Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
12:40

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Сегодня в парках Днепра высадят «дерево-феникс»

Сегодня в парках Днепра высадят «дерево-феникс»

В городских парках впервые появится экзотическая павловния, которую издавна называют «деревом-фениксом» за одну ее уникальную способность.

Впрочем, это шикарное дерево, способное вырастать до 30 метров ввысь, отличается целым рядом особенностей.

Оно дает густую тень благодаря большим фактурным листья и густой кроне, а также широко славится прекрасными и пахучими фиолетовыми цветами.

Древесина павловнии является ценной и используется для изготовления мебели, в авиастроении и кораблестроении.

Также дерево называют «фабрикой кислорода» за его ударную производительность этого полезного газа.

Это дерево считается мировым рекордсменом по темпам роста. Оно способно за год вымахивать на 4-5 метров в высоту и до 7 сантиметров в диаметре!

Родом павловния – из Восточной Азии, в Европу была привезена ровно два столетия назад. И уже вскоре получила свое название дерева-феникса за следующую уникальную способность. Каждые 4-5 лет дерево можно спиливать до пенька, но оно опять будет восстанавливаться!

Сейчас на дерево-феникс в Днепре можно полюбоваться только в Ботсаду ДНУ. Но уже сегодня молодые саженцы павловнии начнут высаживать в городских парках.

Подробней об удивительном дереве рассказали в Департаменте парков и рекреации Днепровского горсовета:

«Павловнія (Paulownia) — це дерево висотою до 30 метрів, з великим фактурним листям та запашними фіолетовими квітами-свічками.

У природі росте у субтропічних регіонах Східної Азії. У 1823 році ботанік Філіп Зібольд привіз із Японії до Голландії насіння цього дерева, яке було названо на честь Анни Павлівни Романової-Гольштейн-Готторп — королеви Нідерландів. Іменувати рід дерев «Анна» було не можна, оскільки такий вже існував, і тому було використане по-батькові Анни — «Павловнія».

Павловнія є найшвидшим деревом у світі, її щорічний приріст — 3-5 м у висоту та 5-6 сантиметрів у діаметрі. Вже за 5 років дерево досягає висоти 10-15 метрів. А 10-річне дерево може мати діаметр 30-40 см.

Павловнію називають «деревом-феніксом», тому що її можна зрубувати кожні 4-6 років, а вона відростатиме ще 6-7 разів. Деревина належить до цінних пород і використовується для виготовлення меблів, музичних інструментів, у корабельному та авіаційному будівництві.

Також її називають «фабрикою кисню» — павловнія виробляє до 6 кг кисню в день, що на 40% більше, аніж ялина чи сосна. Листя досягає 1 м в діаметрі та має найбільшу в світі ємність переробки CO2 — до 22 кг щодня.

Павловнію часто розглядають як панацею від змін клімату та знеліснення, особливо важливою для вирощування в загазованих містах. Є багато проєктів з використання її для зменшення парникових газів, відновлення рослинного покриву та запобігання ерозії ґрунтів.

Павловнія гарно вписується в будь-який ландшафтний дизайн, адже цвіте аж два місяці. Вона стійка до посухи, здатна рости в екстремальних умовах і на різних типах ґрунтів. З її квітів бджоли збирають смачний та ароматний мед.

У Китаї павловнію називають «Імператорське дерево щастя». За традицією, її садили при народженні дочки, а коли дівчина виходила заміж, її зрубували і виготовляли скрині, які через високу температуру загоряння навіть під час пожеж залишалися цілими.

У Японії павловнія є національною цінністю. Вважають, що вона приносить удачу, благополуччя та створює навколо себе позитивну енергію, яка благотворно впливає на здоров'я людини».

О том, в каких парках Днепра будут высажены эти чудесные деревья, в департаменте сообщат после произведения данных работ.

Фото - Департамент парков и рекреации Днепровского горсовета.

Gorod.dp.ua на Facebook.


1693  (14.06.22 17:19): в Кореї з павловнії роблять щипкову цитру "каяґим" Ответить | С цитатой
сергей  (14.06.22 13:16): Больше деревьев, красивых и разных! Ответить | С цитатой
)))  (14.06.22 11:00): Дякую, приємна, неординарна новина! Побільше б таких. Чекаємо на павловнію. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте