Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 15 мая 2024
13:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Майор у відставці Володимир Чередниченко вирощує 120 кущів та 84 сорти винограду

Майор у відставці Володимир Чередниченко вирощує 120 кущів та 84 сорти винограду
Надворі вересень — на базарі вдосталь овочів та фруктів, на які ми з нетерпінням очікували цілий рік. Солодкий перець, помідори, кавуни, дині… А ще — смачний столовий виноград, що великими прозорими ягодами виблискує проти сонця, вабить солодким неповторним смаком…

Виноград — це справжня симфонія для фруктового гурмана

…Коли заходиш на присадибну ділянку Володимира Чередниченка, то здається ніби потрапляєш у справжній виноградний рай.

Понад 120 кущів і 84 сорти та гібридні форми столового винограду ростуть сьогодні на присадибній ділянці ветерана Міністерства внутрішніх справ, майора у відставці.

Та якщо для Криму це не дивина, то на межі Донеччини і Дніпропетровщини — це великий успіх.

Як зізнається сам, і уявити собі не міг, що після виходу на заслужений відпочинок з’явиться у нього захоплення, яке сміливо можна буде назвати вважати справою життя.

Вирощуванням виноградної лози серйозно почав займатись років 10 тому.

Чому виноград? Давно мріяв просто нагодувати смачними сонячними ягодами дітей та онуків.

Спочатку посадив кілька кущів… «Апетит» прокинувся, коли побачив перші результати своєї роботи, а вони певною мірою перевищили всі сподівання. А потім пішло-поїхало.

Сьогодні вирощування столових сортів набирає популярності в нашому регіоні, а все завдяки тенденції до потепління клімату. Інша справа — років 15— 20 тому…

— Наприклад, популярний сорт Молдова у нашому регіоні просто не встигав визрівати, не вистачало теплих днів, — ділиться Володимир Васильович.

Так, він виноградар, як-то кажуть, у першому поколінні. А тому починати доводилось практично з нуля. Спілкувався з людьми, яких вважав досвідченими у цій справі, вчився, читав літературу, періодику.

Він залюбки ділиться інформацією з виноградарями-початківцями, проте сам себе не вважає професіоналом. Адже переконаний, що для цього треба обов’язково займатись творчою діяльністю у виноградарстві — виведенням нових сортів, гібридів.

Хоча заради справедливості треба сказати, що щепленням він займається досить успішно і на одному кущі, тобто кореневищі, можна спостерігати лози трьох різних сортів винограду, але, звичайно, одного терміну дозрівання.

Разом з тим, даючи поради «новачкам», Чередниченко застерігає їх не ставитись до винограду легковажно.

— Це нелегкий і копіткий труд. Для прикладу, теплої весни виноград упродовж доби може вирости від 10 до 15 сантиметрів… Можете уявити, що побачите на винограднику, коли не навідаєтеся туди хоча б тиждень, — усміхається виноградар.

Роботи на винограднику не можна відкладати із настанням перших по-справжньому теплих днів, тільки-но земля дозволяє зайти на ділянку.

З одного боку, постійний догляд — це ніби фізично й неважко, але забирає час. Це і підв’язування виноградних лоз, і формування кущів, і видалення зайвих пагонів та грон, вчасний обробіток рослин для захисту від грибкових захворювань і шкідників.

І цей процес триває аж до осені

Кілограмові й більші грона не фантастика для Чередниченка — за ними згадана копітка праця. Практично увесь виноградник закладений із використанням дренажних систем для підземного поливу. Плюс до цього систематичне підживлення органікою та іншим комплексними добривами.

…Які прийоми догляду Чередниченко вважає головними на винограднику? Чи, може, є фірмові?

Він не боїться бути неоригінальним. На його думку, усі без винятку агротехнічні заходи відіграють свою роль. Знехтуєш чимось одним — і результат важкої праці може бути марним.

За словами Володимира Васильовича 15—20 років виноградарем вважався той, хто мав 2—3 сорти, і ті викликали великі питання. Зараз йде така собі хвиля популярності, і працюють цілі об’єднання виноградарів, які проводять постійний моніторинг нових сортів, слідкують за новинками засобів захисту та боротьби зі шкідниками, діляться іншою корисною інформацією…

Свою роль ту зіграло і розширення інформаційного простору — поява Інтернету, коли ентузіасти стали швидше дізнаватись про нові сорти, методики вирощування.

Перший спілий виноград Володимир Васильович збирає наприкінці липня (Вікінг, Первозванний, Тасон), врожай пізніх сортів (Мавка, Сентябрина, Ландиш) — наприкінці жовтня, а зберігати його можна до Нового року.

Кращими сортами останніх років називає сорти таких селекціонерів, як В. М. Крайнов, Є. Г. Павловський, Загорулько.

Займається він і вирощуванням саджанців, які розходяться на «Ура!», як навесні, так і восени. Якість садивного матеріалу виноградар вважає одним з основних чинників успішного вирощування винограду.

…Спілкуючись з Володимиром Васильовичем, розумієш: наскільки він закоханий у виноград і до тонкощів знає його природу, примхи та потреби. А ще він переконаний, що виноградна лоза обов’язково віддячить працьовитим рукам…

Gorod.dp.ua на Facebook.


Зорька  (09.09.13 09:29): На самом деле мужичок молодец! Вместо того, чтоб сидеть и пузо отращивать после такой должности - делом занялся, а виноград это не так просто, как кажется. Успехов ему))) Ответить | С цитатой
Профессия - репортёр  (07.09.13 10:33): А к чему ЭТО - Майор у відставці..? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
Канабинол  (07.09.13 09:22): А я думал 120 кущів конопли!Хотел к нему на прием записаться! Ответить | С цитатой
моня  (06.09.13 21:39): сначала садил теперь выращивает Ответить | С цитатой
Кидубидзе  (06.09.13 19:50): Интересно что он еще виращует кроме винограда :)) Может какое то зелья ... Ответить | С цитатой
Интересно  (06.09.13 17:16): А подсолнуха у него гектаров с девяносто нема? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте