Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
08:28

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Люди Дніпра: 150 років від дня народження Лева Писаржевського

Люди Дніпра: 150 років від дня народження Лева Писаржевського

13 лютого виповнилося 150 років від дня народження нашого земляка, одного із найвидатніших учених нашого міста Лева Володимировича Писаржевського.

Також цього року ми відзначимо ще одну ювілейну дату, пов'язану з ім'ям цього визначного вченого-хіміка. У червні виповниться 90 років від дня отримання «важкої води» в інституті, яким керував Писаржевський в нашому місті.

Лев Володимирович Писаржевський (1874-1938) народився в Кишиневі в сім'ї з дворянським корінням. Невдовзі родина переїхала до Одеси, де Лев Писаржевський серйозно зацікавився хімією та закінчив Одеський університет. А вже у 25 років він став співавтором серйозної наукової книги «Дослідження над перекисами».

Потім було 2-річне стажування у Німеччині та робота викладачем в університетах Одеси, Тарту (Естонія), Києва та інших великих міст імперії.

А в 1913 році Писаржевський прийняв запрошення Катеринославського Гірничого інституту та був обраний ординарним професором загальної та фізичної хімії. Це був перший вищий навчальний заклад нашого міста.

Як з'ясується пізніше, Лев Писаржевський назавжди переїхав до Катеринослава. Тут він двадцять років працював професором Гірничого інституту (1913–1934), де одночасно очолив і кафедру. Подальша викладацька та організаторська кар'єра Писаржевського у Дніпропетровську виявилася дуже успішною.

Про життя та досягнення Льва Писаржевського Міському сайту свого часу докладно розповідав наш давній друг, кандидат історичних наук, завідувач Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького Максим Кавун, прочитати цей матеріал можна тут.

А ми зазначимо, що напередодні ювілею ім'ям Писаржевського було названо аудиторію у Державному хіміко-технологічному університеті, одним із засновників якого був Лев Писаржевський.
Ілюстрації з архіву міського сайту.








Gorod.dp.ua на Facebook.


Юрий  (14.02.24 15:25): Ворог гирший за Пушкина Відповісти | З цитатою
***  (14.02.24 14:02): а хіба він не ворог? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті