Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 22 травня 2024
15:26

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Скільки коштують ліки?

Скільки коштують ліки?
У червні цього року виробники медикаментів, які здійснюють як оптову, так і роздрібну торгівлю, підтримали ініціативу уряду й погодилися поетапно знизити ціни на обов’язковий асортимент соціально орієнтованих ліків вітчизняного виробництва і товари медичного призначення.

Медикаменти обмежать у ціні

Меморандум, що передбачає по­етапне зниження цін на 20% протягом 3 місяців, підписали прем’єр-міністр Микола Азаров і представники двадцяти провідних фармацевтичних компаній.

Згідно з документом, подешевшати повинні 102 види ліків і 15 медтоварів. Серед них необхідні в будь-якому домі валеріана, зеленка, йод, активоване вугілля, вата, марля, лейкопластир, грілки й багато чого іншого (повний перелік дивіться на нашому сайті: zorya.dp.ua). Ці товари не тільки повинні подешевшати, а й завжди бути в наявності в будь-якій аптеці.

Чи так це, вирішили перевірити кореспонденти «Зорі». Ми порівняли ціни на декілька завжди затребуваних народом ліків і медичних товарів у Дніпропетровську й районах області. Як бачимо з нижчеподаної таблиці, далеко не всі лікарські засоби з обов’язкового асортименту є в аптеках.

Наприклад, у багатьох відсутня глюкоза, не скрізь є навіть банальні лейкопластир або аскорбінка. Як правило, різниця у вартості на ті самі ліки в різних аптеках не більша, ніж кілька гривень, але часом досягає й п’яти-десяти. Так, но-шпа в області на цілих 10 гривень дешевша, ніж у місті. А от спирт, у середньому, дорожчий. Стабільно вищі ціни у приватних аптеках, виправдовують свою назву і соціальні — дійсно, більш доступні.

Варто сказати, що дуже ускладнювала нашу роботу й повна відсутність сприяння з боку аптекарів, фармацевтичних компаній і контролюючих органів. Аптекарі червоніли й відверталися, фармацевти-начальники посилалися на зайнятість, а в державній службі з лікарських засобів у Дніпропетровській області і взагалі відмовилися спілкуватися без офіційного дозволу з Києва.

Але от що розповіла фармацевт з Новомосковська, власниця декількох аптек Тетяна Скопінцева:

— Вищезгаданий меморандум фармацевти розуміють так, що на певну групу товарів і лікарських препаратів гранично допустима націнка не повинна перевищувати 20%. Але, наприклад, у мене вона ніколи й не була вищою, а навіть нижчою. Звичайно, процент націнки повинен покривати витрати на закупівлю, транспортування медикаментів, експлуатацію приміщення та інші витрати. У виробника ліків теж своя відпускна ціна. Виходячи з цього, я в сільську аптеку намагаюся не закуповувати дорогі ліки. Наприклад, ряд високо затребуваних препаратів Дарницького заводу — валідол, аспірин, інші — за закупівельною ціною є дорожчими, ніж аналогічні ліки інших фармфабрик. Але багато міських жителів віддають перевагу саме дарницьким препаратам, і їх не бентежить різниця в ціні на гривню-дві. Факторів, які впливають на ціну ліків, багато. Тому навіть у мережі аптек у різних регіонах ціна на ті самі таблетки може відрізнятися.

Щоб одержати компенсацію, зберігайте рецепти й чеки

Незабаром легше жити буде гіпертонікам. З вересня українські ціни на сім основних препаратів, які використовуються під час лікування гіпертонії, повинні будуть порівнюватися з цінами на ці препарати в Болгарії, Молдові, Чехії, Словаччині. Хворому, який отримує гіпотензивні препарати, буде передбачене відшкодування в різниці української й закордонної ціни базових семи препаратів. Документом для такого відшкодування буде слугувати рецепт.

Коментує завідувач амбулаторії сімейної медицини Тернівки, депутат міськради Любов Халявкіна:

— Дійсно, прийнята постанова Кабміну №340 спрямована на поліпшення якості життя гіпертоніків. Ця проблема дуже актуальна для країни. У нашій шахтарській Тернівці, наприклад, станом на початок цього року, 7,5 тисячі жителів страждають на підвищення кров’яного тиску. Хтось з них був на обліку в терапевтів, хтось — у невропатолога, хтось скаржився на періодичне підвищення тиску. До першого червня ми в основному закінчили складання міського реєстру гіпертонічних хворих. У нього ввійшли 4600 людей, які страждають на гіпертонію. Дані продовжують оброблятися, за прогнозами, до 1 серпня кількість хворих зросте до 5,5 тисячі. Сімейні лікарі міста, медсестри пройшли навчання на семінарах, в амбулаторіях вивішена наочна агітація, що розповідає про нововведення. Пацієнтам-гіпертонікам, які звертаються до нас, а звернень у таку спекотну погоду як зараз багато, лікарі виписують ліки, включені в перелік, як ті, що підлягають компенсації за придбання. Ведеться журнал видачі рецептів, дані щотижня передаються в Головне управління охорони здоров’я. Поки що міністерством охорони здоров’я не розроблений механізм видачі компенсацій за різницю в ціні вітчизняних і імпортних ліків для гіпертоніків. Реалізація постанови почнеться у вересні, але ми призначаємо своїм пацієнтам препарати вже сьогодні і радимо зберігати рецепти й чеки для одержання надалі компенсаційних виплат.

Куди телефонувати щодо якості та цін на ліки

Державна служба з лікарських засобів у Дніпропетровській області: (056) 740 21 87.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Параноик  (16.07.12 11:25): Скільки куштують ліки?- Н э н а ж э р ы!!! Відповісти | З цитатою
прохожий  (16.07.12 09:39): После отмены льготы по НДС для медикаментов, круп, обучения, все вышеперечисленное подорожает минимум на сумму НДС. Відповісти | З цитатою
L.S.  (15.07.12 13:22): покупаю как гипертоник лекарство раз в месяц-полтора. вот вчера купила - смотрю: на 10% дороже чем обычно. понятно, что в сентябре оно "подешевеет"... Відповісти | З цитатою
LANATIT  (14.07.12 21:35): КАК ЭТИ БАЙКИ НАДОЕЛИ!ДЕРЖУТ НАС ЗА ИДИОТОВ,НЕ МЕНЬШЕ,НЕ БОЛЬШЕ...А ЦЕНЫ ПОДНИМАЮТ...И БУДУТ ПОДНИМАТЬ.. Відповісти | З цитатою
гость  (14.07.12 17:56): http://zarubezhom.com/MEDICINE.htm http://zarubezhom.com/medicine-2.htm Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
penka  (14.07.12 16:40): а на онко лекарства тоже снизят? Відповісти | З цитатою
akai  (14.07.12 14:42): Лучше пусть бы Азаров рассказал, почему в Болгарии, Молдове, Чехии, Совакии и т.д. лекарства настолько дешевле. А то толку с такого правительства, как с козла молока... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
piligrim  (14.07.12 13:34): Документом для такого відшкодування буде слугувати рецепт. _________ куда с ним идти? в туалет?... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  З 1 липня у Дніпрі суттєво зростуть ціни на заправках (12)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  У Дніпрі переїжджає великий ринок – у чому причина? (6)

•  Українці стали вдвічі більше купувати вживані авто з США: топ моделей (5)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті