Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 01 июля 2024
13:20

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Собрание памяти о литературных достижениях Приднепровья

Собрание памяти о литературных достижениях Приднепровья
Урочисте відкриття аудиторії-музею «Літературне Придніпров’я» стало довгоочікуваною подією на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, свідками якої були члени обласного відділення СПУ Леся Степовичка, Сергій Бурлаков, Валерій Ніколенко, Анатолій Шкляр, викладачі та студенти-філологи.

«Аудиторію створено як пам'ять про письменників Придніпров’я, як своєрідний документ про літературні події нашого краю, - говорить завідувач кафедри української літератури, доцент Наталія Петрівна Олійник. - Дніпропетровщина займає особливе місце у літературному просторі України, бо дала світові не лише зірок першої величини як Олесь Гончар та Павло Загребельний, а й письменників, що прославили Дніпропетровщину – Івана Манжуру, Андріяна Кащенка, Валер’яна Підмогильного».

Проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді професор Валентин Васильович Іваненко, відкриваючи презентацію, означив факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства як індикатор духовності університету, а Дніпропетровську спілку письменників як генератор утвердження на Придніпровській землі високих ідеалів українського відродження. Валентин Васильович відзначив також незгасаючий інтерес у студентства до осмислення творчої спадщини літераторів, у тому числі, регіонального рівня і побажав і надалі підтримувати міцні традиції співпраці двох структур.

Своєрідну екскурсію аудиторією провела студентка 5 курсу Анна Паляруш, яка охарактеризувала стенди, на яких зображені світлини з життя Дніпропетровської письменницької спілки, різні покоління митців Дніпропетровщини, наголосила, що більшість членів Спілки письменників нашого краю закінчували саме Дніпропетровський національний університет, а К. П. Фролова, В. Ф. Корж, С. Р. Бурлаков були його викладачами.

Прокоментувати Літературну карту Придніпров’я випала честь студентці Карині Філімоновій. Вона розповіла про історію нашого краю, окреслила географічну біографію письменників Придніпров’я, відзначила міста, які подарували нашому краю найбільше талантів - Дніпродзержинськ, Кривий Ріг і, безперечно, Дніпропетровськ. Було наголошено на тому, що Літературна карта Дніпропетровщини безмежна і висловлено побажання творчій молоді, щоб у майбутньому і вони зайняли свої місця на цьому полотні.

Про ексклюзивне зібрання книжкової експозиції, яка обов’язково стане у нагоді письменникам-початківцям, молодим науковцям, студентам розповіла Катерина Шелкова. Найновіші цінні находження до музею – книги Івана Сокульського, подаровані кафедрі української літератури дружиною поета Ориною Василівною. Серед поетичних та прозових видань розташований і «пульс» Дніпропетровської сучасної літератури – часопис «Січеслав», а також збірочки початківців та конкурсні публікації молодих талантів.

Для голови Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників України Лесі Степовички цей захід символізує довголітній плідний зв'язок письменників і університету: «Більшість з нас, природно, закінчила філологічний факультет, і куди б нас не заносила доля, наша alma mater є місцем, де ми згадуємо фантастичні студентські п’ять років, тут ми молодішаємо душею. Нам приємно зустрічатися з новою допитливою зміною, яка читає наші книги».

Gorod.dp.ua на Facebook.


aaa  (06.12.10 14:47): название шикарное. "собрание памяти"... почему-то на ум пришли поминки... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (44)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (21)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (14)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (9)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (9)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (8)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  За розтрату 17 млн грн державного майна засуджено екскерівника інституту трубної промисловості у Дніпрі (8)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте