Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
21:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпропетровщина на другому місці в Україні за кількістю скарг пацієнтів на медзаклади. Як правильно подати скаргу: алгоритм дій

Дніпропетровщина на другому місці в Україні за кількістю скарг пацієнтів на медзаклади. Як правильно подати скаргу: алгоритм дій

Найбільше скарг надійшло на адресу лікарні №6 у Дніпрі.

Подача скарги до Національної служби здоров'я України не є лише формальністю. Протягом поточного року зареєстровано 1 080 звернень від пацієнтів, що стосуються отримання медичної допомоги.

Найчастіше скарги надходять через відмову у наданні послуг, які передбачені Програмою медичних гарантій (28,8%), а також через вимагання коштів за послуги, витратні матеріали та лікарські засоби (23,9%). Така практика є незаконною, оскільки вартість медичних послуг сплачується НСЗУ закладам з договором.

«З початку 2024 року пацієнти з Дніпропетровщини подали 94 скарги щодо порушення їхніх прав у 42 лікарнях області. Важливо розуміти, що подача скарги - це можливість зробити свій внесок у вдосконалення медичної системи. Медичні установи, на які часто надходять скарги, перебувають під особливим наглядом НСЗУ. Кожен випадок порушення прав пацієнтів має свої особливості, але важливо, щоб пацієнти не мовчали, коли порушуються їхні права або вимагаються додаткові кошти за медичні послуги, які вже оплачені державою», - наголошує заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Шуліка.
 

Завдяки зверненням щодо порушень у лікарнях, з початку року НСЗУ вдалося поновити право 61 пацієнта на допомогу за Програмою медичних гарантій.  

Найбільше скарг надійшло на адресу КНП «Міська клінічна лікарня №6» Дніпровської міської ради: 11 звернень. На КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №4» Криворізької міської ради поскаржились 8 разів. 7 скарг до НСЗУ подали на КНП "Криворізька міська лікарня №3" Криворізької міської ради.

Найчастіше пацієнти Дніпропетровщини скаржаться на вимагання коштів за надання медичних послуг. Таких скарг  НСЗУ отримала 41. 36 звернень надійшло  на відмову у наданні послуг, передбачених Програмою медичних гарантій. Серед іншого, люди також скаржаться на неякісні послуги, або послуги, надані не в повному обсязі. 

“Чим більше пацієнт надасть доказів щодо порушень з боку закладу, наприклад, чеки за придбані ліки, чи оплачені послуги з лікування або діагностики, фото і  відео, тим більше шансів поновлення права пацієнтів на безоплатну медичну допомогу”, – додав Тарас Стеценко, заступник начальника відділу роботи зі скаргами пацієнтів.

Наприклад, скарга пацієнта з міста Нікополь (Дніпропетровщина) щодо оплати лікування інфаркту. 17 грудня чоловіка з діагнозом обширний інфаркт доставили до Дніпропетровського обласного центру діагностики та лікування. З першого дня дружина чоловіка купувала ліки і все для догляду за хворим. Після розгляду скарги всі кошти за лікарські засоби та витратні матеріали були повернені у розмірі 21 500 грн. Списки та чеки були надіслані разом із заявою на перевірку правомірності вимагання купівлі препаратів до НСЗУ. 

Ще один приклад відновлення прав пацієнта маємо у місті Кам’янське. Пацієнтка народжувала у КНП «Міська лікарня №9» Кам'янської міської ради. Під час полог був проведений кесарів розтин, по завершенню операції один із медпрацівників озвучив чоловіку породіллі суму в 4500 грн за використані лікарські засоби. Після чого через декілька днів, до породіллі підійшла медпрацівниця, не представившись, сказала, що прийшла по кошти за операцію. Пацієнтка гроші віддала та відправила скаргу. Після розгляду скарги НСЗУ та проведення претензійної роботи, 15 січня 2024 року заклад повернув кошти пацієнтці.

Як діяти пацієнтам у разі порушення прав? 

1. Звернутися зі скаргою до головного лікаря. 

2. Якщо головний лікар не вирішує проблему — звернутися зі скаргою до місцевого департаменту охорони здоровʼя.

3. Залишити скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ в розділі “Громадянам”: https://cutt.ly/hewPO7gU

Також залишити скаргу можна у декілька способів:

— За безкоштовним номером контакт-центру 16-77. Оператор гарячої лінії зафіксує скаргу та допоможе оформити звернення.

— Надіслати офіційний лист на електронну пошту: [email protected].

— Надіслати лист на поштову адресу НСЗУ: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.

— Написати звернення на особистому прийомі громадян.

Що варто вказати в скарзі?

1. Зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження.

2. Зазначте дату події, викладеної  у скарзі. 

3. Правильно вкажіть назву лікарні.

4. Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали чи відмовлялася надати послугу.

5. Детально опишіть ситуацію, яка з Вами сталася.

6. За можливості зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали. За наявності додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги.

7. Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер мобільного чи стаціонарного телефону, електронну адресу, поштову адресу. 

Аби скарга мала позитивний результат — важливо надати якомога більше фактів та доказів вимагання коштів (чеки, фото чи відео, імена медпрацівників, які вимагали кошти). Це допоможе встановити факт вимагання та повернути пацієнту кошти.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Юлія  (16.05.24 13:40): Українські лікарі - найкращі в світі! Спеціалісти 6 -ї лікарні - також! Всі, хто побував за кордоном, мали змогу в цьому переконатися. Поважайте, бережіть, дякуйте нашим лікарям, які працюють в дуже складних умовах у міських закладах. Бо ліквідують останні, люди будуть помирати або йти до комерційних, основна мета яких - заробляти, а не лікувати. Все життя пацієнти вдячні лікарям за повернуте здоров я. Наразі лікарі гинуть на фронті, виїжджають за кордон, не працюють за фахом з різних причин, а молодь не дуже рветься тільки вчитись 9 років. Бережіть українських лікарів, не лийте бруду та будьте здорові! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Николай  (12.05.24 16:06): Лежу в неврологическом отделении г Жёлтые Воды все лекарства покупал за свои средства второй инсульт чтобы лечь в больницу нужно записаться и ждать неизвестное колличество дней покуда тебя вызовут если не помрёшь за это время Відповісти | З цитатою
Вячеслав  (12.05.24 15:42): В четвёртой больнице на западном даже операции онко больным без оплаты никто делать не будет . В этой больнице свои таксы , операция от 40000 грн . Плюс нужны доноры , без них тоже не начинают операцию . Но властям насрать на рабов . Відповісти | З цитатою
Евгений  (12.05.24 14:34): Наконец, публично упоминули деятельность 6 горбольницы г. Днепр! Давно нужно было обратить внимание МОЗ и другим компетентным организациям на это, подчеркну, государственное медучреждение! После операции, со всеми документами и направлением от невролога, в марте 2024 года, я пришел на прием к заведующей ФТО поликлинники 6 горбольницы г. Днепр ПОСТОЛОВОЙ В. Н., но после хамского, наглого, унижающего мое человеческое достоинство, с ее стороны отношения, ко мне, как человеку, больному, пенсионеру, ветерану труда с 47 летним стажем, после того, как своими действиями сорвала мне лечение, пришлось, за помощью, обращаться в МОЗ. После отписок, которые я получил от МОЗ, Департамента здравоохранения области и города, пришлось обращаться - к Уполномоченному Верховной Рады Украины по правам человека, т. к. считаю, что нарушена 49 ст. Конституции человека. Жду, ответа.
Отдаю отчет, что время серьезное, сложное, но никто не дал права, людям в белых халатах, относится к людям ... подобным образом?!
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті