Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
10:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Во сколько обходится вакцинация днепрян от КОВИДа?

Во сколько обходится вакцинация днепрян от КОВИДа?

Специалисты рассказали, сколько средств уже затрачено на прививки украинцев и жителей нашего региона.

Алексей работает врачом выездной бригады экстренной медицинской помощи в Днепре. Молодой человек вакцинировался одним из первых.

«Я переболел ковидом в декабре 2020 года, - рассказывает он. - Иммунитет к этому заболеванию неустойчив, и лучше предупредить повторное инфицирование. Прививка – единственный способ бороться с вирусом. Получил две дозы AstraZeneca и уже сформировал для себя международное свидетельство про вакцинацию в приложении Дия».

Среди днепрян по-прежнему немало тех, кто отказывается от прививок. Алексей старается повлиять на их решение своим примером, советует почитать проверенные источники информации.

А тем временем начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента НСЗУ Наталия Шулика рассказала Городскому сайту о том, как в вакцинации участвует Национальная служба здоровья Украины.


- Чи можуть медичні заклади законтрактуватися з НСЗУ на проведення вакцинації протии COVID-19?

- Вакцинація є хорошим захистом від тяжкого перебігу захворювання та летальних випадків в разі зараження короновірусною інфекцією.

У Програмі медичних гарантій 2021 передбачений окремий пакет вакцинації проти COVID-19.

1039 закладів, які є у переліку, визначеному керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через розповсюдження COVID-19, вже підписали договори із НСЗУ. Загалом, бюджет Програми медичних гарантій передбачає майже 1,5 млрд грн. на вакцинацію. Це - сума, яку буде спрямовано на оплату роботи мобільних команд, які проводять щеплення. Забезпечення вакцинами не входить до бюджету Програми медичних гарантій. Заклади забезпечуються вакцинами централізовано.

- Як проводять масову вакцинацію?

- Вакцинацію проводять мобільні команди. Кожна складається щонайменше з одного лікаря та двох медичних сестер чи медичних братів. У перший місяць роботи команди НСЗУ на одну мобільну команду виплачуватиме 8 тис грн для забезпечення готовності до проведення вакцинації, зокрема закупівлі витратних матеріалів та засобів індивідуального захисту. Далі оплату надавачі послуги будуть отримувати за результатами роботи. Тобто за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн - за першу дозу введеної вакцини і 60 грн  - за другу. Інформацію про здійснену вакцинацію надавачі вноситимуть до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ здійснюватиме оплату за фактично надані послуги. 

- Які результати цих зусиль?

- Станом на 25 серпня в Україні від коронавірусу зробили 8 300 200 щеплень. НСЗУ виплатила 79 мільйонів 615 тисяч гривень за проведену вакцинацію. Найбільше коштів отримали заклади міста Київ - майже 10 млн грн.,Дніпропетровської області - майже 7,3 млн грн., та Львівської області - понад 5 млн грн.

В нашій області 74 медичних заклада уклали договір на проведення вакцинації від COVID-19 на загальну суму 119 млн грн.

Обов’язковою умовою оплати є те, що інформацію про здійснену вакцинацію заклади мають вносити до електронної системи охорони здоров’я. І ці дані мають бути внесені коректно. Тільки на підставі достовірної інформації, внесеної в ЕСОЗ, Національна служба здоров’я здійснюватиме оплату за фактично надані послуги.

-Яким вимогам повинен відповідати заклад, щоб укласти договір на пакет вакцинації?

- Щоб укласти договір на пакет вакцинації, заклад повинен:

- входити у визначений  перелік керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через розповсюдження COVID-19;

- забезпечити дотримання холодового ланцюга при транспортуванні і зберіганні вакцин;

- мати оснащене місце проведення вакцинації від COVID-19 відповідно до галузевих стандартів в сфері охорони здоров’я щодо організації і проведення профілактичних щеплень;

- проводити вакцинацію з розділенням потоків пацієнтів і дотримання правил епідеміологічної безпеки;

- забезпечити проведення двох раундів вакцинації для кожного пацієнта, якщо інше не передбачено інструкцією виробника вакцини від COVID-19.

Також ці заклади повинні відповідати вимогам доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп і підтвердити це відповідним документом.

- Як прищепитися, якщо немає декларації з сімейним лікарем?

- Якщо ви ще не уклали декларацію з сімейним лікарем, це не означає, що ви не можете вакцинуватися від COVID-19. Щоб зробити щеплення, необхідно записатись у найближчому пункті щеплення. Знайти перелік пунктів щеплень можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua, а також, зателефонувавши до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за номером 0 800 60 20 19. 

- Які вакцини зараз доступні для щеплень у Дніпрі?

- Для щеплень доступні вакцини AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna. Незалежно від вакцини, робити щеплення потрібно двічі.

- На який термін захистить вакцина від ризику цієї хвороби?

- Поки що немає офіційної інформації про те, скільки часу вакцинація захищає від коронавірусу і чи стане вона регулярною щороку, як, наприклад, щеплення від грипу. Українці, які повністю вакцинуються проти коронавірусу, тобто отримають обидві дози препарату, за потреби можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію строком на 180 днів.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Пенсионер  (26.08.21 18:22): Этот Алёша видать не плохо подзаработал и намерен за бугор рвануть, если уже и сертификат международного образца оформил.
А всё плачут что их обделяют и недоплачивают, на одних макаронах сидят.
Не в троллейбусе же сертификатом размахивать будет - точно за бугор решил на отдых свалить малоимущий.
Ответить | С цитатой
Бугигага  (26.08.21 15:22): Не убедили, не пойду. Сделайте хоть кофе чай бесплатный!) Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте