Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 01 мая 2024
14:09

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре напомнили о полузабытых скульпторах города

|«« «« »» »»|

История сохранила лишь скупые сведения о скульпторах Екатеринослава Н. Фомичеве и С. Редлере, но их творения продолжают украшать наш город.

Городской сайт не раз подробно рассказывал о том разнообразном декоре, который еще сохранился на фасадах дореволюционных зданий. Среди таких исторических украшений нашего города чудом уцелели отдельные скульптурные композиции, декоративные узоры, лепнина.

Имена создателей такой красоты истории в большинстве случаев – не сохранила. Зачастую не известны авторы проектов знаковых зданий. Из-за прокатившихся через наш город двух войн, около 20 смен власти в бурные 1917-20-е годы множество документов об этом были утрачены.

Но все же специалистам по крупицам удается собирать информацию о тех людях, которые развивали Екатеринослав и Днепропетровск.

Городской сайт уже рассказывал о том, что управлением по вопросам охраны культурного наследия Днепровского горсовета начата новая рубрика - «Люди, що розбудовували наше місто».  Акцент в ней будет делаться на тех личностях, которые сделали весомый вклад в развитие нашего города, но их имена широкому кругу горожан – практически не известны.

Героями очередной публикации стали скульпторы Екатеринослава, творения которых по-прежнему украшают фасады старинных домов, - создатели скульптурной мастерской «Н. А. Фомичев и С. Э. Редлер».

Вот что об их судьбах и творениях рассказали в упомянутом управлении:

«Скульптурна майстерня «Н.А. Фомичев и С.Э. Редлер».

Про Фомичева Н. А. та Станіслава Едуардовича Редлера детальної інформації наразі не виявлено, але збереглись роботи їх скульптурної майстерні, які й досі прикрашають вулиці нашого міста. Частково їх роботи втрачені в роки Другої світової війни, або при подальших реконструкціях міста.

Серед відомих об’єктів:

Опорядження головних фасадів будинків по просп. Дмитра Яворницького, 99, 101 та 101А. Не зберіглось через значні пошкодження будинків в роки Другої світової війни, під час повоєнного відновлення, фасади було повністю видозмінено.

Ліпний декор, що прикрашає головний фасад пам’ятки архітектури місцевого значення по вул. Старокозацькій, 15 – «Прибутковий будинок Заморуєва», зведений у 1902 р.. Фасадний декор був відреставрований у ІІ пол. 1980-х – на початку 1990 рр. Оздоблення будівлі по вул. Андрія Фабра, 10, що був зведений у 1894 – 1896 рр., як прибутковий будинок купця М. Р. Залевського.

Інтер’єри прибуткового будинку Б. Зільбермана (вул. Княгині Ольги, 2), не збереглись.

Ліпне опорядження фасадів, інтер’єрів готелю та ресторану «Франція», та інтер’єрів квартир в дворових корпусах домоволодіння Мойсея Юдовича Карпаса, що розташовувались за сучасною адресою просп. Дмитра Яворницького, 67.

Ліпний декор готелю «Континенталь» (просп. Дмитра Яворницького, 66), не зберігся. На початку 1910-х рр. на цьому місці було зведено готель «Асторія».

Декорування головного фасаду прибуткового будинку Липавського, нині це вул. Січових стрільців, 1.

Опорядження прибуткового будинку Станіславського, що розташовувався на перехресті за сучасною адресою вул. Воскресенська, 15/просп. Дмитра Яворницького, 71, та був зруйнований в роки Другої світової війни.

Опорядження фасаду будинку, що належав Ріхтеру Густав-Адольфу Генріх-Карловичу, розташовується нині по вул. Старокозацькій, 48. Первісно одноповерховий, пізніше був надбудований до двох поверхів.

Все желающие горожане еще могут увидеть этот декор на старинных домах.

Репродукции и фото – Управление по вопросам охраны культурного наследия горсовета Днепра

Gorod.dp.ua на Facebook.


вася  (08.02.22 08:17): що не зруйновано в другій світовій війні руйнується зараз... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте