Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 15 мая 2024
12:43

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Ректор, который черпает вдохновение в искусстве

Ректор, который черпает вдохновение в искусстве
23 жовтня виповнюється 70 років видатному вченому в галузі електроенергетики, ректору Національного гірничого університету, академікові НАН України Геннадію Півняку.

Ректор першого вищого навчального закладу на Придніпров’ї — людина, у якої весь час запитують: у чому таємниця вашої успішності? Він не приховує — в альма-матер. Геннадій Півняк став його керівником, коли навчальний заклад мав статус інституту, а сьогодні це дослідний (автономний) Національний гірничий університет. А таємниця успіху тут у традиціях, наукових школах і великій праці. Більше двадцяти восьми років, переступаючи поріг ректорського кабінету, академік спрямовує свою діяльність на вирішення актуальних завдань для всієї України. Питання вітчизняної енергетики, сучасної техніки, екології в цьому навчальному закладі вважаються чи не першочерговими. Над підготовкою кадрів, дослідженнями, заснуванням відповідних інститутів та центрів йде робота в будні й свята.

Академік НАН України Геннадій Півняк навіть свій ювілей відзначає по-академічному — в робочій атмосфері. У ці дні в Національному гірничому університеті триває міжнародна науково-практична конференція “Форум гірників”. Масштабність події, без сумніву, дасть свої результати, але оскільки вона тісно пов’язана зі святковою датою вченого Півняка, то вже стала особливою.

Фундаментальні дослідження та наукові відкриття Геннадія Півняка є незамінними в розвитку сучасної енергетики, створенні передових технологічних комплексів і обладнанні. Перш ніж представити світу свої напрацювання, вчений кілька років розробляв сучасну техніку, випробовуючи її на підприємствах України і Таллінна. Так з’явився безконтактний електричний транспорт вугільних шахт. За короткий час ім’я Півняка стало відомим і авторитетним у науковому світі. Кожне його дослідження продовжує відкривати нові перспективи для великих промислових підприємств.

Засновник наукової школи гірничої та металургійної енергетики, Геннадій Півняк своє натхнення для фундаментальних досліджень знаходить у духовному джерелі — мистецтві. У вчительські родині Григорія та Зінаїди Півняк, де виховувався майбутній учений, любов до мудрого слова й виваженої поведінки були основою спілкування. Батьки завжди підтримували бажання сина, окрім шкільних занять, вчитися музиці, займатися творчою самодіяльністю. Сьогодні ж ректора гірничого університету, разом з дружиною Галиною Андріївною, можна зустріти на усіх театральних прем’єрах міста. Прагнення до прекрасного Геннадія Півняка допомагає і в гуманітарному розвитку вузу, де розвиток особистості починається з розуміння світу.

Творчість Геннадія Григоровича виражається і в його захопленні відеофотозйомкою. За багато років у сімейному архіві родини Півняків вже збереглося багато прекрасних світлин. Шістдесят із них представлені на виставці аматорських фоторобіт Геннадія Півняка “Мить життя — вічність…”, що відкрилася напередодні його ювілею в бібліотеці Національного гірничого університету.

Двічі лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, Геннадій Півняк життя в рідному гірничому організував так, що події в ньому розвиваються напрочуд швидко. Велику увагу приділяють всебічному розвитку студентів. Для цього працюють міжнародні лінгвістично-культурні центри з вивчення мов, культури й історії України та інших країн, з якими здійснюються академічні обміни. Вже не один рік відбувається стажування студентів і науковців Національного гірничого університету на високотехнологічних виробництвах зарубіжних фірм (Німеччина, Польща, Росія), у науково-освітніх центрах США, Німеччини, Польщі, Великої Британії, Японії та інших країн.

Інноваційні наукові розробки, розвиток молодих учених, залучення до співпраці закордонних партнерів, бізнес-установ — тільки невеликий перелік завдань, які ставить перед собою й командою університету ректор Півняк. І якщо поставити запитання: науковий чи творчий у нього ювілей, то згадаємо: в Національному гірничому університеті поєднується все, навіть у міжнародній діяльності.

У гірничий Геннадій Півняк прийшов ще студентом, і відтоді цей заклад з видатною історією став йому рідним. Тут він зустрічав найвагоміші події свого життя — одруження, народження двох синів, успіх наукових відкриттів, призначення ректором… Відданий своєму вузу, Геннадій Григорович ніколи не погоджувався на пропозиції високих посад у столиці, залишаючись на Дніпропетровщині. Його високий авторитет у світі й лідерські якості дуже позитивно впливають на тих, хто поруч: він пробуджує у людей бажання діяти, реалізовувати свої задуми.

Талановитий керівник Національного гірничого університету любить зустрічатися з молоддю. Вважає, що в усіх без виключення є талант і перспектива, які має розкрити вчитель. Як лектор Геннадій Григорович вміє зрозуміло та цікаво пояснити предмет перехідних процесів у системах електропостачання.

І хоча Геннадій Півняк має велике професійне навантаження — він щасливий. Говорить, цей стан душі підігрітий підтримкою великої родини, де шестеро онуків, улюбленим університетом, який став його життям, особистими досягненнями колег і спілкуванням з чудовими людьми. Геннадій Григорович зізнається, що у своїх співрозмовників завжди вчиться чомусь новому.

У характері Геннадія Півняка поєднуються, і в цьому також його особливість, доброта і вимогливість у роботі, співчуття і незламність поглядів, гостинність і нелюбов до порожніх балачок. Адже всі знають: він людина слова, а його принциповість виражається тільки в тому, що все має бути зроблено бездоганно і з повною віддачею.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


правдоруб  (25.10.10 11:55): Пивняк - не гiрняк!!! - iстина Ответить | С цитатой
мар-та  (25.10.10 10:22): То, что окружил себя льстецами и слепой видит. И на льстецов регалии навешивает. И всё показушное.Есть ли что-то в ВУЗе НАСТОЯЩЕЕ??? Ответить | С цитатой
Геннадий Пивняк  (25.10.10 09:28): А исчо мне нравицца Дима Билан и Тимати! Ответить | С цитатой
111  (24.10.10 22:26): такие комментарии удалять надо,это же больные люди пишут,при чем без шансов на выздоровление Ответить | С цитатой
Мюллер  (24.10.10 21:07): На нашего Штирлица очень похож!Но только потный сильно и лысый! Ответить | С цитатой
Н-й  (24.10.10 21:04): Пивняк-не горняк! Ответить | С цитатой
Cанчо  (24.10.10 12:40): Действительно талантливый лицедей, я первый год обучения даже уважал Геннадия, пока не выяснилось, какая-же он на самом деле пустышка, тонны пафоса извергает на себя, причем, абсолютно ничем не подкрепленного. ЧСВ = 9000, обожает льстецов, коими себя старательно окружает, на публике пропагандирует "свободу, равенство и землю - крестьянам", в то время как на деле старательно и успешно гнобит вышеуказанные понятия. Ответить | С цитатой
бывший студент  (24.10.10 11:46): Помнится мне как он своим галстуком на лекции размахивал, говорил что нам может внушить всё и даже загипнотизировать, используя цвет и круги на этом галстуке...Я ещё тогда подумал не больной ли он человек? Оказывается не только больной но и богатый представитель буржуазии, которая сожрёт рабочий класс, по...рит те свободы, за которые наши отцы и деды лил кровь... Ответить | С цитатой
а  (24.10.10 10:06): Как то довелось общаться,очень приятное впечатление произвел ,умный человек...а там в глубине души...да ктож его знает. Ответить | С цитатой
Гала  (24.10.10 08:19): Имеющий уши да услышит...Надо быть отличным "лицедеем", чтобы стать, кем он стал Ответить | С цитатой
1 2
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте