Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
05:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Полет над вечностью» Кобзаря

«Полет над вечностью» Кобзаря
У своїх поезіях Тарас Шевченко залишив нам заповіді, які й сам сповідував усе життя: жити по святому закону «між людьми - як люди», «осявати вірою рабів закованих», «величать малого», пройматися ідеалом братолюбія у ставленні до ближніх, берегти слово.

Цього року літературні читання «Політ над вічністю» зібрали студентів, викладачів та поціновувачів творчості Тараса Григоровича Шевченка, щоб вшанувати пам´ять видатного поета, прозаїка, драматурга, публіциста, художника та висвітлити його особистість у контексті різних епох. 150 років тому, 10 березня 1861 року, зупинилося серце людини, яка все життя присвятила боротьбі за справедливість, фізичну та духовну свободу особистості. Твори поета то заворожують м´якою простотою інтимної лірики, то вибухають гнівними закликами до повстання і боротьби за волю, до омріяного оголошення якої він не дожив декілька місяців.

Розпочалося зібрання зі вступного слова професора кафедри української літератури Н. І. Заверталюк. Нінель Іванівна нагадала присутнім слова митрополита Іларіона про те, що Тарас Шевченко перестав бути поетом однієї доби, він наш повсякчасний провідник: «Його поезії перекладають навіть японською і китайською мовами, і не просто читають, а досліджують літературознавці. Свого часу на конференції в Нижньому Новгороді, присвяченій Горькому, проходячи вулицею, на одному з будинків я побачила напис «Здесь жил в …. годы Тарас Григорьевич Шевченко – великий русский поэт». – говорить Нінель Іванівна. - Це можна сприйняти, з одного боку, як прагнення росіянами привласнити нашого Шевченка, а з іншого – як поклоніння великому таланту. 150 років минуло від смерті Тараса Григоровича, але він живе у вічності».

Своє бачення постаті Митця у власних нарисах розкрили студенти Олег Андрішко та Марина Порошина. Олегові Андрішку найбільше подобаються вірші Шевченка, наснажені патріотичним звучанням, болем за нашу землю, зокрема, «Розрита могила». Він вважає, що сьогодні така поезія потрібна навіть більше, ніж у часи самого Тараса, оскільки суспільство тоді не перебувало на такій межі, як тепер. Студентка Анна Євтушенко говорить: «Сьогодні ми вкотре переконуємося, що Тарас Шевченко не відійшов у минуле, його слова пророчі, сучасні. Читаючи «Кобзаря», зрозуміла одне - молоді потрібно не стільки дослідити, як відчути слова людини, на яку варто рівнятися».

Про зв´язок великого поета з Грузією доповіла доцент кафедри української літератури Л. С. Каніболоцька. У виконанні студентів 3-4 курсів прозвучала поема І. Драча «Смерть Шевченка». Доцент кафедри української літератури О. В. Шаф у доповіді «Поезія Т. Г. Шевченка: діалектика фольклорного та модерного» окреслила дуальність світовідчуття поета, поєднання в його творчості народних першоджерел з прогресивними тенденціями сучасності. Творчість і доля поета не залишають байдужими й сучасних митців: гості почули вірші, присвячені поету, у виконанні студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Завершилися читання студентською виставою за мотивами балади Т. Г. Шевченка «Утоплена».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (10)

•  «Необхідний крок»: в Міненерго прокоментували підвищення тарифів на електроенергію (9)

•  Урбаністи Дніпра запропонували новий вигляд вулиці Пастера (7)

•  На ринках Дніпра значно впали ціни на черешню, але є нюанс (6)

•  У Дніпрі викинули на смітник купу придатних до вживання сухпайків (6)

•  На Дніпропетровщині пенсіонерка збирала черешню і впала зі драбини у вигрібну яму (5)

•  На вулиці Володимира Винниченка застосували нові підходи до якісної зміни вуличного середовища (5)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті