Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 01 липня 2024
13:06

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

60 років тому у Дніпропетровську створили «секретний зоопарк»

60 років тому у Дніпропетровську створили «секретний зоопарк»

У нашого міста довга та дуже складна історія із зоозонами. І в ній ще вистачає маловідомих фактів.

У грудні минулого року наш давній друг, найвідоміший історик Дніпра Максим Кавун детально розповідав Міському сайту про історію розвитку зоозон у нашому місті, про кілька грандіозних, але так і не реалізованих планів створення повноцінних зоопарків.

Але звіринцем у старому цирку, зоозоною на Монастирському острові та нереалізованими планами це питання, виявляється, не вичерпується.

Мало хто із сучасних жителів Дніпра знає про те, що 60 років тому незвичайна зоозона з досить великими тваринами (наприклад, живим ведмедем) була у дніпропетровської середньої школи №100.

Звіринець розташовувався поруч із майстернями, в яких проходило трудове навчання школярів.

Нагадаємо, що ця школа вважається однією з найкращих у нашому місті та розташована на Успенській площі.

Ось які рідкісні факти про це вдалося виявити та опублікувати у групі «Історія у фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ» відомій дослідниці історії нашого міста Олені Присягіній :

«Поскольку это первое фото, на котором видны клетки зверинца на территории сотой школы, то решила собрать комментарии - воспоминания об этом зверинце в одной публикации.

"1960-61 гг. Тогда еще в школе была "военка". На заднем плане этой фотографии как раз и есть клетки "ЗОО". Медведя и дикобраза помню. Ну и мелочёвка, кролики, нутрии. Давно это было.." /Фото и комментарий Владимир Бодо/.

"Мишка сидел в клетке из толстых прутьев. Рядом были двери в мастерские, где проходили уроки труда для мальчиков. Во время перемены мы выбегали из мастерской и толкались возле клеток. Однажды Васю Родичева прижали спиной к клетке и медведь, не долго думая, махнул лапой и распанахал ему белую рубашку. Вася испугался, а потом расстроился из-за рубашки, так как семья у него была небогатая и, видно, от мамки досталось. Позже я тоже попался, хотел погладить по морде, по носу медведя, а он крутанул головой и схватил меня за локоть. Хорошо, что я был в пиджаке из толстой прочной ткани, да и хватка была лёгкая не со злости, так - отмахнуться! Но до сих пор помню, как трещали ниточки на рукаве, когда я рванул руку к себе! Больше к клетке я близко не подходил.

Да, были ещё звери: и лиса, и журавль со сломанным клювом снизу (его кормили белыми мышами с биофака), и водоплавающие крысы, и то ли орёл, то ли выпь (не помню)! Мы - дети - воспринимали это как само собою разумеющееся. Это потом я узнал, что не во всех школах такие "живые уголки". /Пан Аксакал/

"В 1962 году мишка уже был взрослым медведем и сидел в клетке. А пока был маленьким, то разгуливал по школьному двору, мальчишки с ним играли, а мы боялись и наблюдали издали. Когда я перешла в 5 класс, это была в 1961 году, классным руководителем у нас была Василиса Григорьевна, она преподавала зоологию, поэтому все наши ребята работали в зверинце. Чистили бассейн с бобрами, убирали в клетках и кормили, не помню кого, белыми мышами." /Наталья Копылова./

"Я жил напротив 100-й школы и помню как Цезаря (так звали медведя) выводили в рощу погулять. Насчет печальной истории: не помню точно, то ли Цезарь, то ли после него была медвидица травмировала девочку - укусила за руку. И по-моему после этого зоопарк закрыли. Там была лиса (когда-то сбежала и у нас во дворе ее ловили), бобры, орел." /Ян Браверман/

"Я училась в 100-й школе. Окончила в 1966м году. Началось все с медвежонка. Его отдали, как не пригодного выступать в цирке. Приходили солдаты (воинская часть была рядом) играли с ним. Но когда он стал взрослый, ему сделали крепкую клетку, и заходил к нему только завхоз, чтобы дать еду и убрать. Еще были лисицы, кролики, был орел и куница, аист. Бассейн с нутриями. " /Людмила Ершова/».

У коментарях до посту городяни (що навчалися в цій школі або жили поруч із нею) діляться своїми спогадами про цього звіринця. Як випливає із цих спогадів, ще у 1980-х роках звіринець при цій школі існував. Але якось сталося НП – ведмідь цапнув учня за руку, дитину довелося довго лікувати. Після цього зоозону зі школи прибрали.

Куди саме поділи тварин, залишається неясним. Можливо, їх перевели до зоозону на Монастирському (тоді – Комсомольському) острові.

Фото зі сторінки гурту «Історія у фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ».

Gorod.dp.ua на Facebook.


валерий  (12.09.22 21:30): медвежонок в СШ №100 проявился еще весной 1959 года. Во время нашего выпускного вечере он свободно гулял на заднем дворе школы. В то время зооуголок только создавался. Первыми были нутрии Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (44)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (21)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (14)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (9)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (9)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (8)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  За розтрату 17 млн грн державного майна засуджено екскерівника інституту трубної промисловості у Дніпрі (8)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті