Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
19:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Обіг готівки в Україні зріс, Нацбанк назвав найпопулярнішу банкноту

Обіг готівки в Україні зріс, Нацбанк назвав найпопулярнішу банкноту
Фото: depositphotos.com

Обіг готівки в Україні за 2022 рік зріс на 14,1% (на 88,5 млрд грн) – до 716,1 млрд грн. Найбільше в обігу 500-гривневих банкнот.

З початку агресії через невизначеність ситуації попит громадян на готівку суттєво зріс, повідомляє пресслужба НБУ.

"Водночас усі змогли швидко пересвідчитися, що навіть попри війну, фінансові сервіси безперебійно працюють, безготівкові розрахунки здійснюються, тому вже з початку квітня попит на готівку почав поступово зменшуватися", – заявили в НБУ.

Друга хвиля зростання готівки в обігу розпочалася з листопада та була пов’язана з масованими ракетними ударами РФ по енергетичній інфраструктурі України. Через це зростання готівки в обігу спостерігалося до кінця 2022 року, додали в пресслужбі.

Найбільш поширені монети та банкноти
Станом на 1 січня 2023 року в обігу було понад 2,9 млрд банкнот на загальну суму 710,5 млрд грн, а також майже 14,2 млрд монет на суму 5,5 млрд грн.

На одного жителя України припадало: 71 банкнота і 169 платіжних розмінних та обігових монет.

Традиційно, як і рік тому, в готівковому обігу перебувало найбільше монет номіналом 10 копійок (28,5% від загальної кількості монет в обігу), а найменше – монет номіналом 10 грн (0,9%).

Серед банкнот найменше зараз в обігу – номіналом 10 грн, адже НБУ поступово замінює ці банкноти на відповідні обігові монети. Рік тому найменше в готівковому обігу перебувало банкнот номіналом 1000 грн.

Найбільше зараз перебуває в обігу банкнот номіналом 500 грн. На початку минулого року лідером за цим показником була банкнота номіналом 200 грн.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті