Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
07:39

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В музее Днепропетровского медицинского университета открыли новые экспозиции

|«« «« »» »»|

Музей истории имени И. Крыжановской отражает практически всю 107-летнюю историю развития этого вуза.

Свои музеи есть практически при всех крупных вузах Днепра. Не исключение – и Днепропетровский государственный медицинский университет. Музей его истории был создан еще в 1970-м году. Но далеко не все желающие горожане могли побывать в этом музее.

Этот пробел отчасти компенсировали в Днепропетровском медицинском университете, рассказав об истории его музея и о новых экспозициях, которые были открыты недавно:

«Музей історії імені І. І. Крижанівської – скарбниця нашої історії.

Про музей Дніпровського державного медичного університету розповіла його завідувачка Лариса Петрівна Аксеніч.

Музей – це заклад, покликаний не тільки зберігати історичну спадщину, а й впливати на серця людей.

Жан Ролен, хранитель музею мистецтва та історії Сен-Дені (Франція), писав:

«Глибоко помиляється той, хто порівнює музей із цвинтарем запилених експонатів. Джерело світла й творіння – ось найбільш вдале визначення!».

Це дійсно так, бо в кожному музеї зберігається найкраще з того, що створене людиною, що просякнуто її професіоналізмом, творчістю, натхненням, радістю творіння та гідно демонстрації.

Музей історії нашого вишу розташований на другому поверсі морфологічного корпусу ДДМУ. Ідея створення з’явилась у керівництва нашого навчального закладу в 1966 році, напередодні святкування 50-річчя вишу. Ректорка, професорка І.І. Крижанівська, ім’я якої сьогодні носить музей, на вченій раді запропонувала розгорнути виставку експонатів, що відбивали б піввіковий шлях розвитку закладу.

А 1970 року музей історії ДДМУ розпочав своє офіційне існування. Постало завдання відстежувати етапи становлення й розвитку, зберігати пам’ять про кращих представників професії, які зробили вагомий внесок в медицину та науку, а також поєднати історичну спадщину з сьогоденням.

Сьогодні в музеї відтворено майже 107-років існування нашого навчального закладу. Затишне приміщення було оновлене у 2018 році. Тут проводиться багато заходів: засідання вченої ради, захисти дисертацій, зустрічі з ветеранськими організаціями університету, студентським активом, офіційна частина випускних із врученням дипломів та екскурсії.

В експозиції музею просліджуються головні напрями роботи університету, зокрема, представлені цікаві експонати різних часів, інформація про кафедри та персоналії, діяльність студентської молоді, наукові гуртки, культурні заходи та волонтерський рух. Нещодавно оформлені нові вітрини - до 100–річчя профспілкової організації університет та 30-річчя громадської організації жіночої ради.

Готується експозиція до 50-річного ювілею кафедри анестезіології та інтенсивної терапії. Знайшла своє відображення в експозиції музею і повномасштабна війна рф проти України, а також участь у захисті держави від агресора наших викладачів, студентів та випускників.

Музей – зберігач традицій та професійних цінностей, у ньому живе душа ДДМУ. Про це свідчать численні відгуки його відвідувачів.

«Людина виходить із минулого, живе сьогоденням, а дивиться у майбутнє. Ваш музей блискуче підтверджує цю думку, зберігаючи історію колективу, його творчі здобутки, і гуманістичні прагнення. Хай традиції, закладені в його прекрасній експозиції, будуть розвиватися наступними поколіннями викладачів та студентів вишу», - написав у книзі відгуків професор Воронцов, м. Донецьк».

А подробней о необычных экспонатах этого музея можно прочесть в следующем материале сайта КУСТ.

Фото – КУСТ и Днепропетровский медицинский университет.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте