного вторгнення це були лише переселенці, то нині мешканці міста теж приходять по допомогу. І навіть побільшало дітей – вони стали більше хворіти, бачимо часті випадки енурезу або ж порушення мовлення. Тож піклуйтеся про себе і одразу йдіть до сімейного лікаря», — зазначила сімейна лікарка одного із центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпра Ольга.

Якщо випадок важкий, то сімейні лікарі рекомендують звернутися до психолога або психіатра.

«Ми стабілізуємо емоційний стан за допомогою арттехнік, ігрової терапії тощо. Також надаємо індивідуальні консультації. Тобто у первинних медико-санітарних центрах можна отримати комплексну допомогу. Ми завжди готові допомогти кожному, хто цього потребує», — додала психологиня одного із центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпра Світлана.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті