Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
05:19

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

З Дніпропетровщини до США намагалися вивезти старовинні сокири часів Київської Русі

З Дніпропетровщини до США намагалися вивезти   старовинні сокири часів Київської Русі

Митники завадили вивезенню з України старовинних сокир козацької доби та Київської Русі.

Київські митники не дозволили переслати за кордон у міжнародних поштових відправленнях три старовинні сокири, які мають культурну цінність. Сокири без топорища з ознаками старовини виявили у трьох посилках, які прямували від одного відправника з Дніпропетровщини до США.

Попри вік предметів, який видно навіть неозброєним оком, їх було задекларовано як декоративні. Маючи обʼєктивні сумніви щодо достовірності такого декларування, митники спрямували предмети на експертизу до Національного військово-історичного музею для встановлення належності їх до культурної цінності. Як визначили експерти, три виявлені митниками предмети - автентичні старовинні сокири з кричного заліза, до того ж - археологічного походження.

Виготовлені артефакти за допомогою ручного кування та ковальского зварювання з використанням технологій доіндустріального періоду. У них досі гострі леза, які зберегли первинну конфігурацію, і присутні сліди часткової реставрації.

Найбільшу з виявлених сокир, довжиною 20,5 см, визначено як сокиру доби козацтва, під умовною назвою «горбач». З одного боку полотна на ній проставлене майстрове клеймо. Вік артефакту - XVI-початок XVII ст. Цю важку робочу сокиру повʼязують з лісорубними або теслярськими роботами.

Дві менших сокири експерти визначили як робочі, теслярські сокири доби Київської Русі - Х-ХІІІ ст. Судячи з конструкції сокир (подовжений вирізний обух та відтягнуте донизу лезо), ймовірно, їх могли використовувати також як бойову зброю.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

Стосовно громадянина, який відправив старовинні артефакти за кордон, Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Сокири вилучено до винесення судом рішення у справах.

Нагадуємо, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Вася  (07.01.24 17:24): Чушь собачья Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті