Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 28 июня 2024
09:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Юність Дніпра на оновленій набережній

Юність Дніпра на оновленій набережній
На оновленій набережної Дніпропетровська з”явилася унікальна скульптура „Юність Дніпра”, яка уособлює собою молодість та красу, і тісно пов”язана з історією та життям нашого міста. Адже колись городяни вже мали змогу бачити її. Зараз скульптуру встановлено при з”їзді з Нового мосту. Тепер Стелла, що за задумом її автора Петра Куценка уособлює красу та велич молодості, стане символом нашої набережної, яка у ці дні мов заново відбудовується, отримуючи другого життя.

Історія цієї скульптури дуже цікава, але її доля – складна. „Юність Дніпра” була створена Петром Євлампійовичем Куценком у 1982 році. Відлита вона в бронзі, загальна вага скульптури складає три з половиною тони. Автор розповідає, що працював над нею всього рік. І головним його задумом було показати величні та шляхетні постаті українських дівчат. Особливим натхненням для скульптора було народне свята Івана Купала, коли дівчата, за традицією, пускають на воду вінки. Ось чому у його роботі молоді жінки зображені у човні, в українських сорочках та з вінками.

Проте, саме українські сорочки стали причиною того, що скульптура майже 12 років була незаслужене забута. У 1984 році її встановили на набережній на теперішньому місці пам”ятника афганцям. Але через півтора місяця скульптуру зняли за рішенням бюро обкому КПРС як таку, що пропагує українське. Певний час вона стояла в будівлі „старого” цирку. Потім скульптурою „прикрасили” з`їзд з Кайдакского мосту. А вже, коли її почали розбирати на металолом, скульптор Петро Куценко перевіз її до двору своєї майстерні, де вона простояла майже 13 років. Але, за словами Петра Євлампійовича, ідея встановити „Юність Дніпра” на набережній давно була у міського голови Івана Куліченко. Тому, як тільки почалася реконструкція берега Дніпра мер особисто попросив скульптора погодитися прикрасити нею оновлену набережну.

Сьогодні, коли скульптуру встановили на набережній, для неї також починається нове життя. Адже, як-то кажуть, настали інші часи. Тепер наша країна, наше місто, його влада та мешканці пишаються тим, що гордливо називають національним. Отже „Юність Дніпра” тепер буде символом не тільки помолоділої набережної, але й вшанованої нами спадщини.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Витор Андреевич  (11.09.05 11:23): Конечно странно!Неужели нельзя было сделать конкурс.Ведь в городе и области много талантливых художников и скульпторов,которые могли сделать настоящее произведение.Очень жаль ,что всё продолжается по-старому.Городу из-за этого плохо ,а главное-ЛЮДЯМ . Ответить | С цитатой
Прохожий  (09.09.05 10:54): Странно! Написано - отлита из бронзы, а если легонько так рукой постучать по этому "човну" звук как у ванны стальной. Очень похоже на жесть крашенную эта скульптура ;-) Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (16)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (8)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)

•  Виправляють помилки радянських будівельників. У Дніпрі комунальники комплексно вирішують проблему відтоку дощової води та облаштовують колектори (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте