Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 08 октября 2024
19:35

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Оказывается, в Днепре есть свой водопад

|«« «« »» »»|

Вода с высоты около 5 метров падает в русле реки Чаплина, звук водопада слышно издалека.

Как в свое время подробно рассказывал Городской сайт, по территории нашего города протекают не только всем известные реки Днепр, Самара, Орель, но и несколько десятков малых рек и речушек.

Одна из них – река Чаплина, русло которой проходит по одноименной балке на южной окраине города.

Мало кто знает о том, что на этой речке есть единственный в черте города водопад с существенным перепадом высоты – до 5 метров.

Об этих удивительных местах рассказал днепровский краевед, экскурсовод, фотограф Александр Ярошенко:

«Балка Чаплина і річка Чаплина.

Увесь правий берег нашого міста порізаний балками. Деякі з цих балок достатньо відомі і є зонами відпочинку, найменше пощастило у цьому сенсі балці Чаплиній. Починається вона у Шевченківському районі, саме по цій балці південніше проходить і кордон нашого міста. Надалі балка заходить у Новоолександрівку, де і впадає в річку Суру. Верхня частина балки сильно техногенізована - багато сміття, гаражів, хащів. А далі в основній частині балка природнича, сильно заростає лісом.

Основною цікавинкою балки є однойменна річка Чаплина, що тече по тальвегу у достатньо глибокому рівчаку. Ширина річки місцями десь до 4 метрів. Течія на деяких ділянках стрімка, є невеличкі «пороги».

В одному місці річки Чаплиної є водоспад, падіння води тут близько 4-5 метрів.

Цей водоспад чутно здалека, по наявності невеличких стежок у лісі видно що місцеві ходять його дивитись. Походження водоспаду не зовсім ясне. Імовірно він утворений штучно, з якою метою важко сказати. Точно можна сказати, що з 2010 року вигляд водоспаду ніяк не помінявся. Проте, зазнимкувати цей водоспад не зовсім зручно, треба стояти збоку над ним на вищій терасі з дуже прямовисним схилом.

Балка Чаплина має притоки, цікаво що майже усі ці малі балочки мають історичні назви – балка Бузневата, балка Туміна, балка Попова.

А хто знає може якісь інші народні назви цеї балки і річки? Був би вдячний за підказки. Бо назва Чаплина це стара історична, навряд місцеві її пам'ятають».

Фото Александра Ярошенко

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте