Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
18:59

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Дом Тиссена в Днепре внесли в реестр памятников

|«« «« »» »»|

Красивое здание расположено на перекрестке улиц Староказацкой и Фабра и уже 117 лет является украшением нашего города.

Этот 2-этажный дом был построен в 1905 году по проекту талантливейшего екатеринославского архитектора Дитриха Тиссена, который впоследствии проживал в нем.

О судьбе этого архитектора и его творениях Городскому сайту подробно рассказывал историк Максим Кавун.

И вот теперь это здание приказом Министерства культуры и информационной политики Украины внесено в Государственный реестр недвижимых памятников страны под охранным номером 112-Дп.

Об этом в Управлении по вопросам охраны культурного наследия горсовета Днепра сообщили следующее:

«Наказом Міністерства культури та інформаційної політики "Про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України" від 26.01.2022 № 30 до Державного реєстру нерухомих пам'яток України занесено пам'ятку архітектури місцевого значення "Особняк (будинок архітектора Дітриха Тіссена)", з присвоєнням охоронного №112-Дп.

До цього моменту пам'ятка перебувала на обліку відповідно до Розпорядження Голови Дніпропетровської ОДА від 12.04.1996 №158-р. Наразі, із занесенням до Державного реєстру нерухомих пам'яток України її статус, як пам'ятки остаточно підтверджений.

Облікова документація була замовлена Управлінням коштом територіальної громади міста Дніпра. Виготовив її відомий пам'яткоохоронець Іван Биков.

Особняк збудований за проектом архітектора Д. К. Тіссена, як його власний особняк у 1905 р.

Тіссен Дітріх Корнелійович (27 грудня 1870, - 16 вересня 1937). Талановитий катеринославській архітектор, архітектор Катерининської залізниці, з 1910 р. до перевороту 1917 - помічник міського архітектора Катеринослава. Тіссен походив з заможної родини менонітів (німецькомовна релігійна група), що мешкали в колоній Хортиця (хутір Тарновський, Катеринославського уїзду).

Після призначення на посаду архітектора Катеринославської залізничної дороги, Тіссен разом з дружиною переїжджають до Катеринославу. У цьому особняку й народились всі п’ять дітей архітектора, але, через матеріальні проблеми родини, особняк довелось продати.

Після 1910 р. ділянку з будинком купує доктор Олександр Григорович Гербільський під власне житло та розміщення електросвітлолікарні. Заможним пацієнтам лікарня пропонувала різні новітні фізіотерапевтичні процедури: загальні та місцеві світлові ванни, вольтові дуги, душ світловий та водяний, різні види масажу, електризація. Гербільський лікував венеричні захворювання (сифіліс), хвороби шкіри, січового міхура, ревматизм, подагру, ішіас, ожиріння, нервові хвороби та інше. Обладнання лікарні пропало під час військових подій, які завершились встановленням у місті радянської влади. Сам Олександр Григорович продовжував працювати лікарем і в радянський час.

В 1942 р. у будівлі було розміщено ляльковий театр, у другій половині 1940-х – Кіровський районний відділ комунального господарства, з середини 1950-х особняк було зайнято дитячим садком, а з середини 1980-х і до сього дня розташовано вечірню загальноосвітню школу для глухих та слабочуючих.

Будівля Пам’ятки вважається одним з унікальних для міста прикладів особняка в стилі «модерн» англійського типу».

Фото – из архива Городского сайта и Управление по вопросам охраны культурного наследия.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте