Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Пт, 26 квітня 2024
21:40

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

RPL-Dnepr


21 липня 2017, 14:29

Голова фінкомітету Ради Рибалка: Провал фінреформи збільшує ризики наступної кризи

Чергова парламентська сесія показала повну нездатність парламенту проводити серйозні реформи, в першу чергу – фінансові. Про це в своєму блозі на Обозревателе пише голова Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності, член фракції Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка.
Голова фінкомітету Ради зазначає, що без вирішення питань проблемних кредитів, наявності нормального кредитування бізнесу, відновлення довіри населення до банків «жодного нормального економічного зростання найближчим часом не буде». Однак, за словами С. Рибалки, Рада постійно провалює будь-які фінансові ініціативи. Наприклад, законопроекти ставлять на голосування перед шостою годиною вечора, коли в залі менше 100 депутатів «і про серйозні реформи нічого говорити».
За його словами логіка всіх проектів комітету спрямована на відновлення кредитування бізнесу або загальний розвиток різних секторів фінансового ринку, є основою для зростання економіки і дозволить Україні в перспективі реально вирватися з пастки бідності. «Але політичні чвари або банальне нерозуміння важливості проектів зводять нанівець всі наші зусилля. В результаті – втрачається дорогоцінний час для проведення реформ», - пише депутат у блозі.
Те ж, за його словами, стосується і ефективності взаємодії уряду, парламенту і Нацбанку. «Міністр фінансів (як і колишня Голова НБУ) систематично ігнорує засідання профільного комітету. Вони фактично пропускають повз вуха наші вимоги і рекомендації. Останній приклад з розробкою стратегії для державних банків, яку Мінфін пообіцяв надати на розгляд Комітету ще в травні. До сих пір немає навіть розуміння, коли нарешті цей проект з'явиться», - підкреслює С. Рибалка.
За його словами, має місце і відвертий саботаж окремими бізнес-групами важливих для реформування фінансового сектора законопроектів. «Ми зіткнулися з цим на прикладі нового закону« Про страхування», який опрацьовується в комітеті вже не перший рік. Класична схема блокування – через поправки. У комітеті проведена титанічна робота. Ми домоглися прийняття проекту в першому читанні. Але до другого читання кількість поправок перевищила тисячу, а обсяг порівняльної таблиці – 500 сторінок », - пише депутат.
Очевидно, учасникам різних секторів фінансового ринку легше сьогодні працювати без правил і домовлятися з регулятором «під килимом», додає він.
Подібна історія розгортається також із законопроектами про ломбарди і про ринок Форекс.
Своїм досягненням комітет вважає відновлення роботи Ради Національного банку. «Останні оцінки, які Рада дає діяльності Нацбанку – і які збігаються в більшості випадків з висновками, про які вже давно сигналізував комітет – вказують на правильність нашого шляху. У суспільстві, нарешті, розпочата професійна дискусія про діяльність НБУ, про шляхи розвитку та про відповідальність за дії його керівників», - зазначає Рибалка.
Восени комітет планує налагодити більш тісний і плідний контакт з новим главою Нацбанку. «Перед затвердженням на посаді ми будемо вимагати від кандидата чіткої програми дій, виконання якої плануємо ретельно контролювати. Ми також готуємо оновлений пакет фінансових законопроектів, і продовжимо переконувати колег-депутатів у важливості прискорення реформи фінансової системи України», - підкреслив С. Рибалка.




Переглядів: 643
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті