Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 26 апреля 2024
03:46

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как в Днепре помогают больным диабетом

Как в Днепре помогают больным диабетом

Специалисты рассказали, как государство обеспечивает инсулинозависимых пациентов необходимыми препаратами.

…Артем – симпатичный молодой человек. Глядя на него, вряд ли заподозришь, что его жизнь недавно была под угрозой.

Диабет - незаметное внешне заболевание, при котором поджелудочная железа не выполняет свои функции. В 28 лет в состоянии гипогликемической комы Артем попал в больницу. Теперь его жизнь расписана по часам: 8-10 раз в день надо замерять сахар, считать количество углеводов, дозы инсулина и количество физической нагрузки.

Диабет – дорогостоящее заболевание. Обеспечить инсулинозависимых пациентов необходимыми препаратами – задача государства.

О том, как в Днепре помогают диабетикам, Городскому сайту рассказала начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента НСЗУ Наталия Шулика.

- Як пацієнти з інсулінозалежним діабетом будуть отримувати життєво необхідний для них препарат?

- НСЗУ почне адмініструвати програму забезпечення інсулінами з 1 жовтня. На цю програму до кінця року виділено 660 млн грн. Цього достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно - за умови запровадження та дотримання певних чітких правил. Програма реімбурсації інсулінів відкриває доступ до ліків для всіх громадян.

- Що потрібно, щоб отримати безкоштовно інсулін?

- Щоб отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”, пацієнту потрібно:

відвідати ендокринолога

мати складений ендокринологом індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я

отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря

прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці, яка має договір с НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів, у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.

- Чи потрібна декларація з сімейним лікарем для пацієнтів з діабетом?

- Важливо зазначити, що сімейний лікар може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога. Якщо тієї кількості інсулінів, які призначив ендокринолог недостатньо, то сімейний лікар направляє пацієнта знову до ендокринолога для коригування або створення нового плану.

- До кого потрібно звертатися?

- А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно. Тому головне, що повинен зробити пацієнт вже зараз, - укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу у повному обсязі в межах Програми медичних гарантій.

А ендокринологи вже з 1 липня 2021 мають обов'язково вести медичні записи щодо плану лікування пацієнтів з цукровим та не цукровим діабетом, та реєструвати їх в електронній системі охорони здоров’я. Коректне внесення даних - надзвичайно важливо, адже на їхній підставі будуть виписуватися електронні рецепти і пацієнт отримуватиме потрібні йому препарати.

На жаль, всього 9 % лікарів-ендокринологів почали вносити в систему індивідуальний план лікування. Тому ми пропонуємо лікарям пройти навчальний курс “Ведення медичних записів пацієнтів з діабетом на амбулаторному рівні”. З 16 серпня 2021 року він доступний на платформі Академії НСЗУ.

Наталия Шулика.
Наталия Шулика.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте