Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
04:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Як під час війни у Дніпрі розвивається проект міні-скульптур?

|«« «« »» »»|

В ексклюзивному інтерв'ю Міському сайту автор проекту «Відчуй Дніпро» Карен Агаджанян розповів про нинішній стан проекту, його складнощі під час війни та найближчі сюрпризи.

Практично всі мешканці Дніпра знають про цей проект, який реалізується у нашому місті ось уже два роки. Про нього та його натхненника Карена Агаджаняна регулярно розповідав Міський сайт. У рамках проекту в різних районах міста вже встановлено 12 оригінальних та красивих міні-скульптур, присвячених знаковим особам чи подіям в історії міста.

Дванадцяту мініатюрну композицію, присвячену всесвітньо відомому скульптору з Дніпра Вадиму Сідуру, було відкрито буквально за тиждень до нападу рашистів на нашу країну…

З того часу, за великим рахунком, про розвиток цього проекту нічого не чути. Багато в чому це зрозуміло – у країні триває війна.

В ексклюзивному інтерв'ю журналісту Міського сайту Карен Агаджанян розповів про те, чи не зупинено традицію встановлення міні-скульптур у Дніпрі, які складнощі переживає цей проект і чим порадують городян у найближчому майбутньому.


- Карене, для початку нагадайте коротко, будь ласка, з чого починався проект «Відчуй Дніпро»?

- Років 10 тому в Ужгороді я побачив цілу низку невеликих скульптурних композицій, присвячених певним подіям із життя цього міста. І, шалено люблячи Дніпро, почав мріяти, щоб такі міні-скульптури з'явилися й у нашому місті. Великий поштовх до практичної реалізації мрії дав проект Бюджету участі. Наша команда однодумців подала на нього у 2019 році відповідну заявку. І у 2020 році на День міста вже було урочисто відкрито першу міні-скульптуру. Вона була присвячена Олександру Полю, що дав величезний поштовх розвитку нашого регіону, і відкриттю залізничного мосту через річку Дніпро, чому також сприяв Поль.

- Встановили її біля Дніпровської міськради.

- Так. А всього ми виграли грант на виготовлення перших 8 композицій, які і були виготовлені та відкриті того ж 2020 року. Минулого року проект успішно розвивався. Нагадаю, зараз у Дніпрі вже є 12 міні-скульптур.

- У кожної з них – своя доля, часом – досить драматична…

- Так, одні композиції користуються підвищеною увагою городян та приїжджих. Наприклад, як «закоханий» Кіт Василь на Набережній. Часом увага проявляється, як би м'якше сказати, надмірна. Як, наприклад, до трамвайчика (у якого погнули пантограф), скульптури дніпровським футбольним фанатам (у якої намагалися відірвати на згадку табличку) чи присвяченій печеню «Дніпро» композиції, яка взагалі була вкрадена, але потім знайдена. Але я люблю Дніпро та його мешканців, та не вірю, що це могли зробити мої земляки. Напевно все це підступи москалів.

- Скільки взагалі у вас є ідей таких композицій?

- 72! Але при цьому є ідеї, які можна поєднати в одній міні-скульптурі. Наприклад, одну загальну скульптуру можна присвятити видатному розробнику ракетно-космічної техніки Михайлу Янгелю та КБ «Південне», в якому він працював. До речі, такі приклади об'єднання вже втілені. Найперша композиція, присвячена Олександру Полю та мосту. Скульптура на честь Кота Василя, присвячена поетові Крилову та художнику Любарському.

- Хто працює з вами у команді над цим проектом?

– Співавтор проекту Ганна Самойленко. Дмитро Іванов, який відповідає за медійну частину. І ціла команда скульпторів, включаючи автора п'яти вже виготовлених скульптур В'ячеслава Ємельяненка, найвідомішого майстра Гарніка Хачатряна (він автор двох композицій) та інших. Цікаво, що донедавна всі скульптори були не з Дніпра. І нарешті, у нас з'явився перший дніпровський скульптор у цьому проекті – Дмитро Різниченко, який виготовив наступну композицію.

– Як живе проект «Відчуй Дніпро» під час війни? З якими складнощами ви зіткнулися? І що то за нова композиція?

- Війна завдала страшного удару по всій нашій країні, і по нашим планам, зрозуміло, також. 28 лютого ми планували відкрити чергову, 13 міні-скульптуру. Але цю подію довелося відкласти на невизначений термін. Ця композиція дисонує з темою війни, її відкриття відбудеться після нашої Перемоги. Ще одна міні-скульптура (присвячена громаді, яка зробила величезний внесок у розвиток нашого міста), «застрягла» у тимчасово окупованому Херсоні, де мешкає її автор-скульптор. У нього після окупації були певні складнощі із виготовленням скульптури. Наразі вона готова, і ми шукаємо спосіб доставити її до Дніпра, а також вивезти скульптора з окупації.

- Але, очевидно, не цю скульптуру ви мрієте встановити як наступну?

– Ні. На черзі – вже готовий міні-шедевр нашого земляка-скульптора Дмитра Різніченка. Це – дуже цікава за композицією та найдеталізованіша скульптура. Не розкриваючи її головного секрету, зазначу: вона присвячена відомій та знаковій в історії нашого міста особистості. Ця людина стала одним із символів допомоги нужденним і найбіднішим людям, він самовіддано служив заради їхнього здоров'я аж до своєї трагічної смерті. Скульптура загалом присвячена боротьбі за життя, що, вважаю, дуже актуально у наш час…

- Скільки коштує така краса? Хто її фінансує?

– Все залежить від скульптора, складності роботи, деталізації, ваги виробу. Ціна за всю роботу, включаючи авторську працю скульптора, коливається від 1500 до 3500 умовних грошових одиниць. Перші 8 скульптур було профінансовано за рахунок Бюджету участі. Наступні 8 (з яких 4 вже встановлено) допомагав створити фонд «Культурна столиця». Надалі ми плануємо активно залучати до цього процесу бізнес, щоб він брав витрати на себе, натомість отримуючи розкрутку їхніх брендів та повагу городян. Переговори із цього приводу активно ведуться.

- Дякую вам за розмову та удачі!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте