Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 13 мая 2024
13:12

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре открыли юбилейную выставку Григория Чернеты

|«« «« »» »»|

Вчера наш известный художник-земляк отметил свое 75-летие.

Специально к этой дате в Салоне художников на Набережной Сичеславской, 11 была открыта его персональная выставка «Пори року». На ней представлены более 70 знаковых работ мастера – как созданных в трудное время Большой войны, так и более ранние произведения.

О творческой судьбе заслуженного художника Украины, члена НСХУ, преподавателя Днепровского колледжа культуры портал «ДнипроКультура»  рассказывает следующее:

«Народився Григорій Чернета у м. Дніпропетровську 1948 р. Творчий потяг до мистецтва в юному віці визначив долю майбутнього майстра, і згодом він почав навчатися майстерності у випускника Дніпропетровського державного художнього училища Ю. Клочко, професійного художника, а потім і сам вступив до училища, яке успішно закінчив 1968 р. під керівництвом відомих художників Г. Шутурова, В. Загубибатька, К. Беркути. Пощастило Г. Чернеті й із однокурсниками, які стали відомими не лише в нашому місті митцями – В. Падун, Ю. Євдущенко, В. Городиський, І. Моргунов, В. Соколенко, В. Симоненко.

Згодом було навчання у Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури ім. І.Ю. Рєпіна, який він закінчив 1979 р., керівник майстерні – народний художник СРСР Ю. Непринцев. Тут Г. Чернета та його товариші з України Ф. Гуменюк, В. Макаренко, Ю. Сьомаш утворили український осередок, що ґрунтувався на національній ідеї. Але таке вільнодумство в добу тоталітаризму та єдиного стилю соцреалізму було неприпустимим, за що молоді художники підлягали переслідуванню. За таких умов дехто з друзів мав поїхати з міста, а Г. Чернеті загрожувало виключення з інституту. Та все ж диплом було отримано з випускною роботою «Весілля на Україні», де поєдналися весільні традиції минулого та сучасність.

Після закінчення вищого навчального закладу в Г. Чернети з’являється потяг до викладацької роботи, і саме 1979 р., повернувшись до рідного міста, він організовує художню студію «Академія» при Палаці культури заводу ім. К. Лібкнехта. Студія існує і сьогодні, правда до Палацу культури заводу вже ніякого стосунку не має. Прагнення передати творчий досвід, знання, бути толерантним із учнями – це ті головні засади, якими керується митець. Адже, за словами художника, учень і вчитель єдині й рівні перед мистецтвом. Окрім студії, Г. Чернета від 1980 р. працює в Дніпропетровському державному художньому училищі (нині – Дніпровський театрально-художній коледж). Тут він допомагає своїм учням опанувати мистецтво. Так, серед його вихованців художники нині відомі не тільки в реґіоні, а й за межами країни – В. Апет, М. Дзвоник, К. Ткач, О. Колесниченко, О. Боровська, Н. Алієва, А. Пономаренко, В. Гончаренко (Падун), О. Голосій та багато інших.

Позиція художника-вчителя стабільна протягом багатьох років – навчити, дати знання, допомогти вирішити поставлені проблеми, але при цьому, найголовніше, зберегти особистісне бачення та стилістику учня, не нашкодити, не знищити майбутнього художника, не нав’язати свій стиль і своє бачення. І це йому вдається, адже за час плідної викладацької діяльності він виховав не одне покоління талановитої молоді.

Паралельно з викладацькою діяльністю Г. Чернета активно бере участь у творчому житті міста та країни, у численних виставках. Так, «у 1980-х роках він активно працював над формуванням Дніпропетровського товариства художників і брав участь у роботі неформальних об’єднань і виставок (серед них виставки альтернативного мистецтва 1987 року в Музеї комсомольської слави, «Коло» 1988 р. в Будинку вчених, «Степ» 1989 р. у студії по пр. ім. газети «Правда» Результатом такої творчої активності став вступ до Спілки художників України 1990 р. А в 1990-х роках він увійшов до Ради засновників «Пан-Української галереї», яка на громадських засадах спромоглася провести у Дніпропетровську дві Бієнале сучасного українського мистецтва «Пан-Україна» 1992-го та 1995 років.

Творчий доробок художника складає живописні твори станкового характеру та графіку. Улюблені жанри: краєвиди (домінують), натюрморти, портрети, ню, тематичні картини, площинні композиції – арт-мотиви.

Творчість дніпропетровського художника Григорія Чернети становить багатогранну модель, яку створив сам художник. Доробок майстра складають живописні й графічні твори в різних жанрах: пейзаж, портрет, тематична картина, ню, декоративно-площинні композиції. Кожний жанр має своє різноманіття в технічно-зображальних засобах чи сюжетних, а також отримує певний вектор розвитку відповідно до історичного часу та особистих уподобань майстра. Його мистецька діяльність продовжує збагачуватися новими творами, що, можливо, сформують новий напрямок творчості художника. Тому ця тема в майбутньому потребує подальшого дослідження».

А прекрасными фотографиями с открытия выставки поделился известный днепровский художник Сергей Бурбело, за что ему отдельная благодарность!

Фото Сергея Бурбело.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте