Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
12:12

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Який процес подання заяви у разі ДТП та отримання виплати за страховкою ОСАЦВ

Який процес подання заяви у разі ДТП та отримання виплати за страховкою ОСАЦВ
иллюстративное фото из открытых источников

Заява при ДТП та отримання виплати за страховкою ОСАЦВ

Навіть досвідчені водії потрапляють у дрібні та серйозні ДТП. На цей випадок в Україні передбачено поліс обов'язкового страхування для власників наземного транспорту — ОСАЦВ, який захищає відповідальність автовласника перед третіми особами. Страховка має примусовий характер, а їзда без поліса суворо карається штрафом — до 850 грн.

Коли передбачена виплата по автоцивілці

ОСАЦВ, а в народі автоцивілка, покриває збитки постраждалих, яких було завдано з вашої вини, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Страховик виплачує компенсацію потерпілій стороні замість винуватця (тобто страхувальника), якщо аварію оформлено за всіма правилами. Особистий транспорт винуватець відновлює сам, оскільки це не сфера дії даного поліса. Або він може звернутись за компенсацією по іншому полісу — КАСКО, якщо він є.

Виплати з ОСАЦВ регламентовані законом України та на сьогодні складають:

  • 160 000 грн по майну (ремонт автомобіля);
  • 320 000 грн по життю та здоров'ю (лікування постраждалих).

Іноді лімітів не вистачає, щоб покрити повністю збитки. У такому разі винуватець має сплатити різницю зі своєї кишені. Для мінімізування ризиків рекомендуємо розширювати фінансові кордони ОСАЦВ додатковим добровільним полісом — ДЦВ. З його допомогою ліміти відповідальності можуть сягати до 1 млн грн.

Дотримуйтесь таких умов, щоб не виникало проблем з отриманням виплат від СК:

  • Протягом трьох днів подзвоніть в СК, щоб повідомити про форс-мажор. Але краще зразу (день в день) телефонувати;
  • Треба мати спеціальну довідку, що підтверджує важливу причину затримки (наприклад, довідку від лікаря) у разі, якщо ви прострочили термін повідомлення;
  • Коректно оформлене ДТП з боку поліції, якщо водії відмовились від складання Європротоколу. Також важливо не переміщати транспортні засоби до приїзду копів.

В Україні є пільгова категорія людей, якій дозволено їздити без ОСАЦВ. Якщо людина стала винуватцем ДТП, то збитки буде виплачувати не страхова компанія, а Моторно-транспортне бюро України.

Без ОСАЦВ в Україні можуть їздити:

  • учасники бойових дій;
  • учасники Революції Гідності;
  • інваліди війни;
  • інваліди I групи.

Коли можна скористатися Європротоколом?

Європротокол — це повідомлення про ДТП, яке самостійно оформляється водіями, без втручання поліції. Документ складається за взаємною згодою драйверів, а гранична сума виплати у 2023 році за ним становить 80 тис. грн.

З Європротоколом водії максимально швидко можуть вирішити питання щодо ДТП та роз'їхатися у своїх справах. Регулятор страхового ринку (МТСБУ) зазначає, що частка вимог, врегульованих за допомогою європротоколу в загальній кількості врегульованих страхових подій, продовжує стабільно зростати.

Однак Європротоколом можна скористатися не завжди. Він працює, якщо:

  • у ДТП беруть участь не більше двох автомобілів;
  • у всіх учасників є актуальні поліси автоцивілки;
  • учасники повинні мати єдиний погляд на причини аварії;
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Якщо автомобілісти хочуть, щоб ДТП оформлялося за звичними правилами, поліція не має права відмовляти їм у виїзді на місце події.

Бланк Європротоколу абсолютно безкоштовний — страховик має видати його при купівлі автоцивілки. Але з появою онлайн страхування Європротокол також можна оформити в електронному форматі без папірців.

Як подати заявку на відшкодування?

На практиці етапи дій з врегулювання ДТП мають бути такими:

  1. Протягом 30 днів після повідомлення страховика про ДТП постраждалому необхідно подати заяву. Разом з нею віддати: копію внутрішнього паспорта, документи на авто, банківські реквізити, оригінал Європротоколу або протоколу від поліції. У випадку, якщо винуватця визначав суд, страховик запросить копію рішення.
  2. Протягом 10 днів з дня отримання повідомлення про ДТП представник СК повинен оглянути пошкоджену машину. Якщо експерт не з'явився у зазначений термін, постраждалий може самостійно залучити свого спеціаліста;
  3. Компенсацію страховик має виплатити в період до 90 днів.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте