Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
00:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Стартует первый украинский студенческий наноспутник

Стартует первый украинский студенческий наноспутник
Після успішної реалізації кількох міжнародних проектів Україна заявила про себе як про космічну державу, що володіє унікальним промисловим та науковим потенціалом. Багато років поспіль на фізико-технічному факультеті Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара під керівництвом провідних науковців студенти й аспіранти проектують і розробляють університетські супутники.

Про такі дослідження нам розповів завідувач кафедри систем автоматизованого управління фізико-технічного факультету, доцент А.М.Кулабухов:

- Роботи цього напряму розпочалися в 2004 році зі створення проектів українських молодіжних супутників УМС-1 і УМС-2. У рамках Національної космічної програми України фізико-технічний факультет ДНУ підготував шість проектів на апаратуру цих супутників (для них були розроблені технічні завдання, а на УМС-1 виконаний ескізний проект), за що отримав дипломи Національного центру аерокосмічної освіти молоді України (НЦАОМУ) й Національного космічного агентства України (НКАУ). Проте, за браком коштів проекти залишилися не реалізованими, адже на виготовлення мікросупутника типу УМС потрібно було близько 50 мільйонів гривень.

Сьогодні ж актуальною стала розробка менш затратних супутників малого класу – наносупутників. Конструкції їх корпусів і службових систем раніше в Україні не розроблялися, а створення такої платформи вимагало використання нових технологій і нової елементної бази. Ф і з тех ДНУ успішно розробив проект уніфікованої платформи наносупутника з високими інформаційними характеристиками для апаратури корисного навантаження і в 2007 році отримав диплом НЦАОМУ. На основі проекту на факультеті вже два роки активно ведеться робота із створення першого університетського нанос у путн и ка України.

- А які основні завдання проекту?

- Для його реалізації Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара об'єднався з Національним технічним університетом України „КПІ”, Національним аерокосмічним університетом ім. М.Є.Жуковського „ХАІ” та Харківським національним університетом радіоелектроніки (ХНУРЕ). Такий супутник з наземною інфраструктурою може використовуватися провідними аерокосмічними ВНЗ і як сучасний лабораторний практикум з управління малими космічними апаратами, і для проведення зйомок земної поверхні, прийому і обробки супутникової інформації. Зйомка земної поверхні зі змінюваною фокусною відстанню у видимому діапазоні й передача цієї інформації на Землю через сеанси зв'язку – основне завдання наносупутника.

Розробка університетського супутника вимагає нових знань, оригінальних наукових і технічних рішень. Це привертає увагу аспірантів і молодих учених і дає можливість створити наукову школу з космічних апаратів, наземного устаткування і космічного зв'язку. Підготовка тут висококваліфікованих науково-педагогічних фахівців сприятиме відкриттю філій в різних країнах, що, безумовно, підвищить імідж України як космічної держави.

Головним координатором робіт з виготовлення супутника є наш фізтех: ми розробляємо корпус, апаратуру корисного навантаження, узгоджуємо її з бортовою апаратурою, створюємо радіолінії зв'язку „Земля-борт” і „Борт-Земля”, розробляємо наземні термінали. У КПІ розробляють системи управління і сонячні панелі; в ХАІ – системи енергопостачання наносупутника модульного типу і системи управління бортовою апаратурою; в ХНУРЕ – апаратуру супутникової навігації. Наш університет – головний виконавець проекту, а я призначений відповідальним виконавцем.

Сучасна лабораторне оснащення факультету дозволить молодим фахівцям і викладачам з інших ВНЗ стажуватися в ДНУ. До речі, 75% учасників проекту – молодь, понад 200 студентів виконують роботи в рамках курсового й дипломного проектування. У нещодавно створеному студентському конструкторському бюро з проектування університетського наносупутника с туденти розробляють конструкції, обирають елементну базу, розробляють програмне забезпечення бортової апаратури супутника. Важливу консультативну підтримку надають провідні фахівці підприємств ДП „КБ Південне”, ІТМ НАНУ і НКАУ, ДП „Дніпрокосмос” та інших, що дозволяє студентам долучитися до реального створення проектів ракетно-космічної техніки.

- Коли завершиться реалізація проекту?

- Основні схемні і конструкторські рішення плануємо завершити до кінця 2011 року, а до середини 2012 – виготовити зусиллями студентів і аспірантів дослідні зразки блоків наносупутника з габаритами 400х150х150, масою до 12 кг і терміном активного існування рік. Та певні труднощі пов'язані з тим, що розроблена апаратура ще не була в космосі, й гарантувати її працездатність в умовах космічного простору складно. Тому нещодавно на спільній нараді ректорів вишів–учасників проекту з керівництвом Космічного агентства було вирішено перший український молодіжний супутник запустити на базі існуючої платформи „Січ- 2” , на якій буде використана апаратура корисного навантаження університетського супутника. Це дозволить оцінити її працездатність на навколоземній орбіті. Запуск хочемо здійснити новою українською ракетою-носієм „Циклон- 4” з бразильського космодрому в 2013-2014 році.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Патриот Приднепровья 1  (17.09.11 05:41): Хватит чепуху молотить! Если Вы действительно желаете добра нашему городу, приходите в Днепропетровское областное общественно-патриотическое объединение "Приумножим славу Приднепровья". Здесь вы в коллективе, а не в виртуальном мире сможете принести реальную пользу городу и его жителям.
Информация для молодых любителей Интернета: Мы совместно с ДНУ начинаем работу "Школы будущего лидера", в составе которой будут обучаться с октября 2011 по июль 2012 года люди с позитивными амбициями в возрасте до 30 лет. Если кто-то пожелает себя увидеть в дальнейшем молодежным лидером, а затем и стать во главе страны, милости просим в наши ряды - мы вас научим. Особенно нас интересуют те, кто часами сидит на этих новостях, видно, что люди не безразличные. Обращаться по телефону 791-60-31 в рабочие дни с 9.00 до 17.00. Более подробно можно узнать по адресу: Днепропетровск, ул.Гладкова, 29а (район 12 квартала). О нас можно читать также на сайте организации.
Ответить | С цитатой
скинхед  (16.09.11 10:40): Студенты, очень Вас прошу, превнесите в конструкцию водородную бомбу медленно взрывающуюся в магнитной бутылке и опосля вывода на геостационарку введите перечень координат открытия заслонки. Все цели на территории страны-изготовителя поэтому международных проблем не будет))). Точки работы в массе своей(Донбасс, Крым, Киев и Межигорье))). Заранее, премного благодарен. Ответить | С цитатой
ГАД  (15.09.11 21:04): А я аттоспутник!!! Ответить | С цитатой
УХ  (15.09.11 21:01): ФУ ,я еще год назад запустил пикоспутник!!! Ответить | С цитатой
Эге  (15.09.11 18:32): Нано - нуно? Ответить | С цитатой
ааа  (15.09.11 17:16): Пздц.Наноэпидемия головного мозга косит уже и наших ученых Ответить | С цитатой
Жесть  (15.09.11 17:10): Не куя себе змей, столько лимонов стоит... :)) Ответить | С цитатой
Угу  (15.09.11 13:42): ...на воздушного змея коробчатого похож...
...ну так понятно, дети ж делали...
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
NC  (15.09.11 12:51): 12 кг. - нано)) В след за Россией нанотехнологии внедряем. Ответить | С цитатой
хм  (15.09.11 12:16): Наноспутник улетит в нанокосмос? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте