Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 24 апреля 2024
07:20

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

«Підтримка ЗСУ – обов’язок, а не благодійність»: Історія трансформації FAVBET Foundation Андрія Матюхи

«Підтримка ЗСУ – обов’язок, а не благодійність»: Історія трансформації FAVBET Foundation Андрія Матюхи

До лютого 2022 року Favbet Foundation зосереджувався на розвитку проєктів, у сфері дитячого спорту, оздоровлення та освіти. Зараз же благодійний фонд займається мілітарними та гуманітарними ініціативами, охоплюючи десятки проєктів не тільки в Україні, а й за кордоном. Причиною радикальної зміни курсу стала війна, однак дозволили зробити це можливим зерна системності та масштабу, закладені за роки до вторгнення.

Бути всередині добра

Історія появи фонду пов'язана з діяльністю FAVBET — материнської компанії Favbet Foundation, заснованої в 1999 році українським підприємцем та меценатом Андрієм Матюхою.

Фонд з'явився в результаті кристалізації кількох благодійних проєктів компанії, які впроваджувалися під особистим керівництвом засновника. Спочатку це був окремий напрям в межах компанії, потім – проєкти національного рівня, такі як «Давай, забивай» на користь фонду «Таблеточки» у колаборації з Українською Прем'єр-Лігою, співпраця з «Повернись живим» в межах Invictus Games та підготовка української команди для участі в міжнародних змаганнях для поранених воїнів.

Поступово проєктам всередині компанії стало затісно. Тому вже у 2020 році Андрій Матюха виводить благочинні зусилля FAVBET на новий рівень, засновуючи Favbet Foundation. У одному з інтерв’ю президент фонду пояснював, що цим кроком прагнув посилити соціальну місію своєї компанії та зробити благодійність більш системною, адже компанія мала достатньо ресурсів, щоб бути корисною Україні за межами стадіонів».

Фонд розпочав роботу в Україні зі спільного проєкту з Офісом Президента, Мінцифри та Українською бібліотечною асоціацією під назвою «Цифровізація бібліотек». Favbet Foundation передав бібліотекам в українських регіонах 5000 комп’ютерів, перетворивши заклади на хаби цифрової освіти у невеликих містах та селищах. Наступного року українські посадовці навіть назвуть проєкт кращим прикладом ефективної взаємодії бізнесу та держави.

За період з 2020 по 2022 рік команда Favbet Foundation втілила понад 100 проєктів у сфері дитячого спорту та розвитку, передала понад 2000 сучасних телевізорів дитячим будинкам сімейного типу по всій Україні.

На 2022 рік фонд мав багато планів, включаючи благодійні проєкти з дитячої IT-освіти, спортивні заходи та багато іншого. Проте, вже за два місяці фонду довелось не лише вносити корективи у власні плани, а й самому кардинально змінюватись, оскільки почалось російське вторгнення.

Новий курс

Андрій Матюха нещодавно згадував, що роботу фонду переформатували «реактивно» — протягом перших днів та тижнів війни. Головним напрямом роботи обрали розв’язання нагальних гуманітарних питань та підтримку ЗСУ. Водночас власник компанії збільшив фінансування фонду з боку FAVBET, головного донора, організації, у п’ять разів. Фонд мав швидко вирішувати вал термінових завдань, тому бізнесу довелось адаптуватись.

За наступні 12 місяців Favbet Foundation поступово увійде до числа найбільш значущих корпоративних фондів з фокусом на мілітарній тематиці — станом на 2023 рік передасть більше ніж 100 автомобілів армійським підрозділам, займатиметься закупівлею дронів, антидронових рушниць, рацій та всього необхідного на фронті. Всього допомогу армії з боку фонду оцінюють у понад 60 млн грн. Крім них ще 5 млн фонд перевів на рахунок Нацбанку, а 1.9 млн — фонду «Повернись живим».

Сам Андрій Матюха будь-яку підтримку Збройних Сил благодійністю не вважає. Для нього та команди фонду це насамперед співпраця: «Благодійність — те, чим ми займались раніше. Підтримка захисників, створення надійного тилу — наш обов’язок перед країною. Ми не допомагаємо, а робимо одну справу, наближаємо перемогу».

Найбільш відомі проєкти фонду Андрія Матюхи

Серед військових проєктів Favbet Foundation найбільших великий та тривалий — забезпечення військових автівками. За власний кошт фонд передав понад 100 «конячок», а 10 з них — закупив та відремонтував в межах спільної з FAVBET кампанії «Прокачай авто для ЗСУ. За сприяння фонду наші захисники також отримали 65 дронів різної модифікації, серед них — два ударні безпілотники «Лазарь», що отримали назву Favbet-1 і Favbet-2.

Про левову частку проєктів та поставленого обладнання фонд взагалі не згадує через військову таємницю. Однак звіти свідчать, що номенклатура дуже різноманітна — від антидронових рушниць та приладів нічного бачення до спальників, рацій, генераторів та іншого. У фонді говорять, що зв’язок з військовими підтримують майже цілодобово. Що треба — знаходять та доставляють максимально швидко — за рік у фонді побудували відмінну логістику.

Крім посилення армії, у Favbet Foundation опікуються й кількома гуманітарними ініціативами, часто спільно з командою FAVBET. Наприклад, у перші дні війни споряджали співробітників, що приєднались до ЗСУ та ТрО, координували постачання гумдопомоги.

Київський FAVBET особистим рішенням засновника став укриттям, а зі складів зробили гуманітарні хаби. Працювали вдень та вночі. Створили маршрути для 100 тонн гуманітарки, самостійно привезли 10 тонн гумвантажу з Хорватії власним логістичним коридором, допомагали евакуації з прифронтових та окупованих територій. Зокрема, вивезли з Херсонщини на захід України 500 людей.

Ще у квітні 2022 року Favbet Foundation заснував Центр адаптації для переселенців з України у хорватському Загребі. Тут досі надають гуманітарну допомогу, працюють юристи та психологи, навчають мовам та пропонують навчальні програми для дітей. У 2023 році Центр відзначили у рейтингу «Відповідальна країна» видань MMR та Delo як найкращий проєкт українських благодійних фондів.

Навіть не зважаючи на війну у Favbet Foundation не забувають про свою першочергову місію — щасливе майбутнє для українських дітей.

«Наблизити перемогу — найкраще, що ми можемо зараз зробити. Водночас ми продовжуємо роботу над довгостроковими програмами в галузі інфраструктури, освіти, реабілітації, здоров’я та спорту, щоб допомогти українцям повернутися до життя», — розповідав Андрій Матюха в інтерв’ю виданню Forbes.

Серед найбільш вагомих проєктів у цьому напрямі — «Клуб супергероїв». Під цією назвою у 2023 році Favbet Foundation об’єднали одразу кілька спортивних та освітніх ініціатив для дітей, що зазнали впливу війни. Вже запустили разом з Code Club Україна безкоштовні курси з програмування для дітей військовослужбовців, ВПО та підлітків з прифронтових регіонів, стартували безплатні заняття з кількох видів спорту у Києві. В межах ініціативи «Сила в знаннях» фонд також передав 5500 канцелярських наборів дітям українських захисників та вимушених переселенців.

Крім «Клубу супергероїв» є й поодинокі, але не менш важливі прояви. Наприклад, у 2023 році фонд придбав сучасне діагностичне обладнання вартістю 4 млн грн для Інституту нейрохірургії ім. А. П. Ромоданова та дитячої лікарні «Охматдит».

Андрій Матюха стверджує, що його компанія та фонд продовжують працювати у тому ж активному режимі, що й на початку війни. Головні зусилля зосереджують на підтримці України та наближенні перемоги. FAVBET — завдяки поповненню бюджету країни, фонд — швидко реагуючи на запити ЗСУ та допомагаючи українцям, що відчули на собі наслідки війни.

«FAVBET працює у кількох європейських країнах, але в першу чергу ми є українською компанією з 23-річною історією. Сьогодні ми робимо все можливе, щоб ця історія мала щасливе продовження, а українці жили та працювали у вільній країні», — каже Андрій Матюха.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (7)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (6)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (5)

•  У Дніпрі на Слобожанському проспекті водій ВАЗ спровокував смертельну ДТП з 23-річним мотоциклістом на Yamaha: відео моменту (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте