Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 30 августа 2024
07:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре почтили память жертв Илловайской трагедии

В Днепре почтили память жертв Илловайской трагедии

10 лет назад, 29 августа 2014 года, российскими оккупантами и их подлыми наемниками под Илловайском были подло убиты и ранены сотни украинских воинов, выходивших из окружения.

С 2019 года именно в эту дату отмечается День памяти погибших защитников Украины.

Вчера, накануне этой даты, в Днепровском Доме искусств прошло особое мероприятие, о котором рассказала арт-директор Дома искусств Валентина Слобода:

«У Дніпровському Будинку мистецтв ми згадували тих наших воїнів, хто загинув в Іловайську в серпні 2014 року. 10 років тому, після масштабних боїв, військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Це - невелике місто за 25 км до Донецька, майже біля кордону з рф, важливий залізничний і транспортний вузол. З 11 серпня 2014 року штаб АТО планував операцію з розгрому основних сил незаконних збройних формувань “ДНР” і “ЛНР” у містах Єнакієвому, Горлівці, Первомайську, Стаханові та завершити зачистку Іловайська. В Іловайській операції і спробах взяти місто під контроль разом із підрозділами ЗСУ брали участь також добровольчі батальйони. Серед них - наші земляки, зокрема підрозділ МВС України «Дніпро-1». До 28 серпня 2014 року російські регулярні війська та бойовики оточили угруповання сил АТО. В самому Іловайську та навколо нього опинилися численні підрозділи українських сил. В «Іловайському котлі» опинилися близько 1300 українських військових. За даними військового керівництва загинули 366 воїнів, 429 — отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 — потрапили у полон.

Про долі наших земляків, які загинули в ці серпневі дні під Іловайськом знято фільм дніпровською кіностудією «12-й кадр», який мали змогу подивитись наші відвідувачі. Стрічка має промовисту назву: «Іловайськ. Лицарі неба». Щемні почуття, біль, а іноді і сльози викликали історії героїв фільму. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

На перегляд була запрошена і присутня режисерка фільму Катерина Стрельченко, яка розповіла про зйомки стрічки, показ її в Україні, в Іспанії та Португалії, сприйняття відзнятих історій людьми в різних країнах. Пані Катерина – наша землячка: народилась в місті Павлоград. Закінчила Дніпропетровський державний університет, працювала як журналіст та головний редактор у ЗМІ. З 2011 року заснувала кіностудію «12-й кадр» і займається кіномистецтвом. Разом з чоловіком Дмитром Панковим, оператором студії, працює над темою війни в України, створивши вже 5 фільмів про наших захисників. З початком повномасштабної війни Дмитро вступив в ряди Української добровольчої армії, сьогодні воює в складі мобільно-вогневої групи зведеного підрозділу ППО ОБрТрО. Фотографії воїна-захисника зараз розміщені в експозиції нашої виставки «Їх з Перемогою чекають Музи». Відвідувачі сфотографувались на фоні експозиції. ЩИРО ДЯКУЄМО пані КАТЕРИНІ за її творчу роботу та за розповіді на нашій творчій зустрічі.

Друзі! ПАМ’ЯТАЙМО НАШИХ ГЕРОЇВ!

Герої не вмирають. Вони назавжди залишаються в наших серцях!».

Фото – Дом искусств.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте