Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
18:17

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепропетровском историческом музее раскрыли секреты одной археологической экспедиции

В Днепропетровском историческом музее раскрыли секреты одной археологической экспедиции

Эта экспедиция в мирное время обнаружила множество артефактов в селе Токовское Криворожского района, которое сейчас чаще всего вспоминают в связи с обстрелами врага.

К сожалению, с начала Большой войны археологические экспедиции Днепропетровского Национального исторического музея были приостановлены. Но в музее вспоминают о прежних успешных экспедициях, которые дали музейным фондам множество интересных находок.

Такой стала и экспедиция в село Токовское Криворожского района. Найденные в ходе экспедиции предметы старины пополнили фонды музея.

Об этом в Днепропетровском историческом музее подробно рассказали следующее:

«Тривалі експедиції - це вже історія успіху!

Село Токівське належить до Грушівської сільської територіальної громади Криворізького району Дніпропетровської області. На жаль, для багатьох воно стало відоме через згадування у новинах про численні ворожі обстріли.

Але сьогодні ми поговоримо про пам’ятку археології «Токівське 1».

Історія досліджень розпочалася, як це буває доволі часто, з ініціативи людини, закоханої у свою місцевість. Краєзнавець Ю.І. Сергійчук звернувся до співробітників Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького з проханням перевірити свідчення про існування на околиці села залишків козацького зимівника ХVІІ-ХVІІІ ст. н.е., які активно знищується незаконними діями шукачів давнини.

Археологічна експедиція музею (керівник – к.і.н. О.В. Старік) розпочала роботу на першій надзаплавній терасі мису правого берега р. Кам’янка на півночі Токівського. Згідно інформації жителів села, грабіжники за допомогою металодетекторів знаходили тут піздньосередньовічні монети та інші залізні побутові предмети. Це дало змогу місцевому сучасному козацтву припустити існування на цьому місці зимівника і, навіть, встановити гранітний обеліск з трилистим хрестом. Поблизу пам’ятника ще з радянських часів збереглися сформовані з ґрунту залишки піонерської зірки.

Серед усього масиву знахідок з Токівського-1 особливий інтерес викликають два закриті комплекси (скарби) ливарних форм доби пізньої бронзи, виявлені під час розкопок у 2017–2018 рр. Допомогу у їх атрибуції здійснив Д.П. Куштан (к.і.н., старший науковий співробітник відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України). Привертають увагу дві однобічні стулки двохстулкової форми . Перша – з негативами для відливання серпа та двох круглих бляшок-ґудзиків, друга - з негативами для відливання серпів, шпильки, проколки, долота. Не менш унікальна однобічна форма з кришкою, що слугувала для виготовлення дископодібного виробу (зливок, прикраса-бляха, дзеркало?).

Крім того знайдено дві двобічні форми, що слугували для відливки кинджалів. Окремо відмітимо центральний елемент багатостулкової чотирибічної форми, яка слугувала для відливки відразу чотирьох знарядь: плоского тесла та трьох доліт із литою втулкою. Мінералого-петрографічний аналіз сировини, з якої вироблені ливарні форми, виконав к.геол.н. І.С. Нікітенко. Визначено, що породи представлені метаультрабазами, головними мінералами яких є антофіліт, хлорит і тремоліт. Час функціонування металообробної майстерні на Токівському можна визначити XIII–XІI ст. до н.е.

Токівські комплекси ливарних форм займають важливе місце серед таких знакових пам’яток Степового та Півдня Лісостепового Подніпров’я, як Малі Копані, Красний Маяк, Чутівка, Дніпровокам’янка, В’язівок, Волоське, Верхня Тарасівка, Новокиївка та ін. Більшість типів виробів характерна для території Наддніпрянщини, хоча деякі знаходять аналогії на широких просторах Євразії: від Карпат до Середньої Азії. Це є важливим свідченням міжкультурних зв’язків і контактів між населенням різних регіонів за доби пізньої бронзи, а також показником високого рівня комунікації між ними».

Фото Днепропетровского исторического музея.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте