Виноград — це справжня симфонія для фруктового гурмана
…Коли заходиш на присадибну ділянку Володимира Чередниченка, то здається ніби потрапляєш у справжній виноградний рай.
Понад 120 кущів і 84 сорти та гібридні форми столового винограду ростуть сьогодні на присадибній ділянці ветерана Міністерства внутрішніх справ, майора у відставці.
Та якщо для Криму це не дивина, то на межі Донеччини і Дніпропетровщини — це великий успіх.
Як зізнається сам, і уявити собі не міг, що після виходу на заслужений відпочинок з’явиться у нього захоплення, яке сміливо можна буде назвати вважати справою життя.
Вирощуванням виноградної лози серйозно почав займатись років 10 тому.
Чому виноград? Давно мріяв просто нагодувати смачними сонячними ягодами дітей та онуків.
Спочатку посадив кілька кущів… «Апетит» прокинувся, коли побачив перші результати своєї роботи, а вони певною мірою перевищили всі сподівання. А потім пішло-поїхало.
Сьогодні вирощування столових сортів набирає популярності в нашому регіоні, а все завдяки тенденції до потепління клімату. Інша справа — років 15— 20 тому…
— Наприклад, популярний сорт Молдова у нашому регіоні просто не встигав визрівати, не вистачало теплих днів, — ділиться Володимир Васильович.
Так, він виноградар, як-то кажуть, у першому поколінні. А тому починати доводилось практично з нуля. Спілкувався з людьми, яких вважав досвідченими у цій справі, вчився, читав літературу, періодику.
Він залюбки ділиться інформацією з виноградарями-початківцями, проте сам себе не вважає професіоналом. Адже переконаний, що для цього треба обов’язково займатись творчою діяльністю у виноградарстві — виведенням нових сортів, гібридів.
Хоча заради справедливості треба сказати, що щепленням він займається досить успішно і на одному кущі, тобто кореневищі, можна спостерігати лози трьох різних сортів винограду, але, звичайно, одного терміну дозрівання.
Разом з тим, даючи поради «новачкам», Чередниченко застерігає їх не ставитись до винограду легковажно.
— Це нелегкий і копіткий труд. Для прикладу, теплої весни виноград упродовж доби може вирости від 10 до 15 сантиметрів… Можете уявити, що побачите на винограднику, коли не навідаєтеся туди хоча б тиждень, — усміхається виноградар.
Роботи на винограднику не можна відкладати із настанням перших по-справжньому теплих днів, тільки-но земля дозволяє зайти на ділянку.
З одного боку, постійний догляд — це ніби фізично й неважко, але забирає час. Це і підв’язування виноградних лоз, і формування кущів, і видалення зайвих пагонів та грон, вчасний обробіток рослин для захисту від грибкових захворювань і шкідників.
І цей процес триває аж до осені…
Кілограмові й більші грона не фантастика для Чередниченка — за ними згадана копітка праця. Практично увесь виноградник закладений із використанням дренажних систем для підземного поливу. Плюс до цього систематичне підживлення органікою та іншим комплексними добривами.
…Які прийоми догляду Чередниченко вважає головними на винограднику? Чи, може, є фірмові?
Він не боїться бути неоригінальним. На його думку, усі без винятку агротехнічні заходи відіграють свою роль. Знехтуєш чимось одним — і результат важкої праці може бути марним.
За словами Володимира Васильовича 15—20 років виноградарем вважався той, хто мав 2—3 сорти, і ті викликали великі питання. Зараз йде така собі хвиля популярності, і працюють цілі об’єднання виноградарів, які проводять постійний моніторинг нових сортів, слідкують за новинками засобів захисту та боротьби зі шкідниками, діляться іншою корисною інформацією…
Свою роль ту зіграло і розширення інформаційного простору — поява Інтернету, коли ентузіасти стали швидше дізнаватись про нові сорти, методики вирощування.
Перший спілий виноград Володимир Васильович збирає наприкінці липня (Вікінг, Первозванний, Тасон), врожай пізніх сортів (Мавка, Сентябрина, Ландиш) — наприкінці жовтня, а зберігати його можна до Нового року.
Кращими сортами останніх років називає сорти таких селекціонерів, як В. М. Крайнов, Є. Г. Павловський, Загорулько.
Займається він і вирощуванням саджанців, які розходяться на «Ура!», як навесні, так і восени. Якість садивного матеріалу виноградар вважає одним з основних чинників успішного вирощування винограду.
…Спілкуючись з Володимиром Васильовичем, розумієш: наскільки він закоханий у виноград і до тонкощів знає його природу, примхи та потреби. А ще він переконаний, що виноградна лоза обов’язково віддячить працьовитим рукам…
Автор: Євген Хрипун
Gorod`ской дозор | |
Фоторепортажи и галереи | |
Видео | |
Интервью | |
Блоги | |
Новости компаний | |
Сообщить новость! | |
Погода | |
Архив новостей |