Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 28 июня 2024
08:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Суб’єктивна оцінка домогосподарств Дніпропетровської області

У січні 2005 року було проведено вибіркове опитування домогосподарств Дніпропетровської області, які приймали участь в обстеженні умов життя, щодо самооцінки домогосподарствами рівня їх матеріальної забезпеченості у 2004 році.

Дані опитування свідчать про перевагу серед домогосподарств низьких оцінок рівнів своїх доходів. Так, більше половини домогосподарств області вважала рівень своїх доходів у 2004 році досить низьким, їм доводилося постійно відмовляти собі у самому необхідному, крім харчування. Разом з тим, в області намітилися позитивні зрушення у структурі оцінок: частка домогосподарств, які вважали свої доходи достатніми і робили заощадження, збільшилася в 2,3 раза у порівнянні з попереднім роком і становить 4,4%; зменшилася кількість домогосподарств, яким було достатньо доходів, але заощаджень не робили, таких домогосподарств в області 29,8%.

Зменшилася у порівнянні з попереднім роком кількість домогосподарств, в яких були випадки, коли через відсутність грошей вони не мали можливості купити: мило та пральний порошок – у 3,8 раза; відремонтувати одяг та взуття – в 1,8 раза. Майже не змінилася у порівнянні з попереднім роком частка домогосподарств, які не могли при необхідності купити собі одяг та взуття, їх в області – 59,8%. Але зросла до 0,8% частка сімей, які не могли оплачувати перебування дітей у дитсадку (у 2003 році – 0,1%).

Значно покращилися оцінки населення щодо їх купівельної спроможності при придбанні товарів та послуг, однак переважна кількість домогосподарств, незалежно від їх типу, відзначила, що рівень добробуту не дозволяв їм купити великі електропобутові прилади. Згідно з даними опитування у поточному році, кожна шоста сім’я повідомила, що у разі необхідності могла купити холодильник; кожна п’ята – пральну машину; 40% домогосподарств – недорогий телевізор.

За даними минулорічного опитування придбати холодильник могло лише кожне двадцять п’яте домогосподарство області, пральну машину – кожне п’ятнадцяте, а недорогий телевізор – 15% домогосподарств області. На запитання анкети про цілі та напрями вкладення коштів домогосподарства повідомили, що при значному збільшенні доходів вони спрямували б додаткові кошти у першу чергу: на одяг, взуття та на лікування – більше половини (відповідно 57,8 та 51,8% опитуваних домогосподарств); на відпочинок, їжу, побутову техніку – більше третини домогосподарств (відповідно 39,3; 37,6; 35,6%); на житло та освіту – майже кожне п’яте (22,3 та 20,1%); на накопичення – кожне сьоме (15,1%); на придбання автомобіля – кожне десяте (9,6% домогосподарств); на розвиток підприємництва та інше – 3,5% домогосподарств.

Значно зріс, у порівнянні з попереднім роком, розмір середньодушового грошового доходу, який домогосподарство вважає прийнятним, щоб не відчувати себе бідним. За даними останнього опитування, лише 3,2% домогосподарств вважають достатнім дохід у розмірі офіційного прожиткового мінімуму на одну особу, встановленому на 2004 рік (362,23 грн.), менше половини домогосподарств (43,4%) вважають достатнім дохід до 900 грн. на одного члена сім’ї, чверть домогосподарств – від 900 до 1100 грн., а третина домогосподарств області зазначила суму понад 1100 грн., щоб не відчувати себе бідним.

Згідно з проведеним опитуванням відносно оцінки доходу, який відповідає майновому становищу середнього класу, третина домогосподарств області зазначила середньодушовий дохід у сумі від 500 до 1000 грн.; чверть домогосподарств – від 1000 до 1500 грн., п’ята частина – від 1500 до 2000 грн. і майже кожне сьоме домогосподарство вважає середнім класом осіб із середньодушовим грошовим доходом понад 2000 грн. Розподіл відповідей домогосподарств відносно того, до якого класу вони себе відносять, показав, що 85% домогосподарств вважають себе бідними, кожне сьоме домогосподарство – представниками середнього класу і лише 0,1% відносять себе до заможних.

Майже половина (48,8%) опитаних домогосподарств вважає, що за їх добробут має нести відповідальність як держава, так і вони самі, менше половини опитаних (43,7%) – покладають відповідальність повністю або переважно на державу і лише кожне тринадцяте домогосподарство (7,5%) вважає, що відповідальність за їх добробут мають нести переважно або виключно вони самі.

Розподіл відповідей домогосподарств області відносно оцінок зміни їх матеріального стану у 2004 році свідчить, що покращання відчули 24% опитаних (це у 2,5 раза більше, ніж у попередньому році); майже дві третини домогосподарств, як і у попередньому році, вважають своє становище за останні 12 місяців стабільним; 16,2% домогосподарств (майже вдвічі менше у порівнянні з попереднім роком) повідомили, що він погіршився.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (16)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)

•  У Дніпрі нарешті знизилися ціни на помідори (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте